Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Grad Zadar će na Pet nebodera postaviti termofasade

Autor: Siniša Klarica

15.02.2013. 23:00
Grad Zadar će na Pet nebodera postaviti termofasade

Foto: PIXSELL



Vrijednost prijelaza na jeftinije i ekološki isplativije energente u Višnjiku iznosi 2,2 milijuna kuna, od čega 40 posto financira Fond, a 40 posto Grad Zadar


Grad Zadar zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost priprema nekoliko projekata s ciljem uštede energenata. Kao što je već poznato, najpoznatiji projekt je prijelaz Sportskog centra Višnjik na plin i solarne panele. Plin bi trebao zamijeniti loživo ulje koje se trenutačno koristi za zagrijavanje bazena i dvorane.
Termofasade na Pet nebodera?
 Solarni paneli postavljeni za prvu ruku u tzv. viseće vaze na krovu zatvorenog bazena, služili bi za dogrijavanje sanitarne vode. Kad se u susjedstvu izgradi otvoreni 50 m olimpijski bazen, solarni paneli bi se premjestili na krov gledališta. Po projektu, međutim, gledalište olimpijskog bazena nema krova, pa će biti nužno izmijeniti Detaljni plan uređenja ŠRC Višnjika. Vrijednost prijelaza na jeftinije i ekološki isplativije energente u Višnjiku iznosi 2,2 milijuna kuna, od čega 40 posto financira Fond, a 40 posto Grad Zadar.
Na drugoj strani ulice, Grad Zadar pregovara sa stanarima Pet nebodera o postavljanju termofasade na ove graditeljske simbole grada. Nakon završenih pregovora, a po riječima dogradonačelnika Darka Kasapa, Grad Zadar bi i taj projekt nominirao prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi se stvorili preduvjeti za sudjelovanje Grada u tom projektu. Kao što je otprije poznato, sustav grijanja baziran na zajedničkoj kotlovnici Pet nebodera, koja kao energent koristi loživo ulje, među prvima je krahirao u Zadru. Neven Jelušić, predstavnik stanara u ulici Andrije Hebranga br. 5 kaže da je čuo za inicijativu, ali da je ona za sad na razini glasina.
Subvencije i potpore za korištenje alternativnih energenata
– Razgovarao sam s direktorom našeg Stambenog gospodarstva Tanker koji je kao i ja izrazio rezervu prema tom projektu. Detaljnije informacije o tome još nemamo, ali je za očekivati da će s termofasadama najprije biti pokrivene državne i javne ustanove. Nažalost, situacija je takva da se u Pet nebodera svako malo mijenjaju predstavnici stanara pa je teško uopće i ući u dijalog o tako važnom zahvatu na zgradama, rekao nam je Neven Jelušić.
Darko Kasap priznaje da sustav naplate i održavanja grijanja nije zakonski baš najbolje definiran, pa se ulaskom u EU očekuje stroža kontrola i naplata kako se ne bi dogodilo da manja grupa neplatiša blokira većinu koja uredno podmiruje obveze.
Gradski oci, također pripremaju niz subvencija i potpora za korištenje alternativnih energenata. Osim plina, riječ je i o prijelazu kotlovnica na pelete. Riječ je o drvenom granulatu, sastavljenom najčešće od bukovine i jelovine koji se kao energent već koristi u nekim zadarskim javnim ustanovama. Peleti ne sadrže tvari štetne za zdravlje poput teških metala, klora, sumpora i formaldehida. Godišnja potrošnja prosječne obiteljske kuće u unutrašnjosti Hrvatske iznosi šest tona, a upola manje u Primorju i Dalmaciji. Za ilustraciju, 2 kg peleta toplinski zamjenjuje približno jednu litru loživa ulja.