Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zadarskoj županiji deset milijuna kuna neisplaćenih plaća

Autor: Ante Vidović

15.02.2013. 23:00
U Zadarskoj županiji deset milijuna kuna neisplaćenih plaća

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Zadarskoj županiji stotinjak tvrtki ne isplaćuje plaću svojim radnicima. Riječ je o iznosu od 10 milijuna kuna za dvije tisuće radnika. Ovršni zakon omogućio je bržu naplatu radničkih potraživanja. Radniku je dovoljno doći na FINA-u s potvrdom o neisplaćenoj plaći i FINA pokreće postupak. Ako poslodavac ne izda potvrdu onda čini kazneno djelo, kaže Uranija


Pola milijuna kuna iznosi dug tvrtke Arka Luna, vlasnika i direktora Vladimira Žarkovića, tridesetorici zaposlenika, kako su jučer upozorili članovi sindikata i radnici tvrtke na tiskovnoj konferenciji održanoj u Domu sindikata. Većina radnika kaže kako plaće nisu vidjeli mjesecima te upozoravaju na nezakonite radnje kod isplate i obračuna pojedinih plaća.
– Imali smo dva pokušaja mirenja sa Žarkovićem, ali oba su propala. On se vadi na privatne probleme, kaže da nema novaca. To se nas ne tiče, mi tražimo ono što smo zaradili. Svakom radniku u prosjeku duguje od 15 do 20 tisuća kuna, rekla je sindikalna povjerenica Zdenka Margarin.
Na stranu radnika stao je i pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedran Uranija.
– Radnicima je odbijeno pola plaće na temelju inventure što je protuzakonito, kaže Uranija.
On je iznio alarmantne brojke kada su u pitanju neisplate plaće radnicima na prostoru Zadarske županije. Pohvalio je Vladu RH koja je donijela Ovršni zakon i Zakon o predstečajnoj nagodbi čime je ubrzana naplata radničkih potraživanja.
– U Zadarskoj županiji stotinjak što većih, što manjih tvrtki ne isplaćuju plaće svojim radnicima. Riječ je o iznosu od 10 milijuna kuna neisplaćenih plaća za dvije tisuće radnika. Ovršni zakon omogućio je bržu naplatu radničkih potraživanja. Radniku je dovoljno doći na FINA-u s potvrdom o neisplaćenoj plaći i FINA pokreće postupak. Ako poslodavac ne izda potvrdu onda čini kazneno djelo, kaže Uranija.
Uranija dodaje da su novi zakoni pomogli u isplati zaostalih potraživanja i neisplaćenih plaća radnicima Maritune i Tankerkomerca. Radnicima Maritune u tri navrata ukupno je isplaćeno neto pet milijuna kuna čime su podmirena sva njihova potraživanja. Radnici Tankerkomerca dobili su dvije zaostale plaće otkad je pokrenut predstečajni postupak.