Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Treba biti jasan tko su navijači, tko su huligani

15.02.2017. 23:00
Treba biti jasan tko su navijači, tko su huligani


Drugoga dana skupa koji je uspješno organizirao i proveo Hrvatski nogometni savez na temu sigurnosti i zaštite na nogometnim utakmicama govorilo se o nekoliko tema. Najprije je Nataša Muždalo (Služba za natjecateljski sport u Središnjem uredu za sport Vlade RH) iznijela niz informacija o djelovanju Nacionalnoga odbora Vlade RH za prevenciju i smanjenje nasilja. Taj odbor ima, rekla je, savjetodavni karakter, djeluje u skladu s napucima Vijeća Europe, te u suradnji s nizom drugih subjekata. Muždalo je istakla potrebu širenja komunikacije, te dobre suradnje u uočavanju problema na terenu. Dodala je i kako u tretmanu prekršajnih sudova postoje različiti ‘metri’ za istovjetne prekršaje, a zaključila da je u skupu nužnih mjera potrebna i još bolja suradnja s javnim glasilima čije je uloga u prevenciji i smanjenju nasilja veoma bitna.
Upravo o mjestu i ulozi javnih glasila u sklopu problematike obrađivane na ovom skupu, zborio je Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskoga zbora sportskih novinara. U uvodnom dijelu svoga izlaganja Ozmec je ukratko dao presjek povijesti nasilja povezanih sa sportom, potom je općenito iznio kakvih bi se normi trebala pridržavati sva javna glasila.
Senzacionalizam
– Nažalost, u danom trenutku javna glasila počela su prakticirati senzacionalizam kad je u pitanju praćenje huliganizma na sportskim priredbama, navlastito nogometnim – kazao je Ozmec.
U raspravi koja je uslijedila Mario Zorko (Sportske novosti) rekao je kako bi se novinari i javna glasila uopće svakako trebali pridržavati zakonskih odredaba, odnosno u praksi odmaknuti se od iznošenja informacija ili tvrdnji koje potiču nasilje.
– Žalosno je da takvih glasila u nas ima dosta, nekima su takva stajališta glavni sadržaj, a u glasilima se čak počesto javljaju i novinari čija je platforma aktivistička, sa simpatijama prate huliganstvo – rekao je Zorko.
Ivan Zvonimir Čičak (Hrvatski helsinški odbor) istaknuo je da se osjeća klima drugačijega odnosa prema huliganima, te da svakako treba objektivno informirati javnost, a ne poticati i podržavati nasilje. Zdravko Reić, umirovljeni novinar, iznio je niz primjera i iz vlastite prakse, te tvrdnju da se huliganizam, izgredi i bilo kakvi oblici nasilja, ne smiju prešućivati. Dapače, kaže Reić, o njima treba na objektivan način govoriti i pisati, ali treba i odgojno djelovati u dijelu mlade populacije.
Završno izlaganje imao je Miroslav Marković, povjerenik za sigurnost u HNS-u. Njegova je tema bila smanjenje nereda na nogometnim utakmicama slijedom izmjena zakonodavstva i komunikacije s navijačima.
Dijalog s navijačima
– Žao nam je što skupu ne pribivaju predstavnici prekršajnih sudova jer bi njihova iskustva bila veoma dragocjena. Uopćeno, Zakon o sprečavanju nereda na sportskim priredbama je dobar iako ga treba dopuniti, ali je njegova primjena u nekoj mjeri otežana. Ima niz primjera, pa da i jedan te isti sudac za istovjetno kvalificirani prekršaj donese različite presude.
Marković je u nastavku izlaganju predložio neke izmjene u zakonodavstvu. Na primjer, uvođenje sankcija za one koji su pod utjecajem alkohola, ali se odbijaju podvrgnuti alkotestiranju. Potom, sankcije za one koji unose opremu za maskiranje, maskiraju se na tribinama i potom rade nered na bilo koji način.
– I dalje treba ustrajati na potpunoj personalizaciji ulaznica, te na uvođenju registra huligana i to u skladu sa svim zakonskim propisima.
O segmentu komunikacije s navijačima Marković je rekao:
– Prije ove konferencije imali smo dijaloge s većinom navijačkih udruga. Prvotno su pozdravili inicijativu i izrazili zadovoljstvo što im je ponuđen dijalog, partnerstvo u razgovoru. Nedugo zatim komunikacija je prekinuta i žao mi je što predstavnici navijača nisu na ovom skupu. Nećemo odustati, predlagat ćemo i dalje, okrugle stolove, suradnju i slično, dakle HNS jasno kaže da želi komunikaciju s navijačima. U tomu, pak, treba biti jasan tko su navijači, tko su huligani. To treba biti precizno. Spominjali smo da ima oko 300 evidentiranih osoba s izrečenim zaštitnim mjerama i takve treba isključiti iz nogometa. HNS navijače iskreno želi kao partnere – zaključio je Marković.
Krešimir Antolić (Dinamo) predložio je veću odgovornost organizatora utakmica jer bi, tvrdi, to pridonijelo smanjenju nasilja o boljoj zaštiti na utakmicama. U završnom dijelu skupa Marković je istaknuo da zakone treba striktno provoditi, istodobno tražeći i predlažući dodatna kvalitetna rješenja. Pitanje infrastrukture treba rješavati na razini države čiji će partneri biti lokalne vlasti i drugi. Zahvalio je Marković i novinarima koji su sudjelovali na skupu napominjući da će i ubuduće biti sličnih okupljanja, te dodao da i klubovi trebaju popraviti komunikaciju s navijačima pri čemu će HNS biti subjekt za potporu.