Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Borikovo proljeće

Autor: Andrija Dešpoja

15.03.2010. 23:00
Borikovo proljeće

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tada se događa pravi obrat koji je započeo početkom veljače i traje sve do danas kad se zbraja peta pobjeda u nizu. Da je kalendarski to bilo malo kasnije mogli bismo pričati o Borikovom proljeću, a po živosti koja se može opipati prstom prisustvujući njihovim utakmicama sigurno i za takav izraz ima dobre osnove
Pobjedom nad Svjetlosti košarkaši Borik-Puntamike su uspješno priveli kraju 18 kola osnovnog dijela lige nakon kojeg će nastaviti natjecanje u Ligi za ostanak. Utakmica protiv Brođana je bila lišena svakog rezultatskog značaja, jer su gosti sigurni putnici u Ligu za prvaka što je sigurno, uz ostalo, bila velika motivacija Plantakovim igračima za onakav ratnički pristup viđen u posljednjih 40 minuta osnovnog dijela lige. Od početka utakmice Puntamičani su djelovali kao gladni psi pušteni s lanca i ta glad za pobjedom bila je dominantna stavka koja ih je pogurala prema petom slavlju u nizu. Zonski presing u drugoj četvrtini bio je dovoljan da se na čudu nađu do ovog kola lideri lige i razlika se do poluvremena popela preko deset viška za zelene što nije dovedeno u pitanje do samog kraja utakmice.
Rezervisti za pet
Nakon utakmice strateg Puntamičana, Neven Plantak, zračio je zadovoljstvom, a razlog je ponajviše bila dobra igra tzv. rezervista poput Čakaruna, Troskota, Baždarića i Dražovića. Njihov učinak bio je uistinu primjetan uz onaj uobičajeni ponajboljih vedeta Mrve i Jurjevića. To zadovoljstvo uz naravno nastavak pobjedničkog niza odličan su uvod u ono što je prava noćna mora svim momčadima na početku natjecanja A-1 ligi, Ligi za ostanak. No, za razliku od ostalih, Puntamičani imaju veliku prednost koja se doduše može brzo istopiti (8-2), ali uz ovakve prezentacije na koje su nas u posljednje vrijeme navikli teško je očekivati da se tamo u recimo, pretposljednjem kolu zeleni moraju misliti hoće li i dogodine nastupati u ovom rangu. Tri pobjede u deset utakmica sa sigurnošću znače ostanak koji je zacrtan kao glavni cilj sezone, a jedini odmagajući element može biti to što ih ždrijeb nije pomazio na otvaranju Lige za ostanak, jer ih u prva četiri kola očekuju čak tri gostovanja. No, ni gostovanja nisu više takav bauk kao svih ovih sezona do sada, što argumentiraju na najbolji mogući način posljednje tri pobjede u gostima, kad su redom ostajali praznih ruku Kaštelani, Dubravaši i Dubrovčani. Sad kada se malo baci oko na ljestvicu ostaje mali žal na kraju što se odličan niz od pet pobjeda nije oplodio i ulaskom među četiri najbolja, jer po trenutačnoj formi to sigurno zaslužuju, ali za tako nešto trebalo je imati stalniju formu tijekom sezone.
Neiskustvo kontra mladosti
Za tu stabilnost ipak treba imati puno više iskustva kojeg se manjak najbolje osjećao u tom početnom dijelu lige gdje se teško spajalo dvije dobre utakmice. Kulminacija svega lošeg je nastupila u onom već opjevanom crnom nizu od pet poraza nakon čega se u Jazinama upalila crvena lampica. Srećom, tada se događa pravi obrat koji je započeo početkom veljače i traje sve do danas kad se zbraja peta pobjeda u nizu. Da je kalendarski to bilo malo kasnije mogli bi pričati o Borikovom proljeću, a po živosti koja se može opipati prstom prisustvujući nihovim utakmicama sigurno i za takav izraz ima dobre osnove. Sve u svemu, bilo proljeće ili zima osjeća se pravi put kojim ide ovaj klub koji ne zaboravimo već šestu godinu uspješno opstaje u prvoligaškom društvu, a pritom ima jedan trend za kojeg primjer jedino možemo naći u španjolskom gradu Bilbau gdje za domaći nogometni klub Athletic nastupaju preko stotinu godina samo igrači iz pokrajine Baskije. Kod Borik-Puntamike sklapanje rostera se izričito bazira na zadarskim igračima, a od ove sezone i s onim iznimno mladima što je put kojim danas rijetko koji klub kreće, a kamoli postiže uspjehe. Zato ne treba nikome biti ni toliko žao što možda nisu dohvatili tu Ligu za prvaka koja bi sigurno donijela na povećanju njihove populuarnosti, ali ne treba sumnjati da su na dobrom putu da to uspiju već sljedeće sezone.


Liga za ostanak


!,<!,<!,<!,<!,< Borik-Puntamika 10 8 2 740:670 18
Split 10 6 4 781:702 16
Dubrava 10 5 5 768:799 15
Dubrovnik 10 4 6 789:817 14
Šibenik 10 4 6 819:853 14
Kaštel galerija 10 3 7 726:773 13
Raspored 1. kola: Dubrava – Borik-Puntamika, Split – Šibenik, Dubrovnik – Kaštel galerija.