Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Crnjaku odgođena rasprava jer nije imao prevoditelja

Autor: Suzana Bandić

15.03.2010. 23:00
Crnjaku odgođena rasprava jer nije imao prevoditelja


Zadarskog pomorca tereti se za krijumčarenje 32 kilograma kokaina u brodskoj kabini iz Južne Amerike u Poljsku. Međutim, suđenje je na samom početku odgođeno za travanj jer mu nije osiguran službeni prevoditelj
Godinu dana nakon što je uhićen u poljskoj luci Gdanjsk u petak je na optuženičku klupu varšavskog Okružnog suda sjeo zadarski pomorac Joso Crnjak (44) iz Podgradine kojeg se sumnjiči da je u brodskoj kabini iz Južne Amerike prokrijumčario 32 kilograma kokaina.
Poljsko je državno odvjetništvo protiv Crnjaka podiglo optužnicu u prosincu prošle godine nakon što mu je prethodno četiri puta produžen pritvor. Na teret mu se stavlja da je u svojoj brodskoj kabini broda Sumatra koji je plovio pod Liberijskom zastavom u poljsku luku iz Južne Amerike dopremio 32 kilograma kokaina koji je potom predao Milanu Kosoviću, srpskom državljaninu s hrvatskom putovnicom. Crnjak i Kosović uhićeni su tijekom primopredaje impozantne količine droge u sklopu velike međunarodne akcije presijecanja krijumčarskog lanca kokaina iz Južne Amerike u Europu. Naime, iako poljski policajci na brodu nisu ništa pronašli tijekom prvog pretresa odmah po njegovu uplovljavanju na dvomjesečno dokovanje, njihov trud urodio je plodom mjesec dana potom kada su držeći pod prismotrom posadu broda bili svjedoci primopredaje kokaina između Crnjaka i Kosovića, odnosno kada je Crnjak paketiće spremio u prtljažnik BMW-a za čiji je upravljač potom sjeo Kosović i odvezao se. Svega nekoliko metara dalje policajci su presreli i uhitili Kosovića, a potom i Crnjaka koji se u međuvremenu vratio na brod. Kako su poljski policajci primopredaju fotografirali te dali vještačiti paketiće s kokainom oblijepljene ljepljivom trakom na kojima su otkriveni Crnjakovi otisci, pritisnut dokazima on je istražiteljima priznao dopremu kokainu, no u svojoj je obrani tvrdio da kokain nije njegov te da ga dopremio pod prisilom. Crnjak, međutim, tu osobu nije imenovao premda se odmah po njegovu uhićenju špekuliralo kako je riječ o izvjesnom Dobroviću iz Radovina kraj Zadra. Nedugo potom pojavile su se nove špekulacije prema kojima je ipak bila riječ o osobi iz krugova crnogorskog narko miljea uključenog u međunarodni lanac krijumčara kokaina, a koja ga je ucijenila preko njegove obitelji o kojima je imala pouzdane informacije.
Prvo sudsko ročište održano u petak na koje je Crnjak čekao punih godinu dana, kako saznajemo, prekinuto je u samom startu jer je došlo do proceduralne pogreške. Naime, poljski sud našem pomorcu nije osigurao službenog prevoditelja pa je rasprava odgođena za travanj.


Pomorcu brat bio u posjetu


– Prema informacijama kojima raspolažemo suđenje Josi Crnjaku je odgođeno jer mu Sud nije osigurao službenog prevoditelja kojeg su mu po zakonu dužni osigurati. Isto tako, dobili smo i informaciju da Crnjak nije bio umiješan u međunarodni lanac krijumčara kokaina, već da je u ovom slučaju bio kolateralna žrtva pritisnuta prijetnjama. No, sve će se to rasvijetliti tijekom suđenja i mi se nadamo kako će on uspjeti dokazati svoju nevinost – kazao nam je u telefonskom razgovoru Marko Miočić, predsjednik zadarskog Ureda Sindikata pomoraca koji su zbog teških materijalnih prilika bratu zadarskog pomorca platili avionsku kartu kako bi mu otišao u posjet.




 


Zaprijetili mu crnogorski narko dileri?


Zadarskog pomorca u Buenos Airesu navodno su ucijenili crnogorski narko dileri zaprijetivši kako će nauditi njegovoj obitelji. Navodno su znali točno tko su mu članovi obitelji, gdje i s kim živi i kako im najlakše nauditi, a o tome su, kako saznajemo od izvora bliskog zadarskom pomorcu, poljskim istražiteljima posvjedočili i njegovi brodski kolege koji su svo to vrijeme boravili zajedno s njim na brodu Sumatra.


 


Crnjak nije znao za put u Južnu Ameriku


Jedan od najjačih aduta koji Crnjaku idu u prilog kod dokazivanja da nije umiješan u međunarodni narko lanac jest činjenica da se na brod Sumatra ukrcao prvi put, a inače je riječ o brodu tramperu, što zapravo znači da on plovi po potrebi, a ne unaprijed utvrđenom planu. Stoga, Crnjak koji je do ukrcaja duže vrijeme bio nezaposlen, nije mogao znati kojim morem i u koju luku će tijekom “šihte” zaploviti.