Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Hrvatska u prvoj jakosnoj skupini

Autor: Šime Ćurko

15.03.2010. 23:00
Hrvatska u prvoj jakosnoj skupini


Mjesec dana uoči ždrijeba kvalifikacija, Europska rukometne federacija (EHF) objavila je jakosne skupine te termine odigravanja kvalifikacijskih utakmica za Europsko prvenstvo 2012. kojem će domaćin biti Srbija. Ždrijeb će se održati 12. travnja u 11 sati u zgradi beogradske Gradske skupštine. Kvalifikacije će se igrati kroz sedam skupina s po četiri momčadi u kojima će svatko sa svakim odigrati kod kuće i u gostima, a plasman na završnicu Europskog prvenstva ostvarit će dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine, ukupno njih 14. Preostale dvije momčadi već su poznate, to su europski prvak Francuska te domaćin Srbija koji su se, shodno običaju, izravno plasirali u završnicu.
Hrvatska reprezentacija na trenutačnoj ljestvici EHF-a koja obuhvaća uspješnost gledano na zadnja tri velika ciklusa (EP 2010. Austrija, SP 2009. Hrvatska i EP 2008. Norveška) zauzima drugo mjesto odmah iza Francuske te će u ždrijebu biti u 1. bubnju. Osim Hrvatske, u bubnju su još Danska, Poljska, Njemačka, Norveška, Švedska i Mađarska. Te reprezentacije bit će nositelji 7 kvalifikacijskih skupina i samim tim neće moći igrati međusobno.
U 2. bubnju bit će reprezentacije Španjolske, Islanda, Češke, Slovenije, Rusije, Slovačke i Makedonije. Iz 3. bubnja izvlačit će se reprezentacije Austrije, Crne Gore, Bjelorusije, Ukrajine, Rumunjske, BiH te Nizozemske ili Portugala (ove dvije reprezentacije imaju isti broj bodova uspješnosti i uoči izvlačenja skupina min-ždrijebom će se odrediti tko ide u koji bubanj). Najslabiji, 4. bubanj čine, dakle Nizozemska ili Portugal, Švicarska, Grčka, Litva i pobjednici triju kvalifikacijskih skupina najslabije rangiranih reprezentacija (utakmice se igraju u lipnju ove godine).
Prve utakmice kvalifikacija predviđene se u terminu od 27./28. listopada 2010. do 11./12. lipnja 2011.
Završnica Europskog prvenstva igra se od 17. do 29. siječnja 2012. u Srbiji i to u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Vršcu.