Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mons. Želimir Puljić bit će dobar pastir Zadarske nadbiskupije

Autor: Marija Ćurko

15.03.2010. 23:00
Mons. Želimir Puljić bit će dobar pastir Zadarske nadbiskupije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Mons. Želimiru Puljiću, imenovanom zadarskom nadbiskupu želim dobrodošlicu i očekujem da će nastaviti djelo nadbiskupa mons. Ivana Prenđe – don Emil Bilaver, župnik župe Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici
Don Milivoj Bolobanić, župnik župe Kraljice mira u Zadru na Stanovima:
– Novoizabrani zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić bio je veliki prijatelj blagopokojnom zadarskom nadbiskupu mons. Ivanu Prenđi. To je čovjek s velikim iskustvom rada na Njivi Božjoj, koje je stekao obnašajući dugogodišnju službu dubrovačkog biskupa. Nadamo se da će dobro voditi Zadarsku nadbiskupiju te biti na raspolaganju vjernicima, u povjerenoj službi. Zvona svih zadarskih crkava oko podne zazvonila su u znak izabranja novog poglavara zadarske Crkve.
Mr. don Marinko Duvnjak, ravnatelj Visoke teološko-katehetske škole u Zadru:
– Novom zadarskom nadbiskupu mons. Želimiru Puljiću želim obilje Božjeg blagoslova te da upravlja ovom mjesnom Crkvom na dobrobit Božjeg naroda.
Don Anđelko Buljat, župnik župe Uznesenja BDM u Zadru na Belafuži:
– Mons. Želimir Puljić je u svojoj dosadašnjoj službi bio dosta dobar biskup i poštovan. Izabran je u vremenu priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Zadru. Sudjelovao sam na pojedinim svetim misama u kojima je koncelebrirao mons. Puljić, a posebno za vrijeme velikih svetkovina. O misama koje je predvodio i propovijedao u Dubrovniku ili u nekim drugim gradovima i mjestima, informirao sam se preko medija. Don Emil Bilaver, župnik župe Bezgrešnog začeća BDM u Zadru na Puntamici:
– Mons. Želimiru Puljiću, imenovanom zadarskom nadbiskupu želim dobrodošlicu i očekujem da će nastaviti djelo nadbiskupa mons. Ivana Prenđe. Blagopokojni mons. Prenđa je bio dosta dobro povezan s mons. Puljićem s kojim je sudjelovao na zasjedanjima Hrvatske biskupske konferencije te na proslavi svetkovine Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Vjerujem da će novoimenovani zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić pomoći zadarskom prezbiteriju u organizaciji SHKM-a. Više puta sam se susretao s mons. Puljićem. Bili smo mnogo puta na misnim slavljima na kojima su sudjelovali i drugi hrvatski biskupi i svećenici. Posebno bih istaknuo posjet pape Ivana Pavla II. Dubrovniku, 2003. godine kada sam sudjelovao tom događaju. Mons. Želimir Puljić bio je tada na čelu Dubrovačke biskupije. Za vrijeme ovog pastirskog pohoda, Sveti Otac je proglasio blaženom Mariju Propetog Isusa Petković, utemeljiteljicu Družbe kćeri milosrđa, čije je tijelo dovezeno iz Rima u Blato na Korčuli. Ja sam uz druge svećenike sudjelovao u tom prijenosu. Za vrijeme dok sam obnašao službu župnika župa Kali i Kukljica, često puta sam s tamošnjim redovnicama reda kojem je pripadala Marija Petković, bio na relaciji Kali – Dubrovnik- Blato na Korčuli. Tako sam bio povezan s dubrovačkim krajem i mons. Puljićem.
Mons. dr. Eduard Peričić, crkveni povjesničar:
– Mons. dr. Želimir Puljić je vrlo srdačan, jednostavan i komunikativan sugovornik. Mislim da će odgovorno voditi Zadarsku nadbiskupiju, koja je poznata po svojoj slavnoj prošlosti i velikim nadbiskupima. Od njih su neki bili i kardinali. Vjerujem da će voditi zadarsku Crkvu uz Božju pomoć i ljudsku sposobnost. Njegova prednost i zasluga očituje se u tome što je već godinama bio Pastir dubrovačke Crkve. Poznat je po svojoj jednostavnosti i susretljivosti… Bio je više puta u Zadru, a jedne je godine predvodio svečano misno slavlje na svetkovinu Sv. Stošije, zadarske zaštitnice. Istaknuo se kao vrijedan Pastir ponosnog Dubrovnika. Vjerujemo da će biti dobar Pastir Zadarske nadbiskupije. Kako ga poznajemo sa susreta u prigodi proslave tisućite godišnjice Dubrovačke (nad)biskupije, pokazao se kao dobar organizator, što je potvrdio i prilikom dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II. u Dubrovnik, 2003. godine. Vicko Zmajević, još je jedan od najuglednijih zadarskih nadbiskupa koji je došao u Zadar s krajnjeg juga. On je iz Perasta došao za nadbiskupa u Bar, nakon čega je imenovan zadarskim nadbiskupom. Zadar ima razloga da se njime ponosi, a i on s ovim gradom. Vjerujemo da će tako biti i s novim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem. Mons. Puljić je više puta sudjelovao u koncelebraciji s hrvatskim biskupima za vrijeme svečane proslave svetkovine Sv. Stošije.