Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Slovenci prodali obrovački Elan

Autor: Ante Vidović

15.03.2010. 23:00
Slovenci prodali obrovački Elan

Foto: Adam VIDAS



Slovenska Elan grupa prodala je tvrtku kćer Elan PBO Obrovac. Novi vlasnik je također iz Slovenije, bavi se proizvodnjom luksuznih brodova te posjeduje vlastite brodove za čarter, kako je kazao gradonačelnik Obrovca Ante Župan na 9. sjednici gradskog vijeća koja je održana danas.
Uprava Elan grupe na čelu s Robertom Ferkom je 5. ožujka donijela odluku o prodaji obrovačkog Elana te je na adresu više zainteresiranih strateških ulagača i nekoliko financijskih institucija poslan poziv za davanje ponude za kupnju Elana PBO Obrovac. Elan grupa odlučila se da više neće proizvoditi motorne čamce koje izrađuju u Obrovcu kako zbog gospodarske krize koja je smanjila potražnju za njihovim proizvodima, tako i zbog objektivnih poslovnih razloga. Za daljnje poslovanje na tržištu luksuznih brodova trebali bi u razvoj novih čamaca uložiti od 500.000 do 700.000 eura, a na skladištima imaju još čamce iz 2006. godine.
Već prije se pisalo kako se Elan grupa nalazi u krizi koja se prelijevala i na njenu obrovačku tvrtku kroz otpuštanje radnika tijekom protekle godine. Navodno se Elan grupa na konačnu odluku o prodaji obrovačke tvrtke kćeri odlučila nakon pritisaka banaka koji su od nje tražili da se drži osnovnog posla proizvodnje skijaške opreme.