Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Volonteri će imati vrlo važnu ulogu

Autor: Marija Ćurko

15.03.2010. 23:00
Volonteri će imati vrlo važnu ulogu

Foto: Sebastian GOVORČIN



U sklopu priprema za Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži (NSHKM), u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru održan je sastanak na kojemu su se okupili vjeroučitelji, animatori, predstavnici crkvenih pokreta, zajednica i udruga Zadarske nadbiskupije. Također su sudjelovali članovi HVIDRA-e. Susret je održan s ciljem dogovora oko predstojećih zadataka važnih za pripremu i organizaciju SHKM-a. Kako je poznato, SHKM-a održat će se u Zadru 8. i 9. svibnja na sportskom centru Višnjik. Predsjednik Organizacijskog odbora za pripremu SHKM-a i katedralni župnik mons. Ivan Mustać cjelovito je predstavio program susreta te pripreme koje su u tijeku. Posebno se osvrnuo na zadatke volontera, crkvenih pokreta, udruga i zajednica, kao i svih onih koji u organizaciji ove duhovne manifestacije imaju veliku ulogu. Mons. Mustać je istaknuo važnost hodočašća mladih koja su uvijek praćena brojnim duhovnim plodovima, kao što su svećenička i redovnička zvanja, svjedočenje vjere, itd. Kako se čulo, do sada su se brojne obitelji odazvale za smještaj mladih. Također su potaknute na suradnju i pomoć ukoliko bi trebalo smjestiti još hodočasnika. Katedralni župnik u svom je govoru izdvojio i važnost duhovne pripreme za SHKM-a, što uključuje održavanje seminara fra Zvjezdana Linića od 23. do 25. travnja, za volontere. Na samom susretu mladeži bit će mogućnost svete ispovijedi.
Brojnim sudionicima na početku susreta obratio se don Milivoj Bolobanić.
– Ovim susretom želimo naći među vama, našim vjeroučiteljima, animatorima, crkvenim pokretima i udrugama, otprilike od 120 do 150 odraslih i zrelih mladih koji će preuzeti neka odgovorna mjesta kao volonteri. S njima ćemo raditi nakon ovog susreta konkretne zadatke, kazao je mons. Ivan Mustać te predstavio plan za volontere.
– Volonteri su dužni već 8. svibnja ujutro u 8 sati dočekati hodočasnike na četiri mjesta. To će biti njihov prvi susret s nama. Potrebno im je izraziti dodrodošlicu, staviti vodu u svaki autobus, podijeliti kape i ostale materijale. Svi autobusi idu na Višnjik, bit će tri parkirališta, na koja može stati 600 autobusa. … Volonteri trebaju biti i u samom gradu. Hodočasnici će u Zadar stizati do 11 sati, nakon čega slijedi razgledavanje grada. Mladi koji dolaze u Zadar su već sudjelovali na raznim hodočašćima. Oni idu sa svojim transparentima, gitarama, pjevaju slaveći Boga, svjedoče vjeru. To je jedan znak, govor suvremenom svijetu po kojem se ostvaruje navještaj Evanđelja. Nakon susreta mladih u Australiji porastao je interes za krštenje odraslih, a mnoge biskupije koje dvadeset godina nisu imale zvanja, dobile su duhovne pozive. Mnoge su djevojke na susretima mladih unutar sebe osjetile poziv da ih Bog zove na posvećeni život, naveo je mons. Mustać dodajući kako je papa Ivan Pavao II. potaknuo svjetske susrete mladih.
Predsjednik Organizacijskog odbora za pripremu SHKM-a istaknuo je važnost procesije koja će se održati u sklopu programa susreta.
– Za vrijeme procesije nosit će se križ. Tijekom pretprograma molit će se sveta krunica, od 18 do 20 sati je sveta misa. Nakon toga će mladi autobusima biti odvezeni do župa u kojima će biti smješteni. Želimo da mladi koji dođu u Zadar budu ugodno primljeni, počašćeni i da svi ovim događajem budemo duhovno obogaćeni, čulo se u riječima mons. Ivana Mustaća. On je također potaknuo članove crkvenih udruga, pokreta i zajednica da kontaktiraju s udrugama i pokretima u Hrvatskoj te BiH koji će doći na susret. Svoj dolazak trebaju prijaviti preko svojih ureda za mlade do 15. travnja. Nadbiskupijski zbor mladih “Sv. Krševan” redovito se okuplja kako bi uvježbali pjesme za SHKM-a.
– Volonter ne može biti ukoliko sada ne moli i nije u Božjoj milosti. Važno je imati duh hodočašća. Molite svetog Josipa koji će se pobrinuti za smještaj. Gospa ninska će biti izložena na susretu. Njoj preporučujemo sve naše mlade. Molite se papi Ivanu Pavlu II. za uspjeh susreta, zaključuje katedralni župnik. On je još podsjetio kako je 8. svibnja rođendan kardinala Alojzija Stepinca te Ivana Vianneya, kojima se treba moliti, kao i tolikim nebeskim zagovornicima. U znak zahvalnosti blagopokojnom zadarskom nadbiskupu mons. Ivanu Prenđi, kako kaže mons. Mustać, napravit će se veliki transparent s njegovom slikom za SHKM-a.