Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Isus nam nudi križeve svaki dan

15.03.2011. 23:00
Isus nam nudi križeve svaki dan


Don Milivoj Bolobanić u petak je u crkvi Kraljice Mira u Zadru na Stanovima blagoslovio četrnaest novih postaja Križnog puta. Nakon toga brojni okupljeni vjernici su sudjelovali u pobožnosti Križnog puta. Potom je uslijedila sveta misa i cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje je u župi na Stanovima započelo prije tri godine, a  redovito se odvija s petka na subotu.
– Postaje Križnog puta i novi kip svetog Mihovila koji smo nedavno blagoslovili izradila je ista radionica iz Zagreba. Nove postaje Križnog puta su jedno umjetničko djelo, to su reljefi… Vrijednost svake postaje je 2.500 kuna. Sredstva je prikupila župa uz pomoć župljana koji su svojim odricanjem i darivanjem željeli sudjelovati u kupnji postaja, kazao nam je u razgovoru don Milivoj Bolobanić.
– “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.” Tim riječima Isus nam kaže da je nošenje križa bezuvjetno. Tko hoće njega slijediti treba uzeti svoj križ. Misli se prvenstveno na obične svakodnevne poteškoće i krize koje moramo prihvatiti kao sredstvo za duhovni napredak. To su svakodnevna trpljenja prisutna često na našim dužnostima, u kojima je potrebna strpljivost. Zatim to su tjelesne nevolje koje se očituju zbog nedostatka zdravlja. Nadalje, to su trpljenja zbog nestašice potrebnih sredstava za život, ili zbog umora, preopterećenosti, briga, ili često puta zbog nerazumijevanja onih s kojima živimo. Sve su to križevi koje nam Isus nudi da ih svaki dan nosimo. Ako prihvatimo križ, to postaje sredstvo našega spasenja. To nas svaki dan posvećuje i sve više sjedinjuje s našim Gospodinom, rekao je don Milivoj upitavši: “Što nam je potrebno za svakodnevno nošenje križa?”
– Potrebna nam je snaga od Boga. Zato stavimo svoje pouzdanje u Gospodina i nastojmo svaki dan potpuno se predati njemu. I on će nam pomoći da svoje velike i male patnje prihvatimo i nosimo smireno. Uz Božju pomoć možemo nositi svoj križ. To nam daje snagu, radost, svježinu. Potrebno se oslanjati na Boga u tjeskobama života. Da bismo to mogli potrebno je ići za Kristom koji nam pomaže nositi križ, naveo je u propovijedi župnik Stanova potaknuvši na još intenzivniji život s Bogom u korizmenom vremenu. Kako je poručio don Milivoj, to se postiže svetom misom, primanjem svete pričesti, molitvom, klanjanjem, sudjelovanjem u pobožnosti Križnog puta, čitanjem Božje Riječi, itd.
– Sve su to sredstva koja nam pomažu da s Isusom nosimo svoj križ i da nam to bude na spasenje.   Možemo doći Isusu sa svojim mukama, tjeskobama, problemima i moliti ga da nam pomogne, zaključio je don Milivoj Bolobanić.