Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Najveća hrvatska kulturna sapunica privodi se kraju

15.03.2011. 23:00
Najveća hrvatska kulturna sapunica privodi se kraju


„Michelangelo Bounarotti” Kazališta lutaka Zadar izabran je među osam predstava koje su pozvane na ovogodišnje Marulove dane, u trajanju od 26. travnja do 3. svibnja, u Splitu. Povodom tog nastupa, koji će se održati 29. travnja u splitskom HNK-u, ali i Svjetskog dana kazališta koji se obilježava u nedjelju te Dana lutkarstva koji se obilježava u ponedjeljak iz Kazališta lutaka Zadar sazvali su press konferenciju za novinare.
Prvi dio konferencije odnosio se na skorašnji nastup na Marulovim danima:
– Sam poziv veliki je uspjeh bez obzira na to kako ćemo proći. Ovo nije naš prvi nastup na Marulovim danima, bili smo već u nekoliko navrata, a osvojili smo i niz nagrada. Ove godine na Marulove dane prijavljen je veliki broj predstava i selektorica Gordana Ostović nije imala nimalo lak posao od njih 40 izabrati svega osam među kojima je i naš „Michelangelo”, istaknula je Iris Pavić Tumba, ravnateljica Kazališta lutaka. „Michelangelo Bounarotti” u režiji Dražena Ferenčine borit će se u jakoj konkurenciji s “Ledom” Miroslava Krleže u izvedbi osječkoga HNK, “Brezom” u produkciji varaždinskoga HNK, “Dolinom ruža”, u izvedbi Kazališta Gavella iz Zagreba, “Dramom o Mirjani i ovima oko nje” u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda (jedina inozemna produkcija u programu ovogodišnjega festivala),  “Reces i ja”, u koprodukciji Teatra Exit i kazališne družine Kufer, autorskim projektom Jelene Kovačić i Anice Tomić Zagrebačkoga kazališta mladih “Ovo bi mogla biti moja ulica”, te predstavom “Čudo u Poskokovoj Dragi”,  u produkciji Kazališta Kerempuh iz Zagreba.
Drugi dio konferencije posvećen je nadolazećem SLUK-u (Susret lutkarskih kazališta) koji nakon dvadest godina opet dolazi u Zadar. Gostovanjem SLUK-a u Zadru obilježit će se i konačno otvaranje nove zgrade Kazališta lutaka. Iris Pavić-Tumba najavila je kako se čekaju samo završna potvrdna izvješća i tehnički pregled nakon kojeg je zgrada spremna za funkciju, a SLUK će se održati od 1. do 5. lipnja. Od osamnaest prijavljenih predstava izselektirano je njih devet. Uz Kazalište lutaka Zadar i „Michelangela Bounarottija” na SLUK-u će nastupiti i Dječje kazalište „Ivana Brlić-Mažuranić” iz Slavonskog Broda: „Postolar i vrag” u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović i Branka Bankovića; Lutkarska scena „Ivana Brlić-Mažuranić” iz Zagreba: „Crvenkapica” u režiji Zorana Mužića; Umjetnička akademija u Osijeku i Muzej Slavonije Osijek: „U potrazi za čudovištima” u režiji Hrvoja Seršića; Gradsko kazalište lutaka Rijeka: „Guliver u zemlji malih ljudi”, autorski projekt Saše Anočića; Zagrebačko kazalište lutaka: „Priča o konju” redatelja Zvonka Festinija; Gradsko kazalište lutaka Split: „Sablasni šešir” redatelja Dražena Ferenčine; Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: „Bambi” redatelja Mladena Vzjčića i Miroslava Čabraje te Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar – SCENA MARTIN: „Mačak u čizmama” redatelja Darka Kovachovskog.
Također je na konferenciji istaknuto kako nas uz nastupe najboljih hrvatskih lutkara očekuju i brojne izložbe i predstavljanja knjiga vezanih uz rad KZL-a u Zadru, ali i cijelog lutkarstva u Hrvatskoj. Na samom kraju predstavljen je promotivni plakat SLUK-a s logom hobotnice dizajniran u suradnji sa školom Primjenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, a logo je osmislila učenica Marta Stražičić.
– Nakon 25 godina agonije oko čekanja nove zgrade želimo radost i ushit podijeliti s cijelim gradom. SLUK je veliki događaj i nije bez razloga baš ove godine organiran u Zadru. Cijela Hrvatska s nama će proslaviti otvaranje nove kazališne zgrade, jedine građene baš za tu svrhu nakon zagrebačkog HNK, a to je velika stvar, ne samo za Zadar, nego cjelokupnu hrvatsku kulturu, zaključila je glumica Tamara Šoletić konferenciju nazivajući cijelu priču oko gradnje zgrade kazališta lutaka najvećom hrvatskom kulturnom sapunicom.
A lutkari se nadaju i da će prije odlaska na Marulove dane imati priliku, barem jednom,  s „Michelangelom Bounarottijem” nastupiti i u Zadru. Najveći problem je tehnička izvodivost zbog veoma komplicirane scenografije koju bi, u tom slučaju, trebalo prebaciti u HNK Zadar. Ipak Bounarottija ćemo zasigurno gledati prije SLUK-a, a nakon njega i još mnogo uspješnih i velikih predstava, konačno u novom i zasluženom prostoru.