Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rimsko Carstvo ostavilo nam u naslijeđe i kršćanstvo

15.03.2011. 23:00
Rimsko Carstvo ostavilo nam u naslijeđe i kršćanstvo


Kad je Zapadno Rimsko Carstvo propalo, njihova religija bila je kršćanstvo, koje je istina u Rimskom Carstvu počelo kao jedna efemerna pojava grupice ljudi, ali je na kraju postalo državna religija, a naposlijetku i jedina državna religija, nešto što je Rimsko Carstvo dalo u naslijeđe cijelome svijetu – dr. sc. Željko Miletić


Nakon mons. Bolobanića, jučer je održano drugo po redu predavanje u sklopu kolegija “Mit, obred,  običaj” kojeg vodi dr.sc. Vanda  Babić. Gostujući predavač bio  je prof. dr. Željko Miletić s  Odjela za arheologiju  Sveučilišta u Zadru, a održao  je predavanje na temu “Razvoj  rimske religije i kultova”. Na  samom početku profesor Miletić istaknuo je kako je ovo  područje kod nas pomalo zanemareno iako je Hrvatska  dala mnoge ugledne istraživače rimske religije i kultova.
Nedostatak stručnjaka
– Ovdje u Zadru imamo izvanrednu sreću da je upravo  na zadarskom Odjelu za arheologiju radilo nekoliko eminentnih naših stručnjaka na  ovom polju religije. Tu su i  akademik Suić, profesor Medini, Gabričević te moj mentor, akademik Nenad Cambi.  Svi oni dali su golemi doprinos  ne samo hrvatskoj, nego umnogome i europskoj i svjetskoj  znanosti na polju religija i kultova. Načelno gledajući i u  ovome polju, kao i u svim  drugima, zanimanje za rimsku  religiju ograničeno je upravo  brojem ljudi koji se ozbiljno  bave ovim temama, a njih nema dovoljno. Stanje u inozemnoj znanosti puno je bolje  i kvalitetnije, međutim kod  nas nedostaje stručnjaka. Ovo  je golemo područje o kojem je  dosta toga zapisano i tek će  jako puno biti napisano, istaknuo je profesor Miletić.
Tijekom predavanja, popraćenog slikama u powerpoint prezentaciji, profesor  Miletić ukratko je prikazao  povijesni razvoj rimske religije  i kultova, njenu interakciju s  drugim religijama te predstavio bogove koji su imali najveće značenje za Rimljane. Tako su prisutni na predavanju  imali priliku saznati da je na  rimsku religiju ponajviše utjecala indoeuropska religija,  etrušanska te grčka mitologija. Najznačajniji bog Rimljanima bio je Jupiter, a njihovu  religiju obilježili su brojni bogovi, njihovi ili asimilirani iz  drugih religija. Ipak, profesor  Miletić istaknuo je kako rimska religija nije bila mješavina  nego je ona ipak bila rimska, a  svoje dobro prihvaćanje  božanstava i kultova iz drugih  religija duguje tome što je bila  politeistička, tolerantna te  eklektična. Čitavo predavanje  popraćeno je fotografijama  arheoloških eksponanata i nalazišta te rekonstrukcijama  hramova. Nešto malo bilo je  govora i o preuzimanju rimskih poganskih elemenata i  običaja u kršćanstvo, ali i o  samoj važnosti rimskog naslijeđa i Rimskog Carstva za  razvoj kršćanstva kao jedne,  isprva ravnopravne, a potom i  religije koja je nadvladala poganske.
Svjetska  enciklopedija ideja
– Svi mi, jer smo okruženi  tim rimskim naslijeđem, zaboravimo koliko je ono snažno  u svim segmentima, a možda  najsnažnije upravo u polju religije i kultova. Kad je Zapadno Rimsko Carstvo propalo, njihova religija bila je  kršćanstvo, koje je istina u  Rimskom Carstvu počelo kao  jedna efemerna pojava grupice ljudi, ali je na kraju postalo državna religija, a naposlijetku i jedina državna religija, nešto što je Rimsko Carstvo dalo u naslijeđe cijelome  svijetu. Ako govorimo i o poganskoj religiji moramo znati  da se kršćanstvo nije razvijalo  izlirano, ono se razvijalo na  prostoru rimskog svijeta, dio  je jedne svjetske enciklopedije  ideja i uzimajući i filozofsku i  teološku ideju na taj je način  nastajalo rimsko kršćanstvo  pa i u današnjem suvremenom  kršćanstvu ima jako puno elemenata iz rimske religije, objasnio je profesor Miletić.
Predavanje su organizirali  Odsjek za hrvatski jezik i  književnost Sveučilišta u Zadru i Gradska knjižnica Zadar.  U sklopu kolegija “Mit, obred,  običaj”, tijekom ožujka i travnja, gostovat će predavači:  doc. dr. sc. Darko Tomašević,  prof. dr. Franjo Topić, dr. Mladen Antišin i drugi. Iduće predavanje najavljeno je već za  sutra, četvrtak, 17. ožujka u 12  sati, kada će u Znanstvenoj  knjižnici u Zadru gostovati autor knjige “Da Vincijev kod –  istine ili laži” doc. dr. sc. Darko  Tomašević.