Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Trojici dilera 11 godina zatvora

15.03.2011. 23:00
Trojici dilera 11 godina zatvora


Davor Bajlo, koji je u prvom postupku bio oslobođen krivnje, jučer je osuđen na 3,3 godine zatvora, Vice Copić umjesto prvotne 3,5 godine dobio je 5,6, dok je Siniši Glaviću ostala ista presuda od 2 godine zatvora


Dijana Grancarić,  sutkinja Županijskog suda u  Zadru, jučer je izrekla ukupno  10 godina i devet mjeseci zatvora trojici optuženika kojima  se u ponovljenom postupku sudilo zbog preprodaje 70 grama  heroina.
Riječ je o Davoru Bajlu (48)  koji je nepravomoćno osuđen  na 3,3 godine zatvora, Vici Copiću (35) osuđenom na jedinstvenu kaznu u trajanju od 5,6  godina te Siniši Glaviću (40)  koji je dobio 2 godine zatvora.  Kako je Glavić priznao dio krivnje, Sudsko mu je vijeće kod  izricanja kaznene sankcije to  cijenilo izrekavši mu najmanju  moguću kaznu primjenom zakonske mogućnosti umanjenja  kazne. Naime, za kazneno djelo  za koje se trojac teretio, propisane su kaznene sankcije od 3  do 12 godina iza rešetaka.
Tužiteljstvo je Bajla i Copića  teretilo da su 7. veljače 2008.  godine dogovorili sastanak ispred jednog kafića u Ulici Nikole Jurišića zbog isporuke  droge. Kako stoji u optužnici,  Bajlo je heroin ostavio u prtljažniku svog “renaulta 4”. Na  dogovoreno mjesto Copića je  dovezao Glavić u svom “golfu”  kojim su se nakon preuzimanja  “robe” pokušali udaljiti, no taj  su im naum osujetili zadarski  policajci Odjela za narkotike.
Nedvojbeno dokazana  krivnja
U pokušaju bijega pred policajcima koji su im pripremili  “sačekušu”, kako se nadalje navodi u optužnici, Glavić je vozilom krenuo naglo natrag, dok  se Copić pokušavao riješiti heroina prosuvši ga kroz otvorena  vrata sa suvozačkog mjesta. No,  prije negoli je dovršio svoj  naum, policajci su ih presreli i  uhitili. Pretresom je kod Copića pronađeno 24,6 grama heroina, a još 10,63 grama pronađeno je u unutrašnjosti automobila “usisavanjem” te u  tragovima na karoseriji vozila.  Vrijednost pronađene droge,  prema procjenama tužiteljstva,  na zadarskom narko tržištu iznosila bi oko 41 tisuću kuna.
Proglasivši svu trojicu krivima u obrazloženju presude sutkinja Grancarić navela je kako  je tijekom dokaznog postupka  nedvojbeno dokazano da su sva  trojica počinili kazneno djelo  upravo na način kako je to i  opisano u činjeničnom opisu  optužnog akta. Vici Copiću koji  se još od uhićenja nalazi u pritvoru zatvora u Zadru i nadalje  je produljen pritvor te mu je  izrečena obvezna mjera liječenja od ovisnosti, a vrijeme  provedeno u pritvoru ubrojeno  mu je u izrečenu nepravomoćnu presudu jednako kao i  Bajlu i Glaviću, koji će pravomoćnost čekati na slobodi.
Drugooptuženi Vice Copić  čuvši visinu kaznene sankcije  jučer je od sutkinje Grancarić  zatražio da ga poštedi slušanja  obrazloženja presude nakon  čega su ga pravosudni policajci  otpratili u pritvor. Ujedno je i  najavio žalbu na ovu nepravomoćnu presudu, a za pretpostaviti je kako će isto učiniti i  ostala dvojica osuđenika.
Podsjetimo, Davor Bajlo na  prvom je suđenju bio oslobođen od optužbe, Vice Copić  tada je dobio 3,5 godine zatvora, a Siniša Glavić dvije godine zbog kaznenog djela posjeda u cilju preprodaje heroina.
U kratkom obrazloženju  presude, sudac Boris Babić, koji je tada predsjedao Sudskim  vijećem, naglasio je kako je prvooptuženi Bajlo oslobođen  krivnje zbog nedostatka dokaza, dok je za drugu dvojicu optuženika rekao kako je nedvojbeno činjenično utvrđeno da  su držali drogu zbog daljnje  preprodaje na zadarskom narko tržištu.
Novo suđenje pred  izmijenjenim vijećem
– Siniša Glavić je osuđen  zbog pomaganja u kaznenom  djelu. On je znao i u tome  sudjelovao, što se pak, tiče Copića on je do sada već u četiri  navrata osuđivan zbog kaznenog djela zloporabe opojne  droge, što pokazuje i potvrđuje  njegovu upornost u činjenju  ovakvih kaznenih djela – obrazložio je prvu, nepravomoćnu  presudu donesenu početkom  listopada prije dvije godine, sudac Babić nakon čega su Davor  Bajlo i Siniša Glavić odmah i  pušteni iz pritvora u kojem su  se nalazili od dana uhićenja.  Vice Copić pak, tadašnjom  odlukom Sudskog vijeća ostao  je u pritvoru, a sudac Babić ju je  objasnio činjenicom kako je to  zbog “visine zatvorske kazne,  njegove dosadašnje osuđivanosti te činjenice da je ovisnik koji  mora pribavljati sredstva za  drogu, pa i kaznenim djelima”.  Tu je presudu u žalbenom postupku “zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja”  Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo zatraživši ponavljanje suđenja i to pred potpuno  izmijenjenim Sudskim vijećem.