Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šarića policija spriječila u ograđivanju “njegove” parcele na Poliklinici

15.03.2012. 23:00
Šarića policija spriječila u ograđivanju “njegove” parcele na Poliklinici


Policija je upozorila Šarića da mora maknuti stroj s gradilišta i tek po sudskoj odluci koja ga uvodi u posjed doći na parcelu


Vlasnik nekadašnje gostionice Putnik Živko Šarić pokušao je jučer ući na svoj posjed na gradilištu zadarske Poliklinike. Šarić je iznajmio “kombinirku” kako bi sa svog zemljišta oko spaljene gostionice uklonio kontejner i građevinski materijal koji se koristi za gradnju zgrade Poliklinike. U džepu je imao vlasnički list prema kojem je još uvijek vlasnik 1.200 m/2 zemljišta na koje je stupio, ali mu to nije pomoglo u namjeri da očisti teren.
Danas novi dolazak?
Novi izvođač radova, tvrtka “Poljud Vile” iz Splita prijavila je Šarićev ulaz na gradilište te je ubrzo stigla policija. Policija je upozorila Šarića da mora maknuti stroj s gradilišta i tek po sudskoj odluci koja ga uvodi u posjed doći na parcelu. Policija je uvažila izjavu nadležnih inženjera na gradilištu Poliklinike po kojoj su oni odgovorni u slučaju da se bilo što neželjeno dogodi, pa su zatražili da Šarić i njegova unajmljena “kombinirka” napuste gradilište, što je Šarić na kraju i napravio. No, Šarić je za danas ponovno najavio dolazak na gradilište s desetak radnika kako bi očistio i ogradio zemljište. Cijeli je slučaj prijavio građevinskoj inspekciji, ali ona jučer nije izašla na teren.
– Nakon što je nadležno ministarstvo poništilo procjenu sudskog vještaka, ja sam rekao da ću potpisati bilo kakvu novu procjenu. Podsjetio bih da grad nije donio odluku o eksproprijaciji gostionice Putnik pa kao takva ne može biti predmet vještačenja. No, Grad odbija donijeti takvu odluku, rekao je jučer Šarić.
Novca nema, tužbe slijede
Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa poništilo je nedavno nalaz vještaka koji je zemljište, ali i zapaljenu Šarićevu gostionicu Putnik procijenilo na 5,594.956,35 kn. Grad Zadar priznaje da mora namiriti braću Šarić, Željka i Živojina-Živka, na temelju odluke o deposedaciji iz 1988., ali dogovora nema jer Grad tvrdi da je cijena nerealna. Također, gradonačelnik Zvonimir Vrančić je mišljenja da je Šarićeva gostionica Putnik predmet Zakona o obnovi, jer je zapaljena i srušena u Domovinskom ratu. Državna uprava u Zadru, koja vodi spor Šarić protiv Grada Zadra, još nije donijela pravorijek, očekujući da se stranke dogovore.
Šarićevih odvjetnik Slaven Dmitrović istaknuo je nedavno da Šarić može ustati nizom tužbi i prijavom građevinskoj inspekciji koja bi u tom slučaju trebala zaustaviti radove, a parničenje bi moglo potrajati pet godina.
Nakon najave uvođenja prireza svima je jasno da bi Grad Zadar s obzirom na kroničnu besparicu teško mogao u ovom trenutku isplatiti Šariću više od 700.000 eura. Time bi se, uostalom, otvorili slični sporovi koje Grad nije do kraja riješio.