Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vlada odbila poskupiti TV pristojbu, građani je platili

15.03.2012. 23:00
Vlada odbila poskupiti TV pristojbu, građani je platili


Vlada smatra da je poskupljenje neprihvatljivo zbog krize, no HRT je bio siguran da će zahtjev proći pa su od građana koji u bankama imaju trajni nalog već iznos već naplatili


Vlada je odbila zahtjev Uprave HRT-a za povećanjem TV-pristojbe sa sadašnjih 80 kuna na 82 kune. HRT je u svom zahtjevu istaknuo da je mjesečna pristojba određena kao 1,5 posto prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj, a ona je u prošloj godini iznosila 5.441 kuna. Tako je 1,5 posto od te plaće 81,61 kunu, a HRT je to zaokružila na 82 kune.
Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš otkrio je da se njegovo ministarstvo protivi tom povećanju jer je nezadovoljno provedbom programskih obveza HRT-a, ali je dodao i da je poskupljenje neprihvatljivo zbog gospodarske situacije.
– Ministarstvo smatra da je program sve siromašniji nizom sadržaja koje je HRT dužan pružiti korisnicima. Gospodarska situacija u Hrvatskoj je izuzetno teška i opterećenje domaćinstava koja plaćaju pristojbu prešlo je granicu izdržljivosti, pa je neprihvatljivo da se povećava pristojba, a da pritom građanima nisu ponuđene nove usluge javne televizije, poručio je Šipuš. On kaže i da je HRT najavio pokretanje 3. i 4. specijaliziranog kanala, a o tome za sada nema nikakvih informacija u smislu konkretne provedbe. Da bi povećanje pristojbe bilo štetno, poručio je i premijer Zoran Milanović dodajući da se iza Vladinog obrazloženja ne skriva, nego jasno stoji Vladin politički stav da bi u ovoj godini povećanje bilo pogrešno.
Na HRT-u se ne mire s ovom odlukom. Smatraju da je Vlada u krivu, jer se vodila odredbama Zakona o HRT-u, a ne odredbama Privremenog ugovora što ga je lani Uprava HRT-a potpisala s tadašnjom Vladom i koji je važeći do 1. siječnja 2013. godine. U Zakonu u HRT-u stoji kako visina mjesečne pristojbe iznosi najviše 1,5 posto prosječne neto mjesečne plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj na temelju statističkih podataka za prethodnu godinu. U članku 79. Privremenog ugovora kaže se da za 2011. godinu i 2012. godinu pristojba iznosi točno 1,5 posto prosječne neto mjesečne plaće. Odnosno, po tumačenju s HRT-a, tek 2013. godine, nakon što Vlada i Uprava potpišu novi višegodišnji Ugovor kojim se definira i financiranje HRT-a, Vlada će biti ta koja će određivati visinu pristojbe i imati prigodu odrediti je i manjom od sadašnjih 1,5 posto prosječne plaće. Do tada, drže na HRT-u, pristojba “raste” automatizmom.
– Pristojba je Vladina ugovorna obveza i s Vladom ćemo nastaviti razgovore o neispunjenju Privremenog ugovora. Ministarstvu kulture ćemo poslati detaljni izvještaj o ispunjenju ugovora odmah po izradi završnog računa i godišnjeg izvješća o poslovanju, poručuje kratko predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac.
Na HRT-u, inače, ne doživljavaju odluku Vlade kao još jednu poruku da će čelništvo HRT-a biti smijenjeno, već drže da se radi o nesnalaženju. Ostane li, međutim, odluka na snazi to će “nesnalaženje” HRT-u izbiti iz džepa 20 milijuna kuna na godišnjoj razini.
A da su na HRT-u i prije odluke Vlade bili posve sigurni u sebe, uvjereni kako imaju pravo na povećanje pristojbe, pokazuje činjenica da su oni koji plaćaju pristojbu trajnim nalogom, ili karticom, jučer usprkos odluci Vlade, platili i plaćali uvećanu pristojbu, onu od 82 kune! Na HRT-a priznaju da su, kako kažu, banke automatski obračunale željenu cijenu pristojbe shodno očekivanjima vodstva HRT-a. Na sreću, svi koji pristojbu plaćaju uplatnicom dobit će uplatnice s starom pristojbom od 80 kuna.


Povrat novca ne znači puno




Iz HRT-a poručuju svima koji su već platili veći iznos pristojbe da će im prvi sljedeći račun umanjiti za dvije kune. Martinu Babiću, koji je platio karticom dvije kune više, povrata novca ne znači puno.
– Mene ne interesiraju dvije kune, koliko me zanima kako se ovakvo što moglo dogoditi, kako od strane banaka tako i od strane HRT-a. Nitko ionako neće za ovo biti sankcioniran, zaključuje rezignirano Babić.