Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Klimatske promjene se ne mogu izbjeći, ali se može smanjiti štetnost

15.03.2017. 23:00
Klimatske promjene se ne mogu izbjeći, ali se može smanjiti štetnost


I mi u Zadru ulažemo napore, pri čemu bih posebno istaknuo Centar za gospodarenje otpadom. Opredijelili smo se za ekološki prihvatljive projekte, a jedan je plinofikacija naše županije. Nastojat ćemo učiniti sve da žiteljima Zadarske županije olakšamo prilagodbu, istaknuo je Olivio Meštrović
U Velikoj vijećnici Zadarske županije jučer je održana radionica za službenike na nacionalnoj i lokalnoj razini te za zainteresiranu javnost o utjecaju klimatskih promjena i o mjerama prilagodbe klimatskim promjenama. Riječ je o radionici u sklopu projekta Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta Strategije prilagodbe klimatskim promjenama – Strategija prilagodbe klimatskim promjenama. Projekt se financira sredstvima iz Prijelaznog instrumenta tehničke pomoći EU, a provodi se od svibnja 2016. do studenoga 2017. godine.
Uime Zadarske županije okupljene je pozdravio Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove. On je kazao kako se klimatske promjene mogu promatrati subjektivno i objektivno, te istaknuo kako su se vremena promijenila, tako da ni ljeto ni zima nemaju svoje karakteristike.
– Zbog klimatskih promjena i vremenskih nepogoda imamo česte štete. Klimatske promjene ne možemo vratiti na staro, ali se možemo pripremiti za život i rad u novim uvjetima. Zbog toga je Europska komisija izradila planove, a Republika Hrvatska je također pokrenula izradu nacionalne strategije. U pripremi je akcijski plan kojim ima za cilj da se što manje uloži, a napravi što veća zaštita. I mi u Zadru ulažemo napore, pri čemu bih posebno istaknuo Centar za gospodarenje otpadom. Opredijelili smo se za ekološki prihvatljive projekte, a jedan je plinofikacija naše županije. Nastojat ćemo učiniti sve da žiteljima Zadarske županije olakšamo prilagodbu, istaknuo je Meštrović.
Dr.sc. Branka Pivčević-Novak, voditeljica Službe za održivi razvoj iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, istaknula je kako su klimatske promjene globalni fenomen, te kao takve jedan od najvećih izazova današnjice.
– Suvremeni znanstvenici se slažu da se klimatske promjene ne mogu izbjeći, ali se može smanjiti štetnost. Već sad se u Europi opažaju promjene, a Hrvatska, kao dio mediteranske regije, spada u ranjivo područje. Klimatske promjene utječu na različite sektore, stoga je potreban angažman nas sviju. Nema dvojbe da će globalna temperatura rasti. Ako ne djelujemo danas, šteta će sutra biti još veća. Cilj je kroz projekt utvrditi ranjivost pojedinog sektora, potrebno je poduzeti mjere prilagodbe. Ključno je već sad integrirati mjere prilagodbe u sve sektore, istaknula je Pivčević-Novak, navodeći kako se do kraja godine planira izraditi strateški dokument, a radi se i na osiguravanju sredstava za projekte, ne samo znanstvene, već i primjenjive.
Sam projekt je predstavio dr. sc. Vladimir Kalinski, navodeći kako je jučerašnja radionica jedna od šest gradskih, te su u Zadar bili pozvani i predstavnici Šibenko-kninske i dijela Splitsko-dalmatinske županije.
U okviru projekta će se, kroz edukaciju i korištenje računalne opreme za klimatsko modeliranje te kroz osvješćivanje javnosti, jačati kapaciteti za procjenu ranjivosti i utjecaja klimatskih promjena, te za procjenu mjera prilagodbe u sektorima koji su izloženi utjecaju klimatskih promjena na nacionalnoj i lokalnoj razini.
– Klima se mijenjala i u prošlosti, to je neupitno. Manje nam je bitno mijenja li se prirodno ili zbog utjecaja ljudi, mi se moramo prilagoditi, kazao je, među ostalim, Kalinski.