Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Esbjorn Fiers: Debeli kuk nije moj prijatelj, ali ne odustajem

Autor: Suzana Bandić

15.04.2009. 22:00
Esbjorn Fiers: Debeli kuk nije moj prijatelj, ali ne odustajem


Penjački trojac ostao je na stijeni samo 30-tak metara više, no što su se dvojica Belgijanaca zaglavila u ponedjeljak. Zahvaljujući učinkovitosti zadarskih GSS-ovaca spušteni su na tlo bez ikakvih posljedica
Članovi HGSS stanice Zadar u srijedu navečer u svojoj 14-toj ovogodišnjoj akciji spasili su trojicu belgijskih penjača iz stijene u Velikoj Paklenici. Riječ je o Esbjornu Fiersu (32), Philippeu Van Ackeru (35) i Wimu Vandenbergheu (25) koji su se u srijedu popodne uputili u “osvajanje” Debelog brda.
No, prilikom penjanja jaki sjeverozapadni vjetar pobrkao im je račune, a nesreća je izbjegnuta zahvaljujući brzoj i učinkovitoj intervenciji zadarskih GSS-ovaca koje je u pomoć pozvao Esbjorn Fiers – stari znanac zadarskih GSS-ovaca.
Naime, zadarski spasioci prvi su se put susreli s njim u prošli ponedjeljak kada ih je Esbjorn pozvao u pomoć s iste stijene.
– Iz Centra 112 u ponedjeljak su nas obavijestili da su dvojica belgijskih penjača ostali zaglavljeni na stijeni Debeli kuk. Odmah smo s njima stupili u kontakt mobitelom te smo im iz podnožja stijene davali naputak za spuštanje. Sve je proteklo bez nekih većih problema, a što je najvažnije, nije bilo ozlijeđenih – rekao nam je Neven Zrilić, pročelnik zadarskog GSS-a dodajući kako se uistinu iznenadio kada je u srijedu, u 18.15 sati zaprimio poziv iz Centra 112 kojim su ga obavijestili o trojici Belgijanaca koji su ostali na stijeni Debeli kuk, a među kojima je i Esbjorn Fiers kojeg su u ponedjeljak spašavali s iste te stijene.
– Ovaj put su s njim bila još dvojica, a zapeli su na istom mjestu, samo nekih 30-tak metara više. U spašavanje je učestvovalo osam spasilaca, a cijela akcija bila je gotovo identična onoj prvoj koju smo proveli u ponedjeljak. Kada smo ih locirali, naši su se dečki popeli do pola puta od njih te su ih uz pomoć mobitela i uz svjetlost reflektora obzirom da je već padao mrak, naveli da se spuste. Akcija spašavanja završena je u 21.50 – ispričao je Zrilić dodajući kako je u ovom posljednjem slučaju zapravo cijeloj situaciji kumovao strah, jer je treći penjač nakon neuspjelog absajla od straha blokirao i nije mogao ni naprijed ni natrag.
A penjački trojac jutros smo zatekli u pansionu “Neven” u Starigradu još pod dojmom proživljene pustolovine. Za nezgodu ne krive nikoga i sretni su, kažu, što je sve prošlo bez posljedica.
Wim Vandenberghe, mladić koji se u srijedu “zaglavio” na stijeni, pojasnio je kako se strogo držao propisanih pravila i uputstava iz priručnika i vodiča, ali da ih je vjetar iznenadio i doveo u nepredvidivu situaciju.
Naime, kako je ispričao, vjetar je otpuhnuo konop i zapeo ga za stijenu pa su njegovi pokušaji da ga privuče k sebi i po njemu se spusti, ostali bez rezultata. Jedini izlaz bio im je pozvati pomoć, što su na koncu i učinili. Dečkima iz GSS-a su, ističu, zahvalni i na susretljivosti i na njihovoj učinkovitosti i profesionalnosti. Osim toga, sretni su, ali i ugodno iznenađeni što za ovo spašavanje nisu trebali platiti ništa jer, tvrde, to nije slučaj u drugim zemljama, a brojne su obišli.
Esbjorn Fiers koji je u svega tri dana zaglavio na istoj stijeni dva puta, kazao je kako ga ovo iskustvo neće pokolebati u ponovnom pokušaju osvajanja vrha koji planira već sutradan, ali kroz šalu dodaje kako Debeli kuk nikada više neće moći biti njegov prijatelj.
Phillipe Van Acker, Esbjornov prijatelj, “dobacio” je na kraju kako je o prvoj nezgodi čuo još dok je bio u Belgiji te da je došao, jer je mislio kako je siguran, kako se ide penjati s iskusnim alpinistom i da se to njemu više ne može dogoditi. No, da se očito prevario. Esbjorn ga je spretno “dočekao” odgovorivši mu kako jest iskusan, ali u zaglavljivanju te kako za njih tu na Velebitu više nema straha, jer da mu već poznaju glas u Centru 112, a osim toga, da ga poznaju i GSS-ovci.