Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Interes za regatom 20 posto veći nego lani

Autor:

15.04.2009. 22:00
Interes za regatom 20 posto veći nego lani

Foto: Vedran SITNICA



Interes za sudjelovanjem na regati je za dvadeset posto veći nego lani. Posebno bih istaknuo činjenicu da na ovogodišnjoj regati sudjeluju ekipe iz svih slojeva društva – javnog, političkog života, poslovnog i sportskog, svijeta, celebritija, ekipa s ulice, običnih ljudi. Ove godine očekujemo sudjelovanje ekipe Vlade RH, NK Hajduka, olimpijski komitet, poznate osobe iz javnog života, političare iz Makedonije i susjedne Bosne i Hercegovine, kaže direktor regate Đuro Župan
Za dva tjedna na rijeci Zrmanji održava se četvrta rafting regata “Zrmanja 2009.”. Interes za sudjelovanjem na njoj je velik, tako da je svih pedeset čamaca rezervirano te je čak nekoliko ekipa na čekanju u slučaju da u zadnjem trenutku dođe do odustajanja.
– Interes za sudjelovanjem na regati je za dvadeset posto veći nego lani. Posebno bih istaknuo činjenicu da na ovogodišnjoj regati sudjeluju ekipe iz svih slojeva društva – javnog, političkog života, poslovnog i sportskog, svijeta, celebritija, ekipa s ulice, običnih ljudi. Ove godine očekujemo sudjelovanje ekipe Vlade RH, NK Hajduka, olimpijski komitet, poznate osobe iz javnog života, političari iz Makedonije i susjedne Bosne i Hercegovine, kaže direktor regate Đuro Župan.
Program ovogodišnje regate započinje 1. svibnja u petak kada će se u Kampu Šimuni na otoku Pagu održati druga surfing regata “Shimuni extreme speed on hour slalom”. Glavni dio regate, spust niz rijeku Zrmanju predviđen je za drugi dan. Start regate je na mjestu Mlini Žegar, a cilj na Berberovom buku u Muškovcima. Na 14,5 kilometara rijeke pedeset ekipa upoznat će se sa svim čudima Zrmanje. Prvi dio staze obiluje manjim brzacima, a riječni nagib iznosi 3,5 posto. U prvom dijelu natjecatelji se zagrijavaju za drugi zahtjevniji dio staze. On započinje od Velikog buka visokog 11,5 metara koji se iz sigurnosnih razloga zaobilazi pješke i prestaje kod Ogarovog buka. Nagib rijeke se povećava na 6 posto, brzaci su duži, a slapovi intenzivniji. Ovaj dio obilježavaju i nagla riječna suženja koja rezultiraju nevjerojatnim brzinama kojim se povećava doživljaj rijeke, ali i zahtjeva maksimalnu koncentraciju natjecatelja-veslača i njihovih skipera. Spuštanje niz Ogarov buk je vrhunac cijelog doživljaja i za mnoge je nezaboravan događaj. Treći dio staze od Ogarovog buka do cilja je miran, ali također zahtjeva pozornost nakon naporne borbe s rijekom u drugom dijelu staze.
Cilj regate je, kao i uvijek, promocija ljepota rijeke Zrmanje i obrovačkog kraja, kao i promocija aktivnog oblika turizma u Zadarskoj županiji. Ovogodišnja regata održava se i pod motom “konkurencija najbolji put do uspjeha”. Unutar opće borbe za prvo mjesto bit će i personalnog suprotstavljanja na stazi, na primjer, ekipa HTV-a protiv ekipe RTL-a, ekipe iz politike biti će suprotstavljene jedne drugima, trgovački lanci i slično.
– Ova regata nije samo sterilna priča da se nešto “reda radi” dogodi. Ona ima jaku i veliku aspiraciju poticati određene aspekte, valoriziranje vrijednosti ovog kraja. Nema nikakvog razloga da se jedan ovakav marketinški i sportsko-revijalni događaj ne dogodi negdje na kraju svijeta, kao što je Obrovac. Mi to znamo i umijemo bolje od drugih organizirati kaže Župan.


 PROGRAM 4. REGATE “ZRMANJA 2009.”


1. svibanj – petak
Kamp Šimuni – Šimuni – Otok Pag
Budući da se radi o velikom prvosvibanjskom vikendu, organizator je odlučio osmisliti što interesantniji prvosvibanjski dan za sve sudionike, goste i navijače sa slijedećim: Posjetitelji uz turnir u odbojci na pijesku mogu koristiti predivne plaže kampa Šimuni za šetnju, sunčanje, hrabriji za kupanje te ukoliko žele proći školu surfanja ili ronjenja, jedriti po paškom arhipelagu ili igrati tenis.
11 sati – odbojka na pijesku
(ekipe se za turnir u odbojci na pijesku mogu prijaviti neovisno jesu li prijavljene za regatni spust). Karakter turnira je zabavno-revijalni. Prijaviti se možete na mail [email protected] ili fax. 023 689 930.
17 sati – na gradskom nogometnom stadionu u Novalji održava se revijalna nogometna utakmica “Organizatori regate protiv veterana Hajduka”.
20 sati – večera, ples i zabava u restoranu kampa Šimuni; proglašenje pobjednika u odbojci na pijesku
2. svibanj – subota
10 sati – svečano otvaranje Četvrte hrvatske rafting regate “Zrmanja 2009.” na cilju rafting staze u Muškovcima, pozdravni govor predsjednika Organizacijskog odbora – ministra Božidara Kalmete, upoznavanje s protokolom regate
– Uzimanje natjecateljskih brojeva i upoznavanje voditelja čamaca – skipera
11.30 – 13.30 sati – rafting za ekipe koje se spuštaju u prvoj grupi
14 sati – ručak na cilju rafting staze uz zabavni program
15.30 – 17.30 – rafting za ekipe koje se spuštaju u drugoj grupi
19 sati – zatvaranje Četvrte hrvatske rafting regate “Zrmanja 2009.” na seoskom gospodarstvu “Mićanovi dvori” u Kruševu
– proglašenje pobjednika
– dodjela pehara
– cjelovečernji zabavni program uz večeru
– izbor Miss IV. hrvatske rafting regate “Zrmanja 2009.”




 HUMANITARNIM AKCIJAMA ZA SIGURAN VELEBIT


U okviru regate održat će se revijalna nogometna utakmica između organizatora i NK Hajduka te su predviđene i druge humanitarne akcije. Organiziranje humanitarnih akcija tradicija je koja se nastavlja s prošlih regata, a sav novac koji se prikupi namijenjen je za razminiranje Velebita.