Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Izaslanstvo Južnomoravske regije u posljednji trenutak poletjelo za Brno

Autor: Siniša Klarica

15.04.2010. 22:00
Izaslanstvo Južnomoravske regije u posljednji trenutak poletjelo za Brno

Foto: FAH



Putnici koji će zbog novonastale situacije morati ostati u Zadru, bit će prema riječima zadarskog dogradonačelnika Dražena Grgurovića, zbrinuti u Omladinskom hostelu i hotelu Pinija. Turistička zajednica Grada Zadra snosit će troškove onima koji eventualno ostanu bez novaca ili kartica


Vulkanska prašina nastala erupcijom kod ledenjaka Eyjafjallajoekulla na Islandu danas je zatvorila je sve srednjoeuropske zračne luke. Tako su otkazani odlasci Ryanaira sa Zračne luke Zadar prema Dusseldorfu i Frankfurtu. Kako nas je obavijestila direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač većina putnika se snašla za alternativni prijevoz, ali će najvjerojatnije tijekom vikenda biti otkazani svi letovi u dolasku i polasku s Zračne luke Zadar. Sutra su predviđeni letovi  Germanwingsa za Stuttgart i Koeln, Lufthansin za Muenchen i Ryanairovi za Stockholm, Charleroi i Dublin. Putnici koji će zbog novonastale situacije morati ostati u Zadru, bit će prema riječima zadarskog dogradonačelnika Dražena Grgurovića, zbrinuti u Omladinskom hostelu i hotelu Pinija.
– S obzirom na urgentnost situacije, zamolili smo Omladinski hostel i Hotel Piniju da maskimalno spuste cijene i prihvate goste koji će sutra ostati bez prijevoza. Tako je u hostelu osigurano 130 kreveta za 10 eura i u hotelu Pinija 150 kreveta po 20 eura, na čemu im se zahvaljujemo. Turistička zajednica Grada Zadra snosit će troškove onima koji eventualno ostanu bez novaca ili kartica, rekao nam je zamjenik zadarskog gradonačelnika Dražen Grgurović. Grgurović dodaje da bi “kritično” moglo biti danas navečer kad su po redu letenja, predviđeni Ryanairovi letovi. Ukupno, radi se od oko 600-700 gostiju, ali na ZL Zadar je uvedeno dežurstvo, a u pripravnosti biti autobusi koji će goste odvesti do privremenog smještaja.
– Mi smo mladi aerodrom i želimo pokazati našu gostoljubivost te koliko znači nekoliko dobrih riječi i djela koje ne koštaju puno, dodao je na kraju razgovora Grgurović. Međutim, ističe poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev, realna je opasnost da vulkanska prašina stigne i do hrvatskog zračnog prostora.
– Sve ovisi o visinskim vjetrovima, a prema sadašnjem stanju stvari realno je očekivati zatvaranje i hrvatskih zračnih luka. Iako je u ovom trenutku razvoj situacije teško procijeniti, najvjerojatnije da će zatvaranje biti kratkotrajno jer zagađenje visinskih slojeva neće biti tolikog inteziteta, rekao je Kraljev.
Zanimljivo je da je izaslanstvo Južnomoravske regije na čelu s županom Mihalom Hašekom, danas uspjelo poletjeti sa Zadarske zračne luke u 10 sati i stići oko podneva u Brno, tek nešto malo vremena pred zatvaranje cjelokupnog zračnog prostora Češke Republike. 
Prema trenutačno raspoloživim prognozama, najavljuju hrvatski meteorolozi, tijekom sljedeće noći će gotovo sigurno dio vulkanskih oblaka doći i iznad Austrije i Mađarske, a u drugom dijelu noći vjerojatno i do sjeverne granice Hrvatske.


 DHMZ: VULKANSKA PRAŠINA VJEROJATNO STIŽE SUTRA




Državni hidrometeorološki zavod priopćio je danas da se oblaci s vulkanskom prašinom premještaju sjevernom i sjeverozapadnom Europom, a u subotu pred jutro vjerojatno i do sjeverne granice Hrvatske.
“Prema trenutačno raspoloživim prognozama u noći s petka na subotu, gotovo sigurno će dio tih oblaka doći iznad Austrije i Mađarske, a u drugom dijelu iste noći vjerojatno i do sjeverne granice Hrvatske”, navodi u priopćenju Državni hidrometeorološki zavod i dodaje da za sada nemaju spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima.
Ističu kako će Zrakoplovna meteorološka služba Hrvatske kontrole zračne plovidbe pravovremeno izdati zrakoplovno meteorološko upozorenje na način propisan u zrakoplovstvu.
Golemi oblak pepela iz islandskog vulkana koji je prekrio sjever Europe uzrokovao je u četvrtak najveći prekid letova od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i na zemlji ostavio putnike na šest kontinenata.
Oblak pepela postao je prijetnja zračnom prometu kada je otišao istočno prema sjevernoj Europi na visini između 6000 i 11000 metara, gdje pepeo mogu usisati motori zrakoplova i blokirati se. Pored toga dim i pepeo ometaju vidljivost.