Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kosor se sastala s bivšim hrvatskim premijerima

Autor: Hina (H)

15.04.2010. 22:00
Kosor se sastala s bivšim hrvatskim premijerima

Foto: FAH



U Banskim dvorima u tijeku je sastanak premijerke Jadranke Kosor s četiri bivša hrvatska premijera koji su tu dužnost obnašali u 90-im godinama prošloga stoljeća.
Na sastanak u Vladu stigli su predsjednici četriju vlada od sredine srpnja 1991. do kraja siječnja 2000., Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Nikica Valentić i Zlatko Mateša, kao i potpredsjednik u sve te četiri vlade i ratni ministar vanjskih poslova Mate Granić.
Iako službenog priopćenja o sastanku nema, pretpostavlja se da je njegova tema govor hrvatskog predsjednika Ive Josipovića pred zastupnicima bosansko-hercegovačkog parlamenta.
Josipović je u svom govoru u srijedu u Sarajevu izrazio žaljenje za sudjelovanje Hrvatske u politici koja je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušavala podijeliti Bosnu i Hercegovinu.
“Politike koje su devedesetih – bilo to iz zloćudnosti, neznanja, arogancije ili ludosti -vjerovale da je rješenje za Bosnu i Hercegovinu – podjela, posijale su u Bosni i Hercegovini ali i u svojim zemljama zlosretno sjeme. Zavedeni su narodi i pojedinci požnjeli rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijune raseljenih, uništena gospodarstva, uništene obitelji, a ovdje u Bosni i Hercegovini ostavili za sobom rastrgano tkivo jednoga nedvojbeno posebnoga društvenog i kulturnoga bića utemeljenog na multietničnosti i multikonfesionalnosti. Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog stoljeća tome doprinijela. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinijela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i danas muče”, kazao je Josipović u svom govoru.
Neposredno prije ovog sastanka održana je i sjednica Predsjedništvo HDZ-a koje je izrazilo žaljenje što se predsjednik Josipović, “unatoč odredbama Ustava”, oko svojih poruka o hrvatskoj politici prema BiH nije konzultirao s vladom, a predsjednica HDZ-a i vlade Jadranka Kosor je, nakon sjednice Predsjedništva, izjavila kako smatra da je trebala biti obaviještena o onome što će Josipović reći u Sarajevu.
“Suština današnjih razgovora u stranci je da se svi mi koji imamo odgovornost za Hrvatsku moramo držati Ustava i zakona”, rekla je Kosor. Smatra da ju je Josipović trebao obavijestiti što će govoriti u BiH.
Predsjedništvo HDZ-a priopćenjem je izrazilo “duboko žaljenje što, unatoč odredbama Ustava, predsjednik Josipović nije svoje poruke koordinirao s vladom”.
Naglašavaju, međutim, da je Hrvatska prva priznala neovisnost BiH, te da je toj državi bila saveznik u borbi protiv velikosrpske agresije.
“Predsjedništvo HDZ-a žali što je u govoru predsjednika Ive Josipovića u Parlamentarnoj skupštini BiH izostala jasna osuda Miloševićeve agresije te je prešućen doprinos Hrvatske opstanku BiH, od zbrinjavanja stotina tisuća izbjeglica iz BiH do spašavanja Bihaća od novog genocida poput onoga u Srebrenici”, stoji u priopćenju.
Predsjedništvo je najoštrije odbacilo dio Josipovićeva govora u kojem se tvrdi da je “Hrvatska u 90-im godinama doprinijela politici koja je požnjela rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijune raseljenih, uništeno gospodarstvo i uništene obitelji”.