Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zračnom linijom dolaze i češki poduzetnici

Autor: Siniša Klarica

15.04.2010. 22:00
Zračnom linijom dolaze i češki poduzetnici

Foto: Adam VIDAS



Južnomoravski gospodarstvenici zadarskim najviše mogu pomoći svojim iskustvima u „povlačenju” sredstava iz pretpristupnih fondova EU
 
Plenarnom sjednicom jučer je u Županijskoj gospodarskoj komori u Zadru započeo Hrvatsko-češki poslovni forum. Forum je upriličen u sklopu posjeta izaslanstva Južnomoravske regije iz Brna Zadarskoj županiji.
Dobrodošlicu češkim gostima zaželio je predsjednik Županijske gospodarske komore Darijo Jurin, koji je rekao da je ovaj forum rezultat dobre suradnje dviju regija koja je kulminirala uspješnim završetkom pregovora oko otvaranja zračne veze između Zadra i Brna. Južnomoravski župan Michal Hašek dodao je da zračna linija neće biti samo dobra za južnomoravske turiste, nego i za poduzetnike. Hašek je govoreći o svojoj regiji rekao da je ona prva po inovacijama u Češkoj te da na 13 visokoškolskih ustanova studira oko 90.000 studenata.
Forumu je nazočio i veleposlanik Češke Republike u RH Karel Kuhnil koji je rekao da je u konceptu češke vanjske politike potpora gospodarstvu glavni zadatak češkog veleposlanstva. Mješovitu hrvatsko-češku komoru predstavio je njezin direktor Ivo Nešpor, a češko izaslanstvo koje su činili predstavnici 13 tvrtki, predstavio je direktor regionalne komore Brno, Petr Bajer. Bajer je istaknuo da južnomoravski gospodarstvenici najviše mogu pomoći svojim iskustvima u „povlačenju” sredstava iz pretpristupnih fondova EU. Također, zadarski gospodarstvenici pozvani su da sudjeluju na trgovačkom sajmu u Brnu koji je glavni međunarodni gospodarski događaj u središtu Južnomoravske regije.
U ime Zadarske županije nazočnima se obratio zamjenik župana Đani Bunja. Bunja je rekao da Zadarska županija bilježi dolazak preko 80.000 turista iz Češke Republike, koji su ostvarili više od 500.000 noćenja. Iako je prošle godine zabilježen stanoviti pad dolazaka zbog još uvijek aktualne krize, nade se polažu ne samo u novu avioliniju Zadar-Brno koja bi trebala prometovati 3. lipnja pa sve do 26. rujna, nego i u intenzivniju suradnju dvaju gospodarstava.
Prezentaciju gospodarstava Zadarske županije predstavio je tajnik Županijske komore Denis Ikić. Ikić je naglasio da je izgradnjom autoceste prekinuta višegodišnja izoliranost zadarskog kraja te da je trenutačno glavni projekt izgradnja luke Gaženica. Uskoro će kaže Ikić, početi druga faza, vrijedna 92 milijuna eura, u kojoj će se izgraditi mulovi i lukobrani.
Ikić je podsjetio da su Česi bili prvi gosti koji su u većem broju stizali u Zadarsku županiju nakon Domovinskog rata, a da trenutačno čine 7 do 8 posto svih turista. Također, Češka je jedna od rijetkih zemalja s kojom Zadarska županija ima pozitivnu trgovinsku bilancu. Prošle godine, od ukupno 194,591.133 izvezenih eura, u Češku je je izvezeno 8,248.071 eura. U istom vremenu od ukupno 183,915.589 eura uvoza, na Češku otpada 3,759.951 eura. U Češku se najviše izvoze alu-folije, dok iz Češke mliječni proizvodi i vozila. Nakon plenarne sjednice održani su mnogobrojni bilateralni sastanci čeških i zadarskih gospodarstvenika.
 


13 tvrtki u gostima


U Zadru gostuju predstavnici 13 tvrtki: Eurovision, Maloobchodni sit BRNENKA, Slevarna HEUNISCH, AQUA PROGON, DS Leasing, Hosek Motor, NEPA, TEQIN, Geofin, Stavoprogres, CDC GOLF, UNISTAV i LEIS.
S hrvatske strane forumu su nazočili predstavnici tvrtki Pelikan consult, Bioqualitech, Zadar trak, Ribarska sloga, Multiplus, TKV, Bio tok, Multiplet, Mardešić, Sali kamen – kum, SAS strojogradnja, Puntamika line, Općina Poličnik, Arbacommerce, Razvojna agencija Zadarske županije – ZADRA, Adria, Lučka uprava Zadar, Općina Pakoštane, Sonik, Zadar, HSTEC, Orion trade.




Izaslanstvo posjetilo Zadarsku županiju i Sveučilište


Župan Stipe Zrilić sa suradnicima, svojim zamjenikom Đanijem Bunjom te pročelnicima Milenom Ikić i Ivanom Šimunićem održao je u Maloj vijećnici dva sastanka sa stranim izaslanstvima. Prvi susret bio je s izaslanstvom Južnomoravske regije na čijem čelu je bio predsjednik uz oRegije Michal Hašek. Između ostalih tema sastanka bila je uspostavljanje avionske linije Brno-Zadar koja je promovirana u srijedu.
 
Predsjednik Hašek stalo je kazao da u budućnosti želi intenzivirati turističku i gospodarsku suradnju te da se iznimno veseli humanitarnom koncertu za Odjel pedijatrije Opće bolnice Zadar. Uz to je istaknuo da Južnomoravska regija uspješno koristi sredstva iz strukturnih fondova, a postoji i ideja o specijalnoj regionalnoj potpori investicija i mogućnostima financiranja projekata u županijama.
 
Župan Stipe Zrilić upoznao je goste s otočnim dijelom naše županije kojeg su trebali posjetiti u poslijepodnevnim satima te im obećao posjet i planinskom dijelu.
Nakon sastanka u Domu Županije gosti su posjetili i Sveučilište u Zadru gdje su s rektorom prof.dr.sc. Antom Uglešićem te prorektorom prof.dr.sc. Srećkom Jelušićem razgovarali o uspostavljanju suradnje zadarskog i sveučilišta Mendel.