Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Multižanrovsko djelo T. M. Bilosnića

15.04.2011. 22:00
Multižanrovsko djelo T. M. Bilosnića


Pod osmijehom Balogova Isusa zadarski književnik Tomislav Marijan Bilosnić predstavio je svoj najnoviji uradak, knjigu “Križni put”. Promocija je održana u četvrtak, u Gradskoj loži Zadar, a govorili su Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Zoran Bošković, nakladnik, dr. sc. Igor Šipić, znanstvenik i književnik, Đuro Vidmarović, veleposlanik i književnik i autor Tomislav Marijan Bilosnić.
Promociju knjige, za koju je Bilosnić prošle godine na 5.  trijenalnom natječaju Pasionske baštine za književnost dobio nagradu “Pasionske baštine”, otvorila je Renata Peroš posvetivši večer generalima koji su čekali presudu u Haagu, istaknuvši kako oni nose križ cijele naše nacije.
Knjiga “Križni put” tiskana je u izdanju izdavačke kuće “Naklada Bošković” iz Splita, a predstavlja Isusovu muku u 14 postaja. Autor postaja, kao i ilustracija u knjizi je sam Bilosnić.
Govoreći o knjizi Šipić je istaknuo kako Bilosnić u ovoj knjizi nije samo pjesnik, književnik i slikar nego svojevrsni istraživač i arheolog cijelog ovog našeg područja i našeg čovjeka te kako je Bilosnićevo djelo stilski čisto, etički i moralno uzvišeno te politički jasno.
O samoj kompoziciji djela govorio je veleposlanik i književnik Đuro Vidmarović koji istaknuo kako je Bilosnić naš najproduktivniji književnik s brojnim nagradama iza sebe, koji je oživio poeziju kršćanskoga karaktera.
– Predmetno – tematski Bilosnić se zadržao na tradicijskom lirskom izrazu, ali u kompozicijskskom poduhvatu on je čak postmodernist. Postmodernizam dopušta kolažiranje, a Bilosnić stvara multižanrovsko i čak multidisciplinarno djelo, istaknuo je Vidmarović. Pa je tako u Bilosnićevom križnom putu istaknuo molitveni, prozni, dramski i lirski iskaz te pohvalio njegovu uspješnost, ne samo na književnom nego i na polju slikarstva.
Samu promociju prigodno je završio Bilosnić pročitavšu posljednju pjesmu iz knjige pod nazivom “Ispovijed”.