Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Enciklopedija dva milenija Dalmacije

15.04.2012. 22:00
Enciklopedija dva milenija Dalmacije


Predstavljanjem knjige “Dalmacija – hrvatska ruža svjetova” u Gradskoj knjižnici Zadar otvoren je četvrti Zadar čita 2012. godine


Predstavljanjem knjige “Dalmacija – hrvatska ruža svjetova” u Gradskoj  knjižnici Zadar otvoren je  četvrti Zadar čita 2012. godine.
– Dalmacija je konglomerat svega i svačega. Onaj tko  je Dalmatina, a to je i bodul,  on je kompleksna osoba, rekao je odmah u uvodu jedan  od voditelja programa Ante  Mihić.
Predstavljanje knjige vodio je pjesnik mediterana  Jakša Fiamengo koji je za nju  rekao kako je to knjiga u  kojoj ima svega za svačiju  dušu.
Na čak 880 stranica u knjizi se nalazi 260 tekstova od  53 renomirana autora te čak  1200 fotografija. Napisana je  i posvećena dvijetisućetoj  obljetnici postojanja Dalmacije, a na koricama knjige,  osim što je plave boje, svakako je najupečatljivi otisdak prsta, kako je Fiamengo  naglasio, znak našeg identiteta.
– Ova je knjiga nešto što bi  trebalo imati u svakom domu, nešto poput Kačićeve  pismarice. Ona se ne mora  čitati od početka do kraja,  gdje god da ju otvorite nastavit ćete čitati dalje. Ova  knjiga je način da Dalmaciju  produžimo u vječnost, kazao  je Fiamengo za djelo koje je  nastajalo čak šest godina.
Jedan od predstavljača  knjige bio je i Dalmatinac,  otočanin, dr. Ivica Maštruko,  bivši veleposlanik u Vatikanu.
– Ova knjiga je svojevrsna  enciklopedija koja se ne čiita od početka do kraja nego se  otvara na stranicu kako vam  paše ili kako vam prsti zapnu. To je rekli bismo brudet  knjiga od Dalmaciji, našalio se Maštruko. Kako dolazi s Dugog otoka on je odlučio  govoriti o otocima u knjizi  pa je tako iznio zanimljiv  podatak koji je pronašao u knjizi. Naime prema popisu  stanovništva iz 1634. godine  na otoku Ravi živjelo je 95  stanovnika. Kroz stoljeća taj  broj se mijenjao, penjao i  opadao, da bi na popisu iz  2001. godine Rava opet imala 95 stanovnika.
– Onaj tko to pročita mogao bi pomisliti kako se od  17. stoljeća na Ravi ništa nije  promijenilo, kako su i 2001.  godine na otoku još isti oni  ljudi kao iz popisa u 17.  stoljeću, rekao je Maštruko  ističući kako je za njega otok  sudbina, način života, a svaki otok predstavlja svijet za  sebe jedan univerzum što je  jako dobro primjećeno i u  knjizi.
Tonko Maroević, još jedan  Dalmatinac, koji iako živi u  zagrebu već pedeset godina  uvijek za sebe s ponosom  kaže kako je on dalmatinski  Hrvat, pokušao je ukratko  predstaviti dio knjige koji se  bavi umjetnosti i literaturom. Najbrajajući poznate  Dalmatince kroz povijest  umjetnosti i književnosti  Maroević je i sam priznao da  je teško sve njih nabrojiti i  istaknuti, a  da netko slučajno ne bude izostavljen jer  Dalmacija je kroz povijest  dala mnoge značajne ljude i  prema Maroevićevim riječima možda najveći doprinos hrvatskoj kulturi.
– Odnos zaleđa, mora i  kopna bitna je dvojnost o  kojoj se u knjizi obilato govori. To je ono što Dalmaciji  daje važnost. Čini mi se da  pripadnost Dalmaciji označava pripadnost glavnom  pročelju Hrvata, naglasio je Maroević završvajući riječima: “Ponosam sam što sam Dalmatinac”.
Jedan od urednika knjige i  predstavnik izdavača CROMA Co. d.o.o. Ante Mekinić.  Uz zahvalu svima onima koji  su sudjelovali u nastanku  ove knjige zahvalio je okupljenima na podršci te ponudio knjigu po promotivnoj  cijeni od 350 kuna. Knjiga se  inače može kupiti u  knjižarama po cijeni od 600  kuna, ili se naručiti preko  web stranica izdavača  www.croma-co.hr.