Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Isusa ponijeli u svoje obitelji

15.04.2012. 22:00
Isusa ponijeli u svoje obitelji


Tijekom misnog slavlja koje je na drugu uskrsnu nedjelju u crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Zadru na Puntamici predvodio don Emil Bilaver, 46 djece primilo je sakrament prve svete pričesti. Djecu je za ovaj sakrament rasta u Božjoj milosti i ljubavi pripremala s. Donata Gravić.
Don Emil je u svojoj propovijedi protumačio naviještenu Božju Riječ govoreći i o značenju Božjeg milosrđa, jer se druga uskrsna nedjelja zove još i Nedjelja Božanskog milosrđa. Propovjednik je na kraju svoje homilije uputio poruku prvopričesnicima i roditeljima poželjevši im da ostanu vjerni molitvi i svetoj misi.
Mnoge će obitelji doživjeti radost
– I ja i ti ćemo reći: “Gospodin moj i Bog moj”. I ja i ti ćemo primiti Isusa Krista i ponijeti ga u svoje obitelji. Od sada je tvoje ime upisano u posveti zlatnim slovima u dlan Isusove ruke i u njegovo srce, kazao je župnik Puntamike, dodajući da se primanjem prve pričesti ostvaruje potvrda krštenja.
 Don Emil je podsjetio na riječi izrečene na Branimirovoj godini: “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu.”
– Isusovo milosrđe vrijedi osobitu za djecu. On je i rekao: “Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje!” Kako bi bilo lijepo kada bi sva djeca koja primaju prvu svetu pričest nastavila sljedeću nedjelju i dalje zajedno sa svojim roditeljima dolaziti na svetu misu. To će biti zalog da će mnoge obitelji doživjeti radost, bračne zajednice koje su u krizi, otac i majka po molitvi ponovno će se vratiti zajedništvu i ljubavi, istaknuo je don Emil Bilaver.
 Prva sveta pričest na Puntamici bila je posebno i u znaku riječi napisanih na plakatu ispred oltara: “U Kristu je sva punina božanstva i čovještva”, oko kojih su oslikani kalež, hostija i grožđe.   
– Vjerujemo da od punine njegove svi primismo i stoga mu se pouzdano obraćamo, naveo je još don Emil.          
 Djeca i roditelji su u proslavi velikog dana sudjelovali recitacijama u čast bijeloj hostiji, molitvama i pjesmama te u prinosu darova na oltar.
Prvopričesnici
 Prvopričesnici župe Bezgrešnog začeća BDM u Zadru na Puntamici: Marin Grdović, Bartol Bišćan, Luka Šušić, Filip Smolić, Antonio Vukić, Toni Trošelj, David Blaslov, Lovre Čulina, Josip Valčić, Ivan Čulina, Mateo Jurin, Orlando Lapov Padovan, Teo Jakšić, Vito Pestić, Franko Vuksan Ćusa, Jakov Lončar, Ante Milanja, Duje Miletić, Antoni Buljat, Marko Galac, Luka Dino Heder, Luka Lisica, Maro Kolega, Petar Horak, Donato Dellavia, Denis Vuksan Ćusa, Tomi Vukić, Josip Kovač, Severina Tokić, Dorotea Dešković, Mia Stanić, Paula Kurić, Iva Kavain, Karla Varga, Martina Miljanić, Kim Novak, Paula Mičić, Andrea Brković, Morena Pavlović, Robertina Duhanaj, Anja Piškorjanac, Matea Rogić, Lana Martinović, Laura Brajković, Tea Babić, Paula Sorić.


Kršteno sedmero djece


Župa Puntamika jučer je obogaćena i krštenjima sedmero djece na svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio don Emil Bilaver s početkom u 12 sati u crkvi Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici. Sakrament krštenja primio je Ivano, sin Ivana Fain i Ane r. Grdović Fain. Zatim krstio se Frane, sin Zlatana Kovač i Ivanke Kovač r. Bašić. Sakrament krštenja primili su Majda i Bartul, djeca Tomislava Bišćan i Brune Bišćan r. Mufa, Luka, sin Zvonimira Lončara i Nataše Lončar r. Mahmutović, Ivan, čiji su roditelji Antonio Gulan i Ivana Gulan r. Bilaver te Kiara, kći Danijela i Katarine Grbić Miočić.