Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pravoslavni vjernici proslavili jučer Uskrs

15.04.2012. 22:00
Pravoslavni vjernici proslavili jučer Uskrs


Protojerej-stavrofor o. Petar Jovanović jučer je u crkvi Sv. Ilije u Zadru služio svetu liturgiju za pravoslavne vjernike koji slave Uskrs po julijanskom kalendaru. O. Petar je tijekom liturgije pročitao poslanicu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja te poželio vjernicima sretne i blagoslovljene blagdane i Božji blagoslov.
– Uskrsnuće Krista i Spasitelja našega je, braćo i sestre i sva naša duhovna djeco širom svijeta, “Blagdan nad blagdanima i Slavlje nad slavljima” – Čudo nad svim čudima i dar nad svim darovima, koji je Svemogući Bog, u svojoj neizmjernoj milosti i ljubavi, darovao ljudskom rodu. U ovom Daru se nalaze svi darovi; u ovom Blagoslovu svi blagoslovi – kako ovdje na zemlji, tako i na nebesima. Uskrsnuće Kristovo nije radost dana od ovoga svijeta. Izvor te radosti je u dobroti i ljubavi Božjoj; i ona nosi pečat vječnosti. Njeno postojanje i njeno trajanje ne zavisi od volje i vlasti ljudi, već od svemoguće volje i sile Božje. Stoga je Spasitelj i rekao svojim učenicima da ovu radost nitko neće uzeti od njih.
 Kristovim uskrsnućem izvršila se tajna otkupljenja ljudskog roda od grijeha i smrti. Ova nova Pasha Gospodnja otkriva nam istinu da smo prešli iz smrti u život; i da Krist ostaje s nama u sve dane do svršetka svijeta, ističe se u poslanici.
– Da bismo evanđeoski živjeli potrebno je da se naoružamo oružjem Božjim, da se obučemo u oklop pravde; a povrh svega toga, da se obučemo u ljubav, koja je sveza savršenstva. “Zapovijed vam novu dajem – kaže Krist – “ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.” “Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.” “Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi.” Eto kakvu nam je zapovijed ostavio Krist. Ovaj zakon je temelj života, tamo gdje nema ljubavi vlada mržnja, zlo, porok, grijeh, kaos, zavist, zloba, osveta, uništenje života.  
 Svojim slavnim uskrsnućem Spasitelj je otkrio životvornost svoje svete Crkve na zemlji, u kojoj živi i djeluje Duh Sveti. Ona je živi organizam Boga i Spasitelja našega, koji se osobno pojavljuje u svetoj liturgiji kroz svetu tajnu pričesti, jer Crkvom upravlja Duh Sveti, a ne duh ovoga svijeta, citirao je iz poslanice o. Petar Jovanović.
 Pozdravljamo naše majke, koje ljubavlju danonoćno bdiju nad kolijevkama svoje djece. Pozdravljamo bolesne, prezrene, ponižene i utamničene…, riječi su kojima se zaključuje poslanica uz poziv na razlikovanje dobra od zla, prolaznog od vječnog, nepropadljivog od propadljivog.


Čuvajte svetinju kršćanskog braka!


Stoga, čuvajte u ljubavi tajnu života koju je utemeljio sam Bog. Ovo je radi blagostanja i ugleda našega, radi naše djece – najvećega blaga, zbog kojih živite i radite. Iskrena vjernost i uzajamno praštanje neka ne izostanu. Poštujte i čuvajte svetinju kršćanskog braka, jer je ona temelj uzvišene, zdrave i čestite obitelji. Pobačaj, najveći zločin ovoga vijeka, kao kuga se širi u našem narodu. Strašno je i pomisliti da pola milijuna nerođene djece svake godine biva lišeno života, ne ugledavši svjetlost svijeta. Supružnici, imajte na umu riječi Gospodnje: “Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.”