Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Radovi vrijedni 42 milijuna kuna

Autor: Ante Vidović

15.04.2013. 22:00
Radovi vrijedni 42 milijuna kuna

Foto: Marin GOSPIĆ



Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić otvorio je jučer radove na kolektoru visokih zona i uličnoj infrastrukturi na Smiljevcu u ulicama Petra Skoke i Marina Getaldića. Otvaranju radova,vrijednih 42 milijuna kuna, prisustvovali su predstavnici Hrvatskih voda koji su istaknuli da je Zadar na ovom planu ispred svih gradova na Jadranu te da je stekao preduvjete da do kraja 2018. ispuni obveze koje EU traži od obalnih gradova za zaštitu mora. Dobro obavljenim poslom stvoren je preduvjet da se iz europskih fondova dođe do sredstava za izgradnju sekundarne mreže za odvodnju.
Dužina kolektora od ulice Ante Starčevića do pročišćivača na Smiljevcu je 800 metara, a ostale infrastrukture koja će se urediti i izgraditi duge su 600 metara. Riječ je o cesti, nogostupu i javnoj rasvjeti od Ulice Ante Starčevića do Ulice kneza Novaka. Radove financiraju Grad Zadar, Hrvatske vode i Svjetska banka u sklopu projekta Jadran.
– Radovi će biti gotovi za dvanaest mjeseci. Njihova vrijednost na kolektoru iznosi 34 milijuna kuna, cesti i infrastukturi 4,2 milijuna kuna, a cijena otkupa zemljišta je 3,5 milijuna kuna. Ovim stvaramo preduvjete za novih 1.000 priključaka. Mi smo već u fazi izrade projektne dokumentacije za sekundarnu mrežu ovdje na Smiljevcu, Bokanjcu, Novom Bokanjcu i dijelu Bilog briga, kaže gradonačelnik Vrančić.
Voditeljica Projekta Jadran Hrvatskih voda Fani Bojanić kazala je da Grad Zadar ozbiljno pristupio obvezama obalnih gradova za zaštitu mora. Takav pristup od Hrvatske traži EU. U slučaju neispunjavanja obveza plaćat će se penali koji će biti veći od vrijednosti investicije. Bojanić je, također kazala kako se izgradnjom kolektora stvaraju preduvjeti za dobivanje novca od EU za izgradnju sekundarne mreže.
Radovi u Ulici Hrvoja Ćustića počet će na jesen. Natječaj će biti raspisan tijekom ljeta, napravljena je projektna dokumentacija i sve je spremno za otkup zemljišta. Ulica Hrvoja Ćustića dobit će novu trasu, imat će dvije trake i bit će dvosmjerna, najavljuje Vrančić.