Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Solinarka i kulik djecu učili o Pagu

Autor: Valentina Mlađen

15.04.2013. 22:00
Solinarka i kulik djecu učili o Pagu


Učenici 4. d razreda Osnovne škole Zadarski otoci jučer su se družili s Ljiljanom Festini
O paškoj čipki, potopljenom gradu Caska, paškom blatu i drugim zanimljivostima učili su učenici 4. d razreda Osnovne škole Zadarski otoci uz slikovnice Ljiljane Festini. Oni su u sklopu manifestacije Zadar čita jučer u Gradskoj knjižnici sudjelovali na književnom druženju s ovom autoricom za djecu, a da djeca itekako vole knjigu pokazali su uz odličnu interakciju.
Ova autorica, inače knjižničarka u Gradskoj knjižnici Pag, osmislila je likove Solinarke i Kulika, ribice i ptice koje dolaze s Paga, a pomoću njih djeci kroz slikovnice govori o povijesti Paga i paškog kraja. Uz razgovor i čitanje slikovnica, nakon svake pročitane slikovnice učenici su oduševljeno sudjelovali u malom kostimiranom igrokazu na temu pročitanoga.
– Bilo je super, savršeno. Glumila sam i naučila puno toga novoga, kaže Teodora koja se izmijenila u nekoliko uloga. I ostali iz njezinog razreda spremno su uskakali iz uloge u ulogu, pažljivo slušajući svaku priču kako bi što bolje odradili glumački zadatak. Učiteljica Nina Matacin pojašnjava kako je ovaj razred aktivno sudjelovao na manifestaciji od svog dolaska u osnovnu školu te da svake godine jedva čekaju vratiti se u knjižnicu.
Autorica slikovnica kaže kako su nastale sa željom da djeci približi bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, a da se istovremeno zabave uz igru. U sklopu ovoga projekta nastalo je 15 slikovnica namijenjenih djeci predškolskog i ranog školskog uzrasta koje upotpunjuju likovne, dramske i druge radionice.
– Slikovnice promoviramo u svim osnovnim školama, knjižnicama i vrtićima. Djeca uvijek vrlo rado sudjeluju, ona se vole igrati i vole priče, i onda kroz tu igru i priču nadamo se da nešto i nauče o našoj bogatoj povijesti, zaključila je Festini.
Na susretu su sudjelovali i studenti knjižničarstva sa Sveučilišta u Zadru koji su, također imali priliku zaigrati u jednom igrokazu, ipak, treba reći da su osnovci glumački posao odradili puno ozbiljnije i za svaku pohvalu.