Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Večeras predstavljanje književne udruge ZaPis

Autor: Valentina Mlađen

15.04.2013. 22:00
Večeras predstavljanje književne udruge ZaPis

Foto: Mario PADELIN



Članovi književne udruge ZaPis rado će reći za sebe kako su porazili makar jednu vjetrenjaču i u Zadru stvorili nešto što se može nazvati začetkom književne scene. Djelujući od jeseni 2009. godine, kada su osnovani na inicijativu Roberta Nezirovića i Elvisa Serdara, uz pomoć pok. Gorana Bujića, od petero prvih članova udruga danas broji trinaest aktivnih članova i brojne simpatizere, od Zadra do Pule.
– Zanimljivo je da u početku uopće nismo naišli na inicijalne, inače uobičajene, teškoće, što hoće reći da je publika jedva dočekala takvo što, što opet hoće reći da smo samo uletjeli na prazno mjesto na parkiralištu! Sada nam je cilj fino profilirati publiku – izbrusiti stvar – i lansirati u orbitu jedno do dva imena, a može i tri, kaže predsjednik udruge Robert Nezirović.
ZaPisce spaja prostor Zadra u kojem djeluju dok autore okupljene u udrugu odlikuje stilska raznolikost. Pišu poeziju i prozu, koristeći žargon, dijalekt i standard, bave se različitom tematikom, od problema maloga čovjeka, intimnih ljudskih drama, a nije im strana ni fantastika. Poezija se nikada ne čita, nego uvijek deklamira, a ponekad uz hrvatski i na slovenskom, talijanskom ili čak katalonskom jeziku.
Od svog osnivanja ZaPis je u Zadru organizirao 50-ak književnih večeri, dovodio renomirana književna imena (Pavičić, Tomić, Simić Bodrožić, Ferić, Mravak, Rječilište), bio domaćin neafirmiranim zadarskim piscima, sudjelovao na manifestacijama poput Noći knjige, neke, poput “1000 pjesnika za promjene” i organizirao, te je promovirao Zadar gostujući i izvan županije, u Šibeniku, Zagrebu, Puli i Splitu. Osnovani upravo s ciljem da postanu književna platforma za sve ljubitelje književnosti, od veljače 2012. u suradnji s udrugom Parampion i CeKaPe-om s radom je započela i radionica kreativnog pisanja OtPis koja je naišla na velik interes Zadrana.
Četiri godine rada rezultiralo je prvom zajedničkom zbirkom priča “Samo ti pričaj” koja je iz tiska izišla u veljači ove godine, a do sada su je ZaPisci promovirali u Šibeniku i Splitu. Pred domaćom publikom u svome gradu predstavljaju se večeras u 19 sati u Gradskoj knjižnici Zadar u sklopu manifestacije Zadar čita u kojoj sudjeluju već nekoliko godina.
– Pozivamo sve ljubitelje književnosti i književne riječi, a može i one druge, da nam se pridruže na sutrašnjem spektaklu. Dođite upoznati ZaPis, prije svega, a onda i njihovu zbirku, nećete zažaliti, zaključuje Nezirović.