Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obitelji Zadarske nadbiskupije okupljene u molitvi (FOTOGALERIJA)

15.05.2011. 22:00
Obitelji Zadarske nadbiskupije okupljene u molitvi (FOTOGALERIJA)


Nadbiskup je u propovijedi najvećim dijelom govorio o zajedništvu, koje je izuzetno važno i potrebno u ostvarivanju međusobnih odnosa. U propovijedi se čulo i o zajedništvu dobara, a hodočašće u Vranu, kako je rekao mons. Puljić, jedna je slika ovog zajedništva koje sve ujedinjuje oko euharistijskog stola i zajedničkom druženju


“Zajedno u  Kristu” je geslo susreta obitelji Zadarske nadbiskupije  održanog prošlu subotu u  svetištu Sv. Nediljice u Vrani, na kojem je sudjelovalo  mnoštvo vjernika iz cijele  nadbiskupije. Ovo je središnji događaj u zadarskoj  Crkvi koji predstavlja pripremu za susret s papom  Benediktom XVI. u Zagrebu, 4. i 5. lipnja. Sveti Otac  Benedikt XVI. će u nedjelju 5. lipnja na Hipodromu u Zagrebu predvoditi  misno slavlje prvog Nacionalnog susreta hrvatskih  katoličkih obitelji.
Susret u Vrani pružao je  sliku velike obitelji Zadarske nadbiskupije okupljene  u ovoj duhovnoj oazi molitve, ali i predivnog dana  okupanog suncem i laganim povjetarcem, među zelenilom, maslinama i stablima, koja su činila hladovinu. Druženje u zajedništvu i razgovoru nastavljeno je nakon misnog slavlja uz bogat stol, koji su  priredili domaćini i brojne  tvrtke, a sve je popraćeno  pjesmom i plesom  KUD-ova. Don Emil Bilaver nam je rekao da je na  susretu sudjelovalo oko  dvije tisuće hodočasnika.  Kruna susreta u Vrani bilo  je euharistijsko slavlje koje  je u zajedništvu brojnih  svećenika predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. On je propovijedao o obitelji kao zajedništvu osoba te istaknuo  misli Ivana Pavla II. o obitelji kao Crkvi u malom i  putu Crkve.
Obnova krsnih  obećanja
 Nadbiskup je u propovijedi najvećim dijelom govorio o zajedništvu, koje je  izuzetno važno i potrebno u  ostvarivanju međusobnih  odnosa. U propovijedi se  čulo i o zajedništvu dobara,  a hodočašće u Vranu, kako  je rekao mons. Puljić, jedna  je slika ovog zajedništva koje  sve ujedinjuje oko euharistijskog stola i zajedničkom  druženju. Vjernici su tijekom  svete mise obnovili krsna  obećanja. Zbor Ivana Pavla  II., koji čine župni zborovi iz  cijele Nadbiskupije, pod vodstvom dirigenta Žana Morovića animirao je pjevanje.   
Don Emil Bilaver je u znak  zahvalnosti mons. Puljiću tijekom svete mise darovao sliku Nazaretske obitelji. 
Ovu duhovnu manifestaciju  su organizirali predsjednik  Organizacijskog odbora za  pripremu susreta don Emil  Bilaver, voditelj Liturgijskog  odbora don Dario Tičić i župnik Vrane don Šimun Šindija.  Pretprogram, ispunjen molitvenim i svjedočkim sadržajima, je osmislio mons. Ivan  Mustać, župnik župe Sv.  Stošije u Zadru. U ovom dijelu s pjesmama, molitvom i  svjedočanstvima sudjelovali  su crkveni pokreti, zajednice i  druge duhovne stvarnosti.  Pretprogram su vodili bračni  par Mladen i Ljiljana Klanac.  Sadržaj i teme pretprograma  bili su ispunjeni mislima Ivana  Pavla II. i Benedikta XVI. o  braku i obitelji. Meditativnu  molitvu krunice i otajstva svjetla predmolili su članovi Marijine legije i Kursilja. U programu su sudjelovali dječji  župni zborovi iz Vrane i Pakoštana, zbor zajednice Apostoli Krvi Kristove, mladi iz  župe Uznesenja BDM s Belafuže, vokalni sastav “Magnificat” HKUMST-a Zadar i Neokatekumenska zajednica.  Svjedočio je bračni par Lidija i  Stelio Grus, roditelji dvoje  djece – Marte i Dominika,  inače članovi Djela Marijina –  Fokolara, a o svom putu prema svećeničkom pozivu govorio je đakon Slavko Ivoš,  istaknuvši da Bog u ovom zvanju traži cjelovitu osobu.
Zajedništvo molitve  izgrađuje Crkvu i   obitelji
– Jedno od Isusovih ukazanja nakon Uskrsa bijaše na  Galilejskom jezeru. Ovo nije  Galilejsko, nego Vransko jezero s malim mjestom Vrana,  bogatom poviješću, koje je otvorilo svoje srce za ovo  mnoštvo vjernika. S riječima:  “Ovo činite meni na spomen”,  Krist nas poziva da ostvarujemo međusobno zajedništvo i  zajedno s njime kroz svetu  misu, rekao je na početku misnog slavlja don Šimun Šindija,  dodajući da je obitelj “svetište  ljubavi, života i vjere, kao  kućna Crkva, ali i kao škola  čovječnosti i mjesto gdje se  odgaja za korištenje razumom, za slobodu izbora i  služenje u ljubavi”.                   
– Blago obitelji u kojoj se  moli, blago Crkvi u kojoj obitelji mole. To zajedništvo molitve izgrađuje Crkvu i izgrađuje obitelji. Osim toga,  kaže Luka, postoji i lomljenje  kruha. Dar toga zajedništva je  zajedničko lomljenje kruha  koje se događa na euharistijskom slavlju. Na koncu, četvrti oblik zajedništva je zajedništvo dobara. Evo o tim  vrednotama, valjalo bi braćo i  sestre uvelike razmišljati i to u  životu ostvarivati, kazao je zadarski nadbiskup dodavši da  je euharistija slavlje zajednice.
– Molitveno i posebice  euharistijsko zajedništvo otkriva najdublju dimenziju Isusove nazočnosti. U zajedničkom nauku, lomljenju  kruha i u molitvama, Luka nas  izvješćuje kako je prva kršćanska zajednica bila prepoznatljiva i po zajedništvu dobara.  Stari nam oci pričaju kako su  prvi kršćani uistinu međusobno komunicirali i s dobrima se  obdarivali. Zajedništvo je i zadatak i poslanje kojega mogu i  trebaju ostvarivati sve naše  obitelji, poruka je mons. Želimira Puljića.
Poziv na susret  hrvatskih obitelji s  papom Benediktom XVI.
– Budite i ostanite intimna  zajednica života i ljubavi. Rastite i trudite se da rastete u  obiteljskom zajedništvu i ne  zaboravljajte ona obećanja  koja ste dali na vjenčanju pred  službenikom Crkve. Trudite  se biti aktivni članovi svoje  župne zajednice, kao i  društvene zajednice u kojoj  radite i živite, jer vi ste kao  obitelj prva životna stanica  društva i glavna škola društvenih vrlina. Zbog toga svjedočite i riječju i primjerom  svoju vjeru i sudjelujte zauzeto u životu i poslanju ove  partikularne Crkve zadarske,  zaključio je mons. Puljić,  zaželjevši Božji blagoslov obiteljima kako bi vjernošću i  ljubavlju bile gorljive, a u molitvi postojane te ostale ono  što im je po Božjem nauku i  promislu odvijeka određeno.
– Kako je lijepo kad su braća  i sestre zajedno, kako je lijepo  kad su zajedno u Kristu, zajedno na Njivi Gospodnjoj,  zajedno u jednoj žrtvi, riječi su  koje je tijekom svete mise  uputio don Emil Bilaver te  nazvao susret s papom Benediktom XVI. u Zagrebu  “najvećim događajem ovog  desetljeća za našu Hrvatsku”.
– U pohode nam dolazi prijatelj Hrvata, promicatelj mira među narodima, poglavar  Katoličke crkve, papa Benedikt XVI. Dolazi nam pružiti  ruku, ohrabriti svaku obitelj  da nastavi živjeti dostojanstvo  svoga poslanja. Zato, budimo  i mi dio povijesnog susreta  hrvatskih obitelji s papom Benediktom XVI. na zagrebačkom Hipodromu u nedjelju 5. lipnja. Zadarska nadbiskupija organizira poseban  vlak za sve hodočasnike. Vlak  s 11 vagona nije vozio kroz  naša mjesta na relaciji – Zadar  – Bibinje- Sukošan – Škabrnja –  Benkovac – Knin zadnjih 25  godina. Tri nedjelje nas vode  do susreta. Milosno je ovo  vrijeme za svakoga od nas,  poručio je don Emil.
 


Svaki pojedinac ima svoju povijest spasenja




– Ja sam ono što se u Crkvi kaže kasno zvanje, rekao bih kasno realizirano zvanje. Bog me je stalno zvao, još odmalena. Iako sam u župi uvijek bio angažiran, bio sam vijećnik pastoralnog vijeća, dugo sam radio kao vjeroučitelj, nikako se nisam mogao odlučiti napraviti iskorak. Osjećao sam da me Bog zove. Imao sam mogućnost ostvariti obiteljski život, ali sam odabrao ono što me snažno privlačilo. Sjetite se priče iz Biblije o Joni. Bog ga je pozvao u Ninivu, a on je pobjegao na drugu stranu i našao se u kitovoj utrobi. Ta kitova utroba je slika čovjeka koji nije odgovorio Božjem pozivu. U takvim sam se osobno situacijama našao, slikovito se izrazio Slavko Ivoš.
– Osjećao sam se kao mladić u Evanđelju s riječima: “Idi, prodaj sve što imaš, dođi i slijedi me”. I hvala Bogu, odlučio sam se. Svaki pojedinac ima svoju povijest spasenja. Mnoge etape toga puta ne razumijemo, ali znamo, na kraju imamo iskustvo da Bog sve izvodi na dobro onima koji ga ljube. Na kraju želim vas pozvati na molitvu za svećenike. Svećenici ne padaju s neba. Poziv dolazi s neba, od Boga, ali svećenici rastu među nama, moraju ih roditi naše zajednice, svjedočio je đakon Slavko Ivoš.