Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kanađani se Zadranima predstavili s pučkom komedijom “Škrtičina”

15.05.2012. 22:00
Kanađani se Zadranima predstavili s pučkom komedijom “Škrtičina”


Kazališna grupa “Histerioni” iz Kanade gostovala je u zadarskom Kazalištu lutaka s pučkom komedijom “Škrtičina”. Tekst komedije adaptirala je Marijana Nola prema Moliereovom “Škrtcu”, a predstavu je režirala Nina Kleflin.
U Zadar su “Histerioni” stigli u sklopu svoje mini turneje, a dan prije predstavili su se i zagrebačkoj publici. Sutra s istom predstavom putuju u Split, a završit će u Starom Gradu na Hvaru.
Radnja histerionske izvedbe “Škrtičine” odigrava se u Šibeniku u 19. stoljeću i prema tradiciji talijanske komedije koja se služila lokalnim dijalektima i u ovom slučaju spisateljica Marijana Nola prilagodila je svoj originalni tekst šibenskom govoru. Osim originalnog narječja u tekstu i predstavi su upečatljive još neke originalnosti poput duhovitih dijaloga, ali i imena. Tako likovi nose lokalizirana imena poput Mate Arpuna i njegove kćeri Žabete, svodnice Veselke, posrednika Đure Zlošila ili Arpunove sluškinje Štrokalice.
Za originalne kostime pobrinula se Marija Šarić-Ban, maske i scenografiju Srebrenka Bogović, a autorsku glazbu Edward Mavrinac.