Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Raštane suspendirane, Zlatna luka u finalu

15.05.2012. 22:00
Raštane suspendirane, Zlatna luka u finalu


Utakmica će biti registrirana rezultatom 3:0 za momčad Zlatne luke koja će sutra igrati finale sa Zadrom – izjavio je Ante Delija, povjerenik za Kup natjecanje


Velika nogometna blamaža u Biogradu na Moru – nije odigran “mali” finale Kupa za područje Zadarske županije. Na biogradsko igralište Kazimir i Silvestar nije stigao finalist Raštane, vodeća momčad Treće HNL – jug. U zakazano vrijeme osim službenih osoba na terenu su bili igrači četvrtoligaša Zlatne luke predvođeni predsjednikom Klaudijom Pavićem i trenerom Antom Pavićem.
– Na sastanku prije utakmice nije se pojavila gostujuća momčad Raštane, koja je suspendirana zbog neizvršenih obveza prema službenim osobama i Savezu – obznanio je Milivoj Dujela, delegat utakmice.
Raštančane je suspendirao Snježo Sinovčić, disciplinski sudac Nogometnog saveza Zadarske županije. Zašto?
– Raštane do početka utakmice u 17.30 sati nisu podmirile svoje obveze te suspenzija ostaje na snazi i neće se igrati – rekao je Miroslav Knežević, tajnik Saveza koji je u funkciji zapisničara nazočio u klupskim prostorijama biogradskog Primorca.
Utakmica između Raštana i Zlatne luke jučer je zapravo trebala biti repriza prošlogodišnjeg “malog” finala odigranog na zadarskim Stanovima. Uzalud su u Biograd na Moru pored Sukošanaca, delegata Dujele, doputovali i glavni sudac Domagoj Knez i njegovi pomoćnici Ante Žilić i Branimir Nimac.
– Utakmica će biti registrirana rezultatom 3:0 za momčad Zlatne luke. Finale Kupa NSZŽ između prvoligaša Zadra i četvrtoligaša Zlatne luke odigrat će se sutra, u četvrtak kasno poslijepodne na Stanovima – najavio je Ante Delija, povjerenik za Kup natjecanje.
Raštane je već niz godina jedna od najuspješnijih, ako ne i najbolja amaterska momčad Dalmacije. Međutim, recesija se uvukla i u raštanske nogometne redove. Nije plaćeno, kako neslužbeno doznajemo, 20-ak tisuća kuna za utakmice mlađih uzrasnih kategorija čije je natjecanje pod ingerencijom NS Zadarske županije.
– Uvjeren sam da ćemo prebroditi trenutačne poteškoće i da će Raštane nastaviti svoj blistavi put – uvjeren je Vedran Zrilić, predsjednik Raštana.
Kakvo je stanje Raštana s financijama u Trećoj HNL – jug, koje je pod paskom HNS i u kojoj se igraju još dva kola nije nam poznato. Isto tako nije nam poznato hoće li se zadarska suspenzija prenijeti i na HNS, što bi moglo značilo da bi perjanica dalmatinskog amaterskog nogometa, nažalost, mogla doživjeti sudbinu Varaždina (Varteksa), odnosno preseljenje u najniži rang natjecanja.
– Za Raštane je sezona gotovo pri samom kraju, ali “prava utakmica”, ona izvan travnjaka, kao da tek počinje. Pred klubom je razdoblje koji će usmjeriti budućnost kluba, pitanje je samo u kojem pravcu – glasno se čulo u službenim prostorijama Primorca.


I monografija zapela u novcu




Prema podacima iz monografije “NK Raštane – Ponos sela Ravnih kotara” autora zadarskog novinara Marka Marina, klub je osnovan prije 36 godina, točnije 28. kolovoza 1976. Prvi je predsjednik bio Vinko Čirjak Šećerko, a potom Mile Katuša Bagar, Mladen Mate Zrilić, Ante Mitrović, Boris Franić Kobac, Ratko Čirjak, Mile Mišo Čirjak i Vedran Zrilić. Vrijedna Marinova monografija povijesti NK Raštana od 1976. do 2012. godine još nije ugledala svjetlo dana.


Raštansko sve ili ništa


Uz pohvale brojnim raštanskim volonterima, entuzijastima i zaljubljenicima u nogomet i svoje Raštane, uspon prema vrhu nogometne Dalmacije započeo je u predvečerje Domovinskog rata, za vrijeme “vladavine” Nike Mitrovića. Svoje zvjezdane trenutke doživljava pod sedmogodišnjom palicom građevinskog poduzetnika Miše Čirjaka koji je bio predsjednik do prije godinu dana kad je kao izaslanik NS Zadarske županije kao pobornik Igora Štimca i svrgavanja predsjednika HNS-a Vlatka Markovića i Dinamovog šefa Zdravka Mamića suspendiran od Izvršnog odbora Nogometnog saveza Hrvatske. Naslijedio ga je filipjanski donačelnik Vedran Zrilić. Inače, u Raštanama su već padali u najniži rang (2. ŽNL) prije više od jednog desetljeća, a ne treba zaboraviti da je ovaj klub imao itekako zapaženu ulogu u Drugoj HNL sredinom 1990-ih godina. Očito u ovom klubu vrijedi ona – sve ili ništa.