Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vještaci: Beba se ugušila pupčanom vrpcom zbog propusta liječnice

15.05.2012. 22:00
Vještaci: Beba se ugušila pupčanom vrpcom zbog propusta liječnice


– CTG nalaz nalagao je da se prokine vodenjak što nije učinjeno. Dijete se ugušilo pupčanom vrpcom u majčinoj utrobi – decidirali su vještaci dr. Josip Škavić i dr. Mario Podobnik


– Ovaj vještački nalaz je nestručan i nepotpun. Prigovaram na njega u cijelosti, a sudu ću u naredna tri dana dostaviti svoje pismeno očitovanje sa zahtjevom za novo vještačenje – rekla je u sudnici Općinskog suda u Zadru nekadašnja zaposlenica na Ginekološko-porođajnom odjelu Opće bolnice u Šibeniku Marija Kimer, dr. med. subspecijalist fetalne medicine i opstetricija, optužena za smrt bebe tijekom poroda u šibenkom rodilištu još 2006. godine. Takvoj reakciji prethodila je višesatna žustra rasprava između optužene ginekologinje i dvojice sudskih vještaka – dr. Josipa Škavića i dr. Marija Podobnika koji su u zaključku svoje stručne ekspertize napisali da je upravo ona svojim propustom skrivila smrt novorođenčeta Šibenčanke Mije Baljkas. Rodilja je u šibensku bolnicu zaprimljena u noći s 5. na 6. veljače 2006. godine, a u 7.25 napravljen joj je CTG pregled.
– Temeljem dokumentacije koju nam je dostavio sud i koju smo dobili iz šibenske bolnice utvrdili smo da je tog 6. veljače 2006. godine napravljen CTG koji je bio patološki i upozoravajući. Taj CTG ponovljen je u 9.13 sati i iz njega je vidljivo da su otkucaji srca djeteta slabi. Trebalo je napraviti color doper snimanje iz kojeg bi se vidjelo kako dijete ima oko vrata omotanu pupčanu vrpcu ili puknuti vodenjak. Iz plodne vode vidjelo bi se da je stanje bebe loše te je majku trebalo poroditi carskim rezom. Da je tako učinjeno dijete bi bilo rođeno živo – kazao je sudski vještak za ginekologiju i opstetriciju Podobnik pojasnivši potom nakon niza pitanja koje su mu postavili sudac Ivica Marinović, okrivljena liječnica i njezin branitelj Slavko Blažević kako je nedvojbeno da je smrt novorođenčeta nastupila između 9.38 i 9.40 sati i to zbog gušenja pupčanom vrpcom koja je djetetu bila dva puta omotana oko vrata, a uz to i oko ruku i leđa. Uzaludno je optužena liječnica navodila kako majka u svojoj povijesti bolesti ima nekoliko dijagnoza koje su mogle utjecati na tragičan ishod poroda te nasljednu simptomatsku bolest koju je dijete moglo naslijediti po ocu. Oba vještaka ostala su pri svom nalazu, a dr. Škavić naglasio je kako su sve te bolesti mogle utjecati na razvoj ploda, no da je dijete umrlo isključivo zbog gušenja. Napomenuo je kako je osim toga obdukcijom utvrđeno da je dijete bilo zdravo te da nije naslijedilo niti jednu od genskih bolesti.
– CTG nalaz nalagao je da se prokine vodenjak što nije učinjeno. Dijete se ugušilo – decidirali su vještaci nakon čega su saslušane i svjedokinje Rina Klisorić i Mirjana Bobačić, medicinska sestra i primalja.
Suđenje se nastavlja.


Zadarsko tužiteljstvo odustalo od utuživanja još dvoje liječnika




Šibenska odvjetnica, a nekadašnja općinska državna tužiteljica Mia Baljkas, osim ginekologinje Kimer tužila je i liječnike Nelku Tomić i Jozu Anića, no nakon saslušanja kod istražnog suca Županijskog suda u Zadru, prije četiri godine, tužiteljstvo je odustalo od podizanja optužnog prijedloga protiv njih. Nezadovoljna takvom odlukom, Baljkas je protiv njih pokrenula privatnu parnicu na šibenskom Općinskom sudu. Ovaj slučaj mrtvorođenčeta na zadarskom je sudu završio kako bi se otklonila mogućnost prigovora zbog pristranosti kolega tužiteljice.


Nesavjesnim radom iz nehaja skrivila smrt bebe


Šibenska liječnica Marija Kimber se sumnjiči da je 6. veljače 2006. godine, dok je bila zaposlenica u Općoj bolnici Šibenik, na Odjelu za ženske bolesti i porode, počinila teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi koje je za posljedicu imalo smrtni ishod – u ovom slučaju nerođene muške bebe u utrobi, tada 22-godišnje majke Mije Bajkas. Sudi joj se, dakle, da je zbog propusta i nesavjesnog liječenja nenamjerno prouzročila smrt bebe tijekom poroda.