Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na jesen u Zadru tečajevi francuskog

Autor: Valentina Mlađen

15.05.2013. 22:00
Na jesen u Zadru tečajevi francuskog

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Tijekom 19. i početkom 20. stoljeća francuski je uživao status glavnoga svjetskog jezika, danas broj učenika koji ga odabiru drastično opada u cijelome svijetu, a u Hrvatskoj svega 30% učenika uči francuski. U Zadru već desetak godina djeluje Hrvatsko-francuska udruga Zadar osnovana s ciljem promocije francuskog jezika i kulture.
U utorak su u Znanstvenoj knjižnici Zadar održali godišnju skupštinu na kojoj su izabrali novo vodstvo te raspravili izvješće o radu i poslovanju Udruge u proteklom dvogodišnjem razdoblju. Odlučivalo se i o prihvaćanju završnog računa za 2012. i financijskog plana za 2013. godinu te je kreiran orijentacijski program za iduće dvogodišnje razdoblje.
Na mjestu predsjednika Udruge ostao je Nenad Zekanović, a njegov potpredsjednik je dr. sc. Patrick Levačić.
– Broj učenika koji uče francuski jezik u zadarskim školama pada iz godine u godinu. Pokušali smo stvoriti podlogu za učenje francuskog jezika i kod šire javnosti, ali na žalost za sada nije bilo većeg interesa. Stanje nije takvo samo kod nas, pada i broj zainteresiranih za francuski u cijelome svijetu. U Parizu čak postoji i udruga »Spasimo francuski«. Jedan od naših orijentacijskih programa svakako će biti i pokušaj da zainteresiramo javnost za učenje francuskog, kazao je Zekanović najavivši pokušaj organiziranja tečajeva francuskog jezika na jesen u našem gradu.