Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Slijedi blokada sustava?

Autor: Siniša Klarica

15.05.2013. 22:00


Hoćete li osobno sudjelovati u štrajku i blokadi našeg sustava, do ispunjenja zahtjeva, u vremenu, opsegu i načinu na koji će to organizirati vaš sindikat zajedno s drugim sindikatima javnih i državnih službi, bilo je jučer referendumsko pitanje na koje su se u zadarskim javnim ustanovama izjašnjavali članovi sindikata.
U Zadarskoj županiji na referendum izlazi 620 članova Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara u pet zdravstvenih ustanova.
Koji su zahtjevi štrajka i što znači blokada sustava do ispunjenja zahtjeva rekla pojasnila je je predsjednica HSSMT Zadarske županije Dajana Subić.
– Cilj nam je vratiti oduzeta i umanjena prava i spriječiti nova posezanja u naše plaće mimo naše volje. Želimo prisiliti politiku da definitivno odustane od pritiska na smanjenje naših prava. Očekujem da će sestre po svojoj savjesti i odgovornosti zaokružiti za njih najadekvatniji odgovor te pokazati svoj odnos prema izgradnji moderne demokracije i istog načina izražavanja, rekla je u uvodu Dajana Subić.
Subić je rekla da se način na koji se vlast odnosi prema svim zaposlenima u javnim i državnih službama očituje u nepravednosti, šikaniranju, zastrašivanju, manipulacijama uz laži i uvrede. Njihovo ponašanje je odmazda nad tisućama zaposlenika, koja se manifestira kroz prijevare sindikata, utrnuće socijalnog dijaloga i pregovaranju po principu ultimatuma.
– Neposredan povod ovom referendumskom izjašnjavanju je smanjenje plaća za 3% uz daljnje smanjenje po principu za jedne ima za druge nema. Ako referendum prođe, održat će se najvjerojatnije u prvoj polovici lipnja. Kao rizik, upozoravamo da nam štrajk neće biti plaćen, osim ako se sami za drugačije ne izborimo. Opseg štrajka bit će takav da zaposlenici mogu blokirati sustav, rekla nam je Dajana Subić.