Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bez obitelji nema nijednoga društva, pa ni hrvatskoga

15.05.2016. 22:00
Bez obitelji nema  nijednoga  društva, pa ni  hrvatskoga


– Da su hrvatske obitelji plodne ka’ moj otac Marijan i mater Barica, naša država Hrvatska bi imala barem duplo više stanovnika, zaključila je vitalna baka Anka Dabo
Više od 60 osoba, potomaka Marijana i Barice Zubović iz  Kolana na otoku Pagu, došlo je u ovu kolijevku proizvodnje paškog sira  i janjetine na zajedničko druženje.
Bilo je to jedno od rijetkih masovnih okupljanja obitelji u Lijepoj  našoj zbog zajedničkog druženja, sudjelovanja na svetoj misi za obitelj,  odlaska na groblje svojim dragim pokojnicima i svečanog ručka.
– Obitelj je zajedništvo ljubavi, ona je sveto i nepovredivo vlasništvo,  koje moraju čuvati svi i boriti se da se ono sačuva, uvodna je misao  župnika patera Josipa Galića na svetoj misi za obitelj Zubović u crkvi sv.  Luke iz 1441. godine.
Pritom je istaknuo ovaj primjer obiteljskog zajedništva te važnost  poštivanja i ljubavi prema roditeljima, kaže, jer to je preduvjet obiteljske sreće.
Osmero djece
– Dolaskom u našu povijest Isus je blagoslovio svakog čovjeka, a osobito je blagoslovio i posvetio obitelj. Očevi i majke, drage obitelji, vi ste  važni za župu, za crkvu i cijelo društvo. Vi ste put Crkve i naroda, naglasio je pater Josip poručivši kako obitelj ne može ništa zamijeniti.
Marijan (1905. – 1982.) i Barica (1906. – 1996.) Zubović iz Kolana na  svijet su donijeli osmero djece: Katicu, Roka, Marinka, Ivana, Dušanku,  Mira i Anku te sina Josipa koji je 1944. umro s nepunih devet mjeseci  života.
– Sedmero djece im je podarilo 22 unuka, 48 praunuka i već 23 prapraunuka ili šukununučadi, kazale su unuke Lovorka Ušljebrka i Rosanda Glavan, koje su do u detalje napravile obiteljsko stablo Zubović,  te nastavljaju:
– Od 101 potomka dida i babe živo je 95. Ukupno sa supružnicima  obitelj ima 131 članova, temeljite su Lovorka i Rosanda.
Svijetli primjer Zubovića
Nikada se društvo nije bavilo obitelji kao u suvremeno vrijeme i nikada obitelj nije stajala gore, reklo bi se. Sve bi nas te rasprave predaleko odvele, zato treba usmjeriti pozornost na one obitelji koje funkcioniraju, koje nemaju krizu, koje se drže, ma koliko to nekoga smetalo.
– Da su hrvatske obitelji plodne ka’ moj otac Marijan i mater Barica,  naša država Hrvatska bi imala barem duplo više stanovnika, zaključila  je vitalna baka Anka Dabo, koja živi u Novalji.
Pritom ističe kako moramo biti čvrsti i jaki u očuvanju naših obitelji,  usprkos svim burama i neverama koje nas prate.
– Draga moja velika obitelji, čuvajmo se, budući da u ovo vrijeme  mnogi žele pojedinca staviti na vjetrometinu zato da se njime onda  lakše opliće amo i tamo, manipulira i čini s njim što se već želi činiti,  poručio je dida Miro.
Možda je ovo obiteljsko okupljanje Zubovića za današnje vrijeme  življenja pomalo raritetno, ali je bilo savršeno. Je li možda vezivo te velike obitelji vjera, katolička vjera, koju svi žive? Čini se da jest.
– Obitelj mi je najvažnija. Treba čuvati hrvatski način života, obitelj  kao temeljnu jedinicu života, domoljublje i kršćanske vrijednosti, ističe  Mirov sin Josip Zubović Pipe, donedavni načelnik Kolana.
Vjera, izazov suvremene obitelji
– Okupili smo se kako bismo još jednom potvrdili koliko nam je obitelj važna, objašnjava Pipe.
Dodaje kako bez obitelji nema nijednoga društva, pa tako ni hrvatskoga.
– Obitelj koja čuva vjeru je izazov suvremene hrvatske obitelji, rekao  je Pipin bratić Ante Dabo, gradonačelnik Novalje.
Nakon svete mise u crkvi Sv. Luke, molitve, polaganja cvijeća i  paljenja svijeća na grobovima njihovih najmilijih na mjesnom groblju,  druženje je nastavljeno na zaista impresivnom domaćinstvu OPG Sikovice, u masliniku između Mandra i Šimuna, na kojem je njegov vlasnik  Josip Prtorić priredio svečani ručak. Pjesmu je s gitarom predvodio gradonačelnik Ante Dabo.
Mlađi članovi obitelji Zubović bili su sretni što mogu međusobno  uživo pričati, a ne preko društvenih mreža, mobitela i na sličan način.  Oni stariji bili su razdragani što na jednom mjestu vide gotovo cijelu  svoju obitelj, članove obitelji razasutih diljem Hrvatske i inozemstva.