Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Što je Zvijerac našao u 30 godina lutanja Podravinom?

15.05.2017. 22:00
Što je Zvijerac našao u 30 godina lutanja Podravinom?


Arheološki muzej Zadar i Muzej grada Koprivnice zajednički su organizirali izložbu Arheologija Torčeca – Izbor iz arheološke zbirke obitelji Zvijerac”, koja je jučer otvorena u podne u prizemlju muzeja.
Izložba „Arheologija Torčeca. Izbor iz arheološke zbirke obitelji Zvijerac” osmišljena je povodom dvadesetpgodišnjeg djelovanja Društva za povjesnicu i starine Torčec (1996. 2016.), a osnivač kojeg je bio Ivan Zvijerac. Namjera je ukazati na dosadašnji rad Zvijerca, čovjeka koji već 30-ak godina sustavno obilazi, kartira i determinira prostor koprivničke Podravine, kao rijetko koji arheolog. Prepoznao je više stotina položaja iz svih povijesnih razdoblja, a svoje je znanje mnogo puta nesebično ustupao arheolozima. Prikupio je uistinu veliku arheološku zbirku koja je 2016. godine registrirana kao pokretno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture RH. Izložba prikazuje i 15-godišnja iskopavanja Instituta za arheologiju u okolici Torčeca (2001.-2016.).
– Zbirka uključuje predmete iz razdoblja od 2. stoljeća priJe nove ere, pa sve do 18. stoljeća nove ere. Ova izložbe na ovaj je način približila udaljene krajeve Hrvatske, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Jakov Vučić.
Riječ je o jednoj od najznačajnijih izložaba koprivničkog muzeja u posljednjih 30 godina, a njome se zapravo odala počast Ivanu Zvijercu iz Torčeca, koji kao arheolog -amater cijeli svoj život izučava arheologiju Podravine i prikuplja predmete u obiteljsku zbirku.
Arheološki muzej Zadar i Muzej Grada Koprivnice surađuju već nekoliko godina i ovo im je dosad četvrta suradnja na polju izložbi.
– Najveća nagrada koju možete dobiti je kad netko prepozna vaš trud. Ovo nije moj posao, ja u ovome uživam, kazao je samozatajni Zvijerac.