Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zbog rekonstrukcije Jelačićeve Zadrani kasnili na posao

15.05.2017. 22:00
Zbog rekonstrukcije Jelačićeve Zadrani kasnili na posao


Jučer ujutro brojni su Zadrani malo okasnili na posao. Dočekao ih je zatvoren dio Ulice bana Josipa Jelačića i Branimirove obale zbog čega su se stvorile velike gužve pa se u koloni čekalo i više od pola sata. Radnici novog gradskog koncesionara za održavanje cesta, tvrtka Županijske ceste, obnavljaju kolnik na potezu od Raiffeisen banke u blizini male pošte do raskrižja kod Euroherca. Unatoč lošem stanju ceste, poznate po rupama, Zadrani jučer na društvenim mrežama nisu štedjeli vladajuće zbog gužvi koje su se tim povodom stvorile pa su među brojnim komentarima bili i oni: “Kako ih nije sram sad raditi kad su najveće gužve”, “Evo, rade samo da ljudi pred izbore vidjeli da se nešto radi”, “Kako su mogli ne obavijestiti ljude da se ulica zatvara” i sl.
Pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti u Gradu Zadru Ivana Vanjak kaže kako su obavijesti poslane na vrijeme:
– Ovog puta stvarno smo se potrudili poslati obavijest svim medijima. Objavili smo i rutu, te zaobilazne pravce i sve to na propisan način označili. Prije svakog zahvata moramo izraditi projekt privremene regulacije prometa kojeg šaljemo u policiju na odobrenje. Kako je ovu regulaciju policija odobrila, ne znam što bismo više u komunikaciji mogli učiniti, rekla je Vanjak koja priznaje da se u nekim slučajevima moglo bolje poraditi na regulaciji. I ona je kao i mnogi Zadrani, unatoč prometnoj signalizaciji, nekoliko puta skrenula od Intermoda prema Ulici Franka Lisice na kojoj Odvodnja dovršava projekt kanalizacije koji bi trebao biti gotov za 10-15 dana.
Završetak sanacije kolnika očekuje se u petak, točno u 23 sata, kada će cesta biti puštena u promet. Zanimljivo je da je dio iste ulice, u produžetku prema 5 nebodera, nedavno saniran preko noći. Za razliku od sjevernog dijela ceste, u ovom dijelu propao je i nosivi sloj pa je zahvat tim kompliciraniji. Posljedica je to neredovitog održavanja koje je ponajviše pitanje stanja u gradskoj blagajni. Prema dobro obaviještenim izvorima, sredstva koja su bila na raspolaganju komunalnom odjelu, u proteklih deset godina gotovo su se trostruko smanjila.
Do petka, savjetuju vozačima iz Grada Zadra, prema istoku izbjegavajte na semaforu kod Marine Tankerkomerc nastaviti put Strossmayerovom. Krenite desno Mažuranićevom preko Branimirove obale ili lijevo prema raskrižju Franje Tuđmana i Tesline. Putnici koji dolaze s istoka, moći će Branimirovom obalom tek do raskrižja kod Euroherca, pa onda desno, TIZ-ovim naseljem i dalje ili lijevo do Branimira pa desno Radićevom. Tijekom ovih radova neće se rekonstruirati raskrižje kod Euroherca i Veslačkog doma, koje je definirano kao jedna od crnih prometnih točaka. Iako projekt postoji, struka treba odrediti hoće li tu biti klasično raskrižje sa semaforima ili još jedan kružni tok.
No, Zadrane tek čekaju veći komunalni zahvati zbog kojih će trebati malo bolje promisliti prometnu regulaciju. Vrlo skoro kreće rekonstrukcija Puta Bokanjca u djelu ispod Groblja Belafuža gdje niče trgovački centar Tommy. Spoj Benka Benkovića i Puta Nina, vrijedan 7 milijuna kuna, kreće doduše na jesen, kad će izvođači radova Sarađen d.o.o. i Vodoinstalacija konačno probiti još jednu, vrlo važnu, transverzalu koja spaja istočni i zapadni dio grada. Najveći zalogaj svakako će biti 36 milijuna kuna “teška” rekonstrukcija Ulice Ante Starčevića do Poliklinike i pravac Uvala Jazine – stari autobusni kolodvor. Bulevar, kao četverotračni ulaz i izlaz iz grada, ključna je prometnica koja doslovce desetljećima vapi za obnovom. Upravo ovi projekti iziskivat će dobru pripremu u javnosti i osiguravanje alternativnih pravaca koji će biti dovoljno propusni da u vršnim vremenima, ne stvaraju gužve poput ove jučerašnje.