Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Veliki čovjek i istraživač povijesti umjetnosti

Autor:

15.06.2009. 22:00
Veliki čovjek i istraživač povijesti umjetnosti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Akademik Petricioli argumentirano je dokazao da je Zadar biser u perli Hrvatske i Mediterana, kazao je rektor Uglešić i dodao kako “dok se prisjećamo akademika Petriciolija vrijedno je istaknuti da struka povijesti umjetnosti spada u red zvanja u službi društvene zajednice”


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana komemoracija akademiku Ivi Petricioliju, utemeljitelju katedre za povijest umjetnosti na nekadašnjem Filozofskom fakultetu u Zadru, velikom znanstveniku, istraživaču čija su djela ostavila duboki trag u proučavanju povijesti umjetnosti i općenito hrvatske, napose zadarske baštine. Ivo Petricioli je preminuo u Zadru 28. svibnja ove godine, u 84. godini života, a jučer su se od njega još jednom oprostili prof.dr.sc. Pavuša Vežić u ime Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, rektor Sveučilišta dr.sc. Ante Uglešić, dogradonačelnik Grada Zadra dr. Dražen Grgurović te dr.sc. Nikola Jakšić. Uz njih, kao govornike, na komemoraciji se okupio velik dio akademske zajednice.
Prof. Vežić istaknuo je privrženost studenata profesoru Petricioliju, kazavši kako je jučerašnja komemoracija već drugi put da ga se iznevjeruje, budući da on nije htio ovakve skupove. “Sam je s poštovanjem govorio o svojim profesorima”, kazao je Vežić.
– Povijest umjetnosti je za njega egzaktna umjetnost, istaknuo je Vežić, posebno napominjući Petriciolijevu ljubav prema Zadru.
– Bio je skroman, jednostavan čovjek, drag i pristupačan, naglasio je Vežić.
– Kao i mnogi od nas, akademika Petriciolija pamtim još od studentskih dana, a i kao svoga profesora na poslijediplomskom studiju u Dubrovniku, kazao je rektor Uglešić istaknuvši Petriciolijevu privrženost povijesti umjetnosti. Uglešić je iznio nekoliko crta iz Petriciolijeve biografije, naglasivši kako je bio dekan Filozofskog fakulteta u Zadru i prorektor splitskog Sveučilišta.
– Akademik Petricioli objavio je 20 knjiga i više od 80 znanstvenih radova koji su neizostavna referenca sadašnjim i budućim studentima, ali i istraživačima. Nastojao je da njegovi radovi budu široko dostupni, kazao je Uglešić istaknuvši kako je vrijednost njegova istraživanja ne samo u povijesti umjetnosti, već i u promicanju hrvatske baštine.
– Akademik Petricioli argumentirano je dokazao da je Zadar biser u perli Hrvatske i Mediterana, kazao je Uglešić i dodao kako “dok se prisjećamo akademika Petriciolija vrijedno je istaknuti da struka povijesti umjetnosti spada u red zvanja u službi društvene zajednice”.
– Akademika Petriciolija ćemo se sjećati kao istraživača povijesti umjetnosti, ali i kao velikog čovjeka, zaključio je rektor Uglešić.
Dogradonačelnik Grgurović je istaknuo kako je Petricioli kao povjesničar umjetnosti postao nezaobilazan tumač domaće baštine.
– Zaokupljen istraživanjem grada Zadra postao je nemjerljivi dio njegove povijesti, kazao je Grgurović.
Rad akademika Petriciolija predstavio je Nikola Jakšić.