Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Priručnici sa savjetima za potrošače stigli u Zadar

Autor: Boris Kupčak

15.06.2010. 22:00
Priručnici sa savjetima za potrošače stigli u Zadar

Foto: Vedran SITNICA



Zoran Knežević, predsjednik udruge Zadarski potrošač, sudjelovao je na prezentaciji projekta “Javne usluge – distribucija i opskrba električnom energijom” koju je proveo Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske. Projekt je proveden u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a izrađeni su i vodiči “Vodič čitaj – u savjetovalištu pitaj” i letci koji će pomoći potrošačima koji se nađu u problemima s opskrbom električnom energijom ili onima koji žele smanjiti potrošnju i povećati energetsku učinkovitost.
– Nenad Kurtović, predsjednik našeg saveza i Tanja Popović odradili su taj projekt koji su prezentirali u cijeloj Hrvatskoj. U ime naše udruge bio sam na prezentaciji i u Zadar donio priručnike, nažalost ima ih malo, ali ćemo se potruditi da dospiju na internet. U priručnicima je mnoštvo korisnih savjeta za potrošače, poput onih kako riješiti probleme s računima HEP-a, kazao je Knežević dodajući kako često brojilo zna biti zamućeno i potrošač može dobiti veliki račun. Dio problema rješava se u HEP-ovom uredu ili Povjerenstvu za reklamacije potrošača.
– HEP u zadnjih godinu, dvije radi dosta profesionalno i potrošači se mogu osloniti na njih te riješiti veliki dio svojih pritužbi. Tu je i HERA te se potrošač ukoliko nije zadovoljan s HEP-ovim rješenjem može obratiti i njima, kazao je Knežević.
Najčešći prigovori potrošača su u vezi računa, a u priručnicima mogu pročitati gotovo sve što ih može zanimati. Jedan od priručnika je i od UNDP-a, a u njemu su savjeti o energetskoj efikasnosti, odnosno kako uštediti energiju, smanjiti potrošnju vode i mnogi drugi korisni savjeti.
– Ovi priručnici su odlični i mogu poslužiti svakome, kazao je Knežević dodajući kako svi koje zanima bilo što o energetskoj efikasnosti mogu saznati na besplatan broj telefona 0800 200 170.
Uz potrošače, korisnici ovog projekta su i pružatelji javnih energetskih usluga distribucije i opskrbe te trgovci električnih kućanskih uređaja, koji će u sklopu Projekta, a na temelju dobivenih informacija, doprinijeti povećanju informiranosti i edukacije potrošača, potaknuti poboljšanje kvalitete usluge distribucije i opskrbe električne energije, kao i daljnje unaprijediti energetsku učinkovitost kućanstava u Republici Hrvatskoj.