Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pučko školstvo zadarskog kotara (od 1869. do 1920.)

Autor: Ante Rogić

15.06.2010. 22:00
Pučko školstvo zadarskog kotara (od 1869. do 1920.)

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U organizaciji Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru i Matice hrvatske – Ogranak Nin jučer je u Velikoj dvorani Novog kampusa priređeno predstavljanje knjige Šime Ljubičića “Pučko školstvo zadarskog kotara (od 1869. do 1920.)”. U predstavljanju su sudjelovali: mr. sc. Marija Obad, recenzentica, doc. dr. sc. Robert Bacalja, predstavljač, Branko Ljubičić, ing., urednik i sam autor.
Marija Obad prešla je kronološki razdoblje koje knjiga obrađuje, govoreći o položaju školstva kroz pojedina razdoblja. Istaknula je ulogu don Frane Bulića, koji je, kao školski nadzornik, učinio više no itko za zadarski i benkovački kraj. Obad je kazala kako autor u knjizi naglašava pučko školstvo kao bitnu okosnicu borbe za nacionalni identitet.
– Ništa se nije promijenilo do danas. Mi koji obrazujemo i odgajamo pozvani smo da djelujemo krajnje odgovorno, kazala je Obad.
Robert Bacalja je napomenuo kako se pučkim školstvom dosad bavilo jako malo autora. Istaknuo je kako se, kad je riječ o Ljubičićevoj knjizi, radi o dosad najcjelovitijem pregledu u najtežem razdoblju, od apsolutizma, kraja 19. stoljeća, Prvog svjetskog rata i talijanske okupacije.
– Knjiga donosi vrijedan niz statističkih podataka, te ima izuzetnu vrijednost po broju priloženih dokumenata, kazao je Bacalja dodavši kako Ljubičić ističe razne probleme pučkoškolstva, od nepohađanja nastave do udžbenika. Također, bavi se položajem učitelja, knjižnica, higijenom u školi i brojnim drugim problemima. Istaknuo je i poteškoće koje je Prvi svjetski rat donio pučkoškolstvu. Talijanska okupacija je donijela problem otpuštanja velikog dijela hrvatskih učitelja.
Branko Ljubičić je napomenuo kako predstavlja Maticu hrvatsku, Ogranak Nin, budući da je njen predsjednik ujedno autor knjige.
– Za vrijeme otkad je predsjednik Šime Ljubičić, Matica hrvatska u Ninu je izdala 17 knjiga, od čega su dvije Šime Ljubičića. Profesor Ljubičić je sretan čovjek, jer je u životu studirao i radio ono što mu je dragi Bog dao, kazao je Branko Ljubičić napomenuvši kako je Šime Ljubičić ovom knjigom postavio temelje. Kad piše o pučkom školstvu daje potpunu sliku mjesta.
– Ovo je dokumentaristička kronika koja je i danas aktualna, istaknuo je Branko Ljubičić.
Sam autor je napomenuo kako je radio i radit će ono što je želio raditi.