Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ruševine u gradu Zadru uklanjat će “Lavčević”

Autor: Teuta Babajko Jamičić

15.06.2010. 22:00
Ruševine u gradu Zadru uklanjat će “Lavčević”

Foto: Vedran SITNICA



Ukupna procjena radova na uklanjanju navedenih objekata iznosi oko 2,5 milijuna kuna, govori Jure Zekanović te pojašnjava kako se ove godine planira potrošiti 500 tisuća kuna, a u sljedeće dvije po milijun kuna
Zadarska tvrtka “Lavčević” kroz sljedeće tri godine uklanjat će ruševine u gradu Zadru po jediničnoj cijeni od 49,08 kuna po jednoj toni odvoženog materijala. Ta odluka donesena je na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika, a kako je pojasnio Jure Zekanović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti u Grad Zadru, na natječaj je pristiglo šest ponuda, a najpovoljnija je bila ona, zadarskog “Lavčevića”.
– U Zadru treba ukloniti 80-ak objekata koji godinama narušavaju izgled okoline i podsjećaju na ratna stradanja. Osim toga, opasne su i za život građana. Ukupna procjena radova na uklanjanju navedenih objekata iznosi oko 2,5 milijuna kuna, govori Jure Zekanović te pojašnjava kako se ove godine planira potrošiti 500 tisuća kuna, a u sljedeće dvije po milijun kuna.
“Mocire” će profunkcionirati u rujnu
Obrazlažući ovakvu odluku, pročelnik Zekanović je istaknuo kako je najveći problem bio sastavljanje troškovnika. Naime, postojala je dilema, kako će se obračunavati uklanjanje ruševina, pojedinačno po objektu, što bi značilo otvaranje postupka javne nabave za svaku pojedinu ruševinu ili jediničnom cijenom po toni odvoženog materijala. Izabrana je druga opcija jer se pokazala jeftinijom i učinkovitijom.
U nastavku Kolegija, donesena je i odluka o postupku javne nabave za rekonstrukciju pristupne prometnice Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama “Mocire” u Zadru. Rekonstrukcija podrazumijeva radove na izradnji cjevovoda, komunikacijskih i energetskih vodova.
– “Mocire” će profunkcionirati u rujnu. Bit će otvoren dječji vrtić i škola. Što se tiče dijela Centra u kojemu će bit smješteni štićenici nakon završetka obrazovanja, on do rujna neće biti u funkciji jer još uvijek traju pregovori s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi oko sudjelovanja u financiranju opreme, govori zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, dodajući kako u ovogodišnjem proračunu nisu predviđena ni sredstva za uređenje okoliša, tako da će ove godine biti napravljene samo najosnovnije stvari.
Jučer je na Kolegiju donesena i odluka o postupku javne nabave za uređenje poslovnog prostora na Relji, u Ulici Zrinsko-frankopanskoj 6. Riječ je o prostoru nekadašnjeg Sonika, koji je MORH dao u simboličan zakup Gradu Zadru. Prostor će se urediti i dati na korištenje Udruzi roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu.
Nadogradnja Dječjeg vrtića Bokanjac
Počinje i postupak javne nabave za radove na sanaciji poljskih puteva na Bokanjcu i Crnome. Kako je pojasnio Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka, riječ je o zaraslim putevima, koje je nužno osposobiti. Ukupna dužina puteva je 2100 metara.
Na Kolegiju, donesen je i zaključak kojim se prihvaća ponuda GIN Companyja za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta zgrade Mjesenog odbora u Kožinu, vrijedna 71.340 kuna. Naime, na mjestu stare školske zgrade, koja će se rušiti do kraja ove godine, gradit će se nova u kojoj će biti dječji vrtić, ambulanta, dva ureda i konferencijska dvorana. Vrtić je predviđen za jednu mještovitu skupinu od 25 djece. Nova zgrada u Kožinu gradit će se sljedeće godine.
U planu je i uređenje i izrada aluminijske stolarije u sportskoj dvorani Ravnice. Radove će izvoditi Alu-Marin, što će Grad Zadar stajati 43 tisuće kuna. Za bojanje dvorane Ravnice, Grad Zadar će izdvojiti 85 tisuća kuna, a radove će izvoditi zadarska Antikorozija.
Radit će se i na sportskom igralištu u sklopu ŠRC Višnjik. Tamo će se obilježavati atletsko, tenisko i malonogometno igralište, što će Grad Zadar stajati gotovo 40 tisuća kuna. Terene će iscrtavati tvrtka Usluge strojevima i prijevoz opasnih stvari. Uz to, u ŠRC Višnjik, Elektromehanika sklad postavljat će ogradu i izvoditi bravarske radove u vrijednosti od 38 tisuća kuna.
Edi Stipčević imenovan je za zapovjednika vatrogasne postrojbe DVD “Olib”, i to do travnja 2014. godine.
Jučerašnji Kolegij zaključen je odlukom o otvaranju postupka javne nabave za nadogradnju Dječjeg vrtića Bokanjac. Zbog standardne procedure, radovi će početi tek u rujnu ove godine.
 


Za osmi tim HMP 560 tisuća kuna


Grad Zadar će i ove godine tijekom ljetnih mjeseci financirati osmi Hitne medicinske pomoći. To će Grad Zadar stajati 560 tisuća kuna. Kako Hitna medicinska pomoć pokriva dio općina koje su bliže Zadru, zadarski gradonačelnik dr. Vrančić i Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Gradu Zadru, istaknuli su kako bi se i one trebale uključiti u sufinanciranje dodatnog tima HMP.
– Pokušali smo da i drugi, koji se koriste uslugama Hitne medicinske pomoći, uključe u financiranje dodatnog tima HMP-a. No, čini se kako će i ove godine, sve pasti na naša leđa. Financiramo dodatne medicinske standarde, što u biti i nije naša dužnost, stoga očekujemo da Ministarstvo zdravstva, kvalitetnije osmisli funkcioniranje Hitne medicinske pomoći, navodi dr. Vrančić.




 


Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti


Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar, Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti, obilježit će, između ostalog, postavljenjem štanda na Narodnom trgu gdje će se dijeliti promidžbeni materijali. Štand na Narodnom trgu bit će postavljen 26. lipnja ove godine kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti.


 


Vrančić: Medussa se ilegalno proširila na more i kopno!


Medussa bar na Kolovarama bode oči, iritantno je kako je taj objekt mogao nastati pored nas zdrave pameti. Medussa niče već godinama, ilegalno se proširila na more i kopno, bez ikakve dozvole. Nitko se o tome nije očitovao što je nedopustivo. To više ne želimo trpjeti, prijavili smo ih nadležnim inspekcijama i očekujemo njihovu hitnu reakciju, istaknuo je zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić te javno prozvao nadležne inspekcije da riješe situaciju s Medussa barom na plaži Kolovare koja je jučer i službeno otvorena.
Podsjetimo, koncesiju za plažu Kolovare, Grad Zadar je ove godine preuzeo od Zadarske županije te je dodijelio gradskoj tvrtki “Obala i lučice”. Novi koncesionar, “Obala i lučice”, uredile su plažu Kolovare, koja se proteže od Medussa bara do Fontate. Na Kolovarama su postavljeni novi tuševi, kabine za presvlačenje, plutače, kemijski toaleti, klupice, vidilice za spasioce, uređen teren za odbojku na pijesku i obnovljena rasvjeta. Za opremanje plaže Kolovare, Grad Zadar je “Obali i lučicama”, odobrio iznos od 150 tisuća kuna. Novouređena i opremljena plaža Kolovare sada nosi status gradske plaže.
– Nakon preuzimanja koncesije za plažu Kolovare, razgovarali smo s vlasnicima tamošnjih ugostiteljskih objekata. Kako su dva montažna objekta u nelijepom stanju, s njihovim vlasnicima smo se dogovorili da ih dovedu u red, tako da je jedan smanjio gabarite, a drugi će ukloniti dotrajali objekt i zamijeniti ga novim. S Medussa barom, budući da je riječ o ilegalno proširenom objektu, nismo sklopili nikakav ugovor, niti oni Gradu Zadru išta plaćaju. No, prijavili smo ih nadležnim inspekcijama jer takve stvari više nećemo trpjeti, kaže dr. Vrančić, ističući kako nadležne službe ne smiju dopustiti devastaciju javnog prostora.
Prozivke zadarskog gradonačelnika dr. Vrančića na račun ilegalno izgrađenog objekta na plaži Kolovare, u Medussa baru nisu željeli komentirati.