Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatska travestija

15.06.2011. 22:00


Zašto su zločinci iz mržnje uopće ocijenili da je u redu izići na ulicu i vikati „ubij pedera” i bacanjem kamenja pokazati da misle ozbiljno? Možda iz istog razloga iz kojeg poslovični psi ližu poslovične intimne dijelove. Jer mogu


“Hrvatska. Raznolikost koja nadahnjuje. Zvuči dobro.”
Ovo piše na internetskom oglasu Hrvatske turističke zajednice.
Zvuči dobro?! Nakon 11. lipnja, zvuči kao sprdnja sa specijalnim “nemoj misliti na torticu” efektom.
Može li itko, osim ako nije propisno kamenom udaren u glavu, nakon prošlotjedne “splitske rive” povjerovati da u Hrvatskoj raznolikost zvuči dobro? Reklamu Hrvatske turističke zajednice ne bi opravdalo čak ni da kompletna Vlada, zajedno sa svim saborskim zastupnicima i zastupnicima na čelu s bivšom im kolegicom Lucijom Čikeš, ove subote omotana u dugine boje proparadira Zagrebom s parolom “svemir je gej”, a da Mladen Grdović pri tom u Jarun baci mandolinu i zapiva – njemu.
Još apsurdnije od turističke reklame zvuči predloženo referendumsko pitanje Vesne Pusić “Da li Hrvatska i politički pripada Europi, kao što odavno znamo da je povijesno i geografski njezin dio?”.
Da je referendum danas, što bi iskreno mogao odgovoriti hrvatski građanin, osim ako ga nije ošamutio suzavac, neko iskreno – ne. Ništa tako jasno kao splitska riva 2011., nije pokazalo kako je sva hrvatska uljudba, sva proklamirana pripadnost Europi, tek obična travestija.
Nasilnici po kojima će ostati zapamćen 11. lipnja produkt su grijeha struktura koje su u edukacijski sustav uvele Očenaš, ali ne i spolni odgoj ili odgoj o ljudskim pravima. Oni će, pod budnim okom Europe vjerojatno primiti kaznu, no ne treba zaboraviti kako su i oni žrtve sistema koji ih je odgojio. Nikakve prijetnje monitoringom neće pomoći ukoliko se u Ministarstvu prosvjete, obrazovanja i sporta ozbiljno ne zamisle nad nastavnim programom i ukoliko se u javnom prostoru govor mržnje, usmjeren ma protiv koga, ne počne tretirati kao reklama za cigarete. Zašto su ti zločinci iz mržnje uopće ocijenili da je u redu izići na ulicu i vikati “ubij pedera” i bacanjem kamenja pokazati da misle ozbiljno?
Možda iz istog razloga iz kojeg poslovični psi ližu poslovične intimne dijelove. Jer mogu. Nisu li ih posljednjih dvadeset godina u javnim školama učili da je homoseksualnost bolest, grijeh i protuprirodna? Nisu li to slušali od političara, pjevača, sportaša i svećenika?
Na stranu nemušti nasilnici, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore “Zavjet”, brigadir Ivan Rašić potpisao je priopćenje u kojem navodi kako se “u domovini koju su branitelji stvarali događa nasilje manjine nad većinom”.
“Tužno je da su ti ljudi protuprirodne orijentacije svoj nakaradni pir organizirali samo tjedan dana nakon dolaska Sv. Oca u RH, kojom prilikom je naglašena i promovirana vrijednost obitelji u društvu. Zar to nije smišljena provokacija i udar na moral i kulturu hrvatskih građana? (…) Mi branitelji iz udruge Zavjet, ako se nastavi ovakav teror manjine i sustavno ponižavanje nas, naše djece, obitelji i mrtvih suboraca, upozoravamo Vladu RH da ćemo: pozvati branitelje i građane na opći prosvjed protiv ovakvog ulaska u EU, pozvati sve branitelje i građane da glasujemo protiv ovakvog ulaska u EU, pozvati sve naše članove i građane da ne daju glas onim političkim opcijama koje amoral pretpostavljaju moralu, manjinu većini, zlo dobru”, riječi su koje potpisuje Rašić, dok u pismu nizozemskoj veleposlanici Stelli Ronner-Grubačić još dodaje i kako su “u borbi za hrvatsku samostalnost čuvali i vrijednost obitelji, tradicije, kulture i katoličke vjere, koja je nažalost ugrožena ponašanjem manjine, poput homoseksualnih skupina, koje mogu imati svoje pravo na slobodan izbor, ali ne i pravo da svojim nakaradnim životnim stilom ugrožavaju slobodu hrvatske katoličke većine”.
Ovakvo zveckanje ustankom protiv svih koji obitelj ne doživljavaju po nauku Crkve i desnice, bila bi alarmantna čak i da ne dolazi od nekog tko zna baratati oružjem. Tužno je, međutim, što netko tko ističe svoju borbu za slobodu, ne razumije smisao slobode, zabrinjavajuće je što itko borbu svojih konpatriota za jednakost u pravima doživljava kao provokaciju njemu osobno, frapantna je samouvjerenost po pitanju razvrstavanja dobra i zla, no nejasno je kako se osoba s tako jasnim identitetom ukorijenjenim u vrijednostima obitelji, tradicije, kulture i katoličke vjere, osjeća teroriziranim od samog pogleda na miroljubivi skup s kojeg poručuju “ljubav je ljubav”. 
Hrvatski političari posljednjih dana ulažu mnogo truda u to da nas uvjere kao su zločinci iz mržnje manjina. Oni koji ovih dana ustaju u obranu prava seksualnih manjina – i sami su manjina. Što je s većinom, pristojnom većinom koja se ne nabacuje kamenjem i ne prijeti priopćenjima? Nedvojbeno je i u Hitlerovoj Njemačkoj, dok su židovske obitelji nestajale preko noći, mirno živjela pristojna većina.
Prije negoli gejevi sutra po sudu lovaca na vještice budu proglašeni krivima i za financijsku krizu, a lezbijke za lošu žetvu, “referendumsko pitanje” danas može biti: Zašto nas pravo drugoga plaši, zašto i sam pogled na raznolikost seksualnih orijentacija izaziva toliki strah i nisu li, u konačnici, u strahu velike oči?