Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tridesetorica u potrazi za prvoligaškim minutama

15.06.2011. 22:00
Tridesetorica u potrazi za  prvoligaškim minutama


Momčad je napustio Stjepan Skočibušić, iskusni korektor. Na probi 21-godišnji Švicarac Abraham Keller


Jedan Švicarac, novi kondicijski trener, 30 igrača.  Ukratko, bio je to prvi dan  priprema nogometaša Zadra  za novu sezonu u Prvoj HNL.  Krenimo od Švicarca. Riječ je o  Abrahamu Kelleru (1989.) kojem je, prema podacima s interneta, posljednji klub bio  škotski drugoligaš Striling. Keller konkurira za poziciju na  lijevom boku, na kojoj su prošle  sezone minute dijelili Ivan Anton Vasilj i Perica Šare. S obzirom na iskustva sa strancima  koje su na Stanovima dovodili  prethodnih sezona treba  pričekati da bi se vidjelo je li  Keller samo jedan od onih koji  su došli, vidjeli i otišli, ili se u  njemu doista krije pojačanje.
Zadar je duže vremena bio  bez kondicijskog trenera nakon odlaska Šime Tomaševića.  To je mjesto sada popunio Edi  Stipić. Drugih promjena u  stručnom stožeru nema. Zebićevi pomoćnici bit će i dalje  Zvonimir Jurić, Ferdo Milin i  Tomislav Rogić, koji je i trener  vratara.
Traži se korektor
Iz svlačionice je jučer u 10  sati izašlo 30 igrača među kojim  nije bilo Stjepana Skočibušića.  To i nije neka vijest, jer se  Skočibušić i do sada nije pojavljivao na počecima priprema. No, ovaj put Zadar i  Skočibušić su se definitivno razišli. Barem tako tvrdi Dalibor  Zebić, trener. S obzirom da je  Makaranin kvalitetno zatvarao  poziciju korektora Zadar bi  sljedeće sezone mogao promijeniti formaciju, jer će u aktualnom igračkom kadru biti  teško naći pravu zamjenu za  Skočibušića. A bez pravog korektora igra s trojicom u liniji je  osuđena na propast.
– Ponovno ćemo pokušati sa  četvoricom u liniji. S obzirom  na igrače koje imamo na raspolaganju vjerujem da bismo u  toj formaciji mogli igrati sljedeće sezone. Svakako, nećemo  odbaciti ni varijantu s korektorom, posebno ako za tu poziciju nađemo kvalitetno  rješenje – podvukao je Zebić  koji je zadovoljan što su mu  gotovo svi igrači od prošle sezone i dalje u momčadi. Zebić  očekuje povratak Tomislava  Glumca kojem bi Hajduk mogao produžiti posudbu na Stanovima. Kada je riječ o relaciji  dolasci-odlasci Reno Sinovčić,  vanjski stručni suradnik, ali i  prvi klupski operativac, u kratkom obraćanju igračima rekao  je da se promjene u aktualnom  kadru mogu očekivati. Sinovčić  je pritom izjavio i da Zadar  “izrasta u jaku i veliku nogometnu sredinu”.
Najmanje 10. mjesto
– Ima klubova koji su zainteresirani za naše igrače, što je  dobro. No, ima i igrača iz Prve  lige koje bismo mi željeli dovesti, kao što ima i onih igrača  koji žele doći u Zadar – izjavio  je Sinovčić dodajući kako za  “nikoga neće biti popusta”. Isti  stav o popustu iznio je i Zebić  koji je igračima poručio da zaborave na “kupnje i ostale ljetne radosti”.
– Od svakog igrača očekujem  korak naprijed. Oni koji su lani  pokazali napredak u tom se  smjeru trebaju razvijati i dalje.  Ima i onih koji su lani ostali  dužni tako da od njih očekujem  bolje igre. Lani smo imali solidnu sezonu, a s obzirom da  imamo skoro isti sastav, uz poneko pojačanje, očekujem da  ćemo sljedeće sezone ostvariti  još bolji rezultat  – rekao je Zebić.
Josip Bajlo, koji je već pola  godine i predsjednik, i direktor,  i sportski direktor Zadra nakon  što je igračima čestitao na “briljantnoj završnici prošle sezone” okrenuo se i sezoni koja  počinje 23. srpnja.
– Imamo kvalitetnu momčad  koja je pokazala da može ostvariti i kvalitetan rezultat. Prvenstvo će biti jako teško,  očekuje nas i smanjenje lige, a  naš je cilj najmanje ponoviti  rezultat od lani – podvukao je  Bajlo.
Inače, lani je Zadar sezonu  završio na desetom mjestu. Ne  bude li promjena iz Prve HNL  na kraju sljedeće sezone ispast  će pet momčadi. Tako je to bilo  jučer, nakon govora počeli su  prvi metri, ubrzo i kilometri  trčanja prema novoj sezoni i  novoj zadarskoj nogometnoj  neizvjesnosti.


Surać: Igramo u grču




Jakov Surać već je dva desetljeća u seniorskom nogometu. Početak priprema i za njega je prilika da kao kapetan igračima iznese svoja očekivanja.
– Važno je kako ćemo odraditi pripreme, ali je i jako važno naučiti se pobjeđivati. To je ono što Zadru nedostaje. Često igramo u grču, pod ručnom i toga se moramo osloboditi. Zato će biti jako važne i pripremne utakmice na kojima se možemo početi učiti pobjedničkom mentalitetu – naglasio je Surać.


 


Povratak Bugarije, Prtenjače i Gregova


Na prvom treningu bilo je 30 igrača. Nova imena su Mate Bugarija, koji se vratio s posudbe iz Zlatne luke, zatim Šime Gregov, koji je bio posuđen Velebitu te Jerko Pretnjača, nekadašnji junior Zadra, iza kojeg je iskustvo igranja u Trećoj ligi.
Prvi trening odradili su: Antonio Ježina, Tomo Gluić, Luka Borgelott, Domagoj Torbarina, Marin Con, Ante Puljić, Ante Sarić, Roberto Viduka, Josip Bilaver, Ivan Anton Vasilj, Šime Maruna, Perica Šare, Igor Banović, Ivan Ćurjurić, Jakov Surać, Antonio Mršić, Luka Begonja, Filip Anić, Domagoj Mujić, Luka Šišak, Jure Jerbić, Josip Jurjević, Ivan Santini, Ivan Matošević, Abraham Keller, Šime Gržan, Franko Bilaver, Mate Bugarija, Jerko Prtenjača, Šime Gregov.


 


Stipić: Uz rad trebat će i sreće


Edi Stipić do sada je radio s nogometašima, ali bila je riječ o individualnim  treninzima. Ipak, zadarskoj javnosti Stipić je posljednjih godina najpoznatiji  po radu u Atletskom klubu Olympionik. Kao novi kondicijski trener Stipić se  uhvatio svog dijela posla u momčadi sa Stanova.
– Napravit ćemo određena testiranja nakon kojih ćemo znati o kojem  se profilu igrača radi, odnosno vidjeti kakve su njihove mogućnosti. To  je prvi korak prema tome da napravimo određeni iskorak u sposobnostima igrača. U atletici sam došao do određenog nivoa i sada  smo malo zapeli. Odlučio sam se za ovaj novi izazov i nadam se da  ćemo na kraju svi biti zadovoljni. Ipak, uz dobar rad trebat će nam i  dosta sreće – rekao je Stipić prije prvog treninga.