Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Školski rastanak s pjesmom

15.06.2012. 22:00
Školski rastanak s pjesmom


U dva osma razreda u školskim klupama je sjedilo 58 učenika iz Sukošana i Debeljaka. Razrednici su nam Anamarija Delija i Marijan Magaš, a ravnatelj je Branimir Peričić, govore osmaši


Konačno, nakon svih kontrolnih, ispitivanja i zaključivanja ocjena stisnutih u nekoliko posljednjih dana, i školskoj 2011./2012. godini došao je kraj! Možda zvuči patetično, ali je istinito, školsko zvonce je označilo i završetak nastave za učenike osnovnih škola, i poslalo ih na dugi ljetni, i najljepši odmor. Odahnuli su učenici, roditelji, ali i njihovi učitelji.
Učenike osmih razreda čeka još jedno veliko vatreno krštenje, upis u prve razrede srednjih škola. Dok ne započnu srednjoškolski upisi učenici dva razreda osmaša iz Osnovne škole Sukošan kraj osnovnog školovanja jučer su obilježili ludovanjem, pjesmom, posipanjem brašnom i kupanjem na mjesnoj plaži Dječji raj.
– U dva osma razreda u školskim klupama je sjedilo 58 učenika iz Sukošana i Debeljaka. Razrednici su nam Anamarija Delija i Marijan Magaš, a ravnatelj je Branimir Peričić, govore nam osmaši u išaranim bijelim majicama i iskidanim trapericama dok u rukama drže vrećice s brašnom.
Početak njihove zabave u dvorištu škole i na Trgu mladeži obilježio je svestrani harmonikaš, njihov profesor glazbenog odgoja Vlado Dereh. Potom su osmaši s pjesmom krenuli put mora.
– Ovdje smo proveli lijepe dane svoga djetinjstva i uvijek imali razumijevanja i ljubavi jedni prema drugima. Jako mi je žao što ćemo se rastati i nikada više to nećemo moći ponoviti ni u jednoj drugoj školi jer nikada više neće biti istih osmijeha, istih prijatelja i istih života kao što smo to dosad imali, kažu dvije osmašice.
Ovo je stvarno lijep događaj, rekli su, dodajući kako su pred njima upisi u srednju školu što ih čini malo nervoznima, jer neki od njih nisu sigurni u koju školu će se uspjeti upisati.
Do prijava za upis u srednje škole još je “sitno”, a većina ih “nema blage veze” u koju bi školu i, što je još problematičnije, što bi uopće u životu željeli raditi. Najčešće zablude učenika kod izbora srednje škole su “upisat ću bilo što” ili “idem tamo gdje idu i drugi”.
Pred jučer raspojasanima, veselima, raspjevanim i rasplesanim osmašima iz Sukošana i Zadarske županije je prva važnija dilema u životu. Kamo dalje?