Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Porezna uprava blokirala fiskalne blagajne na zadarskoj tržnici

15.06.2016. 22:00
Porezna uprava blokirala fiskalne blagajne na zadarskoj tržnici


U ovim problemima našlo se 12 obveznika fiskalizacije na zadarskoj tržnici, od čega šest piljara koji se bave voćem i povrćem
Blokada dijela fiskalnih blagajni prodavača voća i povrća izazvala je pravu paniku na glavnoj zadarskoj tržnici. Među prvima je reagirao Goran Perović Mungos, poznatiji po tome što je i fizički “branio” uvođenje fiskalnih blagajna na zadarskoj pijaci, a time i red u poslovanju. No, na početku jučerašnjeg obraćanja novinarima ispred svog štanda, Perović je rekao kako je i tad bio izričit da ukoliko samo jedan segment ne bude u redu, onda je cijeli sustav u neredu.
– Danas, nakon tri godine mogu jasno zaključiti da nema reda unutar platnog prometa RH. Imamo kaos. Naše poslovanje otežava Ministarstvo financija RH, odnosno Porezna uprava. U ponedjeljak, 13. lipnja, ja i svi vlasnici Fiskal 1, a takvih je u RH preko 7.000 nismo mogli fiskalizirati svoje račune na poreznoj upravi. Smatrajući da se radi o privremenoj blokadi iz raznih tehničkih razloga vjerovali smo da ćemo svoje račune moći fiskalizirati u odobrenom roku od 48 sati. Šok i nevjerica nastupile su nakon isteka 48 sati kada su fiskalne blagajne blokirale jedna za drugom, rekao je Perović naglasivši kako im pomoći nisu mogle ni servisne službe.
Nove blagajne
Perović je istaknuo kako je Porezna uprava blokirala fiskalne kase a da prethodno piljari nisu dobili nikakvu pismenu ni usmenu obavijest. Opća obavijest o promjeni objavljena u petak 10. lipnja 2016. nalazi se na službenim stranicama Porezne uprave, no on tvrdi da je to, kao što se pokazalo, bilo nedovoljna.
– Većina nas ne posjećuje svakodnevno službene stranice Porezne uprave, pa iz tog razloga nismo ni bili upoznati s tim promjenama. No, da smo i bili upoznati u petak, rok od tri dana i to k tomu preko vikenda je zaista prekratak. Da bismo mogli ponovno koristi naše fiskalne blagajne u servisnoj službi su nam rekli da je jedino rješenje kupnja nove fiskalne blagajne koja podržava novi porezni sistem fiskalizacije. Za novu fiskalnu blagajnu s pripadajućim servisnim uslugama trebali bismo pojedinačno izdvojiti od 3.500 do 4.000 kuna jer trenutno proizvođač ne posjeduje sklop koji se ugrađuje u postojeću fiskalnu blagajnu, a cijena istog s ugradnjom je 600 kuna, govorio je ogorčeno Perović.
U ovim problemima našlo se 12 obveznika fiskalizacije na zadarskoj tržnici, od čega šest piljara koji se bave voćem i povrćem pa je umjesto njih zatražio odgodu primjene novog sustava na razumno vrijeme dok se ne stvore uvjeti za ugradnju sklopa koji podržava novi sustav, ali i pozvao da se zbog ovog kaosa, pozovu na odgovornost oni koji su odgovorni.
– Potpuno je nelogično da samo obrti moraju izdavati fiskalne račune iako pojedini vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava imaju i veće inkase od nekih trgovačkih obrta. Određeni broj OPG-ova koriste iste izvore za opskrbu, skladišta, kao i trgovački obrti da bi se opskrbili za daljnju prodaju, zaključio je Perović svoju tezu kako je uvođenje reda unutar platnog prometa RH zakazalo.
Novi certifikat
Kako doznajemo, problem nije samo hardverske nego i softverske prirode. Aplikacije i potrebni ključevi mogu se skinuti s web stranica Porezne uprave, a piljari se žale da iste ne mogu skinuti zbog nedostatka električne energije i interneta na zadarskoj tržnici. Dodatni problem je u tome što oni piljari koji rade s kafićima i poduzećima, ne mogu isporučivati robu jer ovi ne priznaju izdavanje R1 računa na starim papirnatim blokovima koji se ispunjavaju kemijskom olovkom.
U Poreznoj upravi kažu kako prema prethodnoj najavi, 13. lipnja 2016. godine ističe valjanost poslužiteljskog certifikata cis.porezna-uprava.hr koji se koristi u produkcijskoj okolini i u sustavu fiskalizacije. Isti je bio implementiran na strani sustava Porezne uprave u ponedjeljak, 13. lipnja 2016. godine u 6 sati. Certifikat je obnovljen i dostupan za preuzimanje na FINA web stranicama.
– Napominjemo da se radi o certifikatu novog tipa FINA RDC 2015 što znači da je potrebno preuzeti 2 nova FINA CA potpisana certifikata i smjestiti ih u lokalno spremište certifikata ‘truststore’ kojeg aplikacija/sustav konzumira, kako bi se novi cis.porezna-uprava.hr certifikat mogao verificirati, uputili su u Poreznoj upravi.