Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar može biti ponosan na Modrića, Subašića i Vrsaljka

15.06.2016. 22:00
Zadar može biti ponosan na Modrića, Subašića i Vrsaljka


– Kada pogledamo broj stanovnika jednog Zadra i postotak koji činimo u bilo kojoj reprezentaciji na Europskom prvenstvu, mislim da smo uvjerljivo vodeći, kaže Bjelanović
Saša Bjelanović i više je nego poznato nogometno ime na prostorima Lijepe naše, a i mnogo šire. Zadarski nogometni internacionalac prošle je sezone “kopačke objesio o klin”, a nedugo nakon toga postao je pomoćnik sportskog direktora HNK Hajduk. O Sašinoj internacionalnoj karijeri već je sve napisano i rečeno, iz Zadra preko Dinama, Istre i Varteksa otišao je u Italiju i tu se zadržao punih 15 sezona nastupajući za veliki broj klubova u Serie A i Serie B s kratkim “izletom” u rumunjski Cluj. Nabrajati talijanske klubove poput Coma, Genoe, Leccea, Atalante, Torina i mnogih drugih zauzelo bi puno mjesta u ovome tekstu. A jučer je tema broj “1” ipak bila Hrvatska na EP-u u Francuskoj. S naglaskom da je Saša jednom nastupio i u svetom kockastom dresu.
– Naravno da pratim Europsko prvenstvo u Francuskoj i jako sam zadovoljan našom pobjedom nad Turskom – kazivao je u telefonskom razgovoru dobro raspoloženi Bjelanović.
Nema euforije uoči Češke
– Ali, pokušavam biti što realniji i nisam sklon euforiji koja je prenaglašena u Hrvatskoj, kao uostalom i depresija kada nam ne ide. Dobro smo igrali protiv Turaka, ali ne bih se složio s nekim konstatacijama u našim medijima da je to bila naša vrhunska partija. Turska po mom mišljenju nije neki ekstra kvalitetan suparnik i zato smatram da ne smijemo biti euforični. Najvažnije je bilo pobijediti na staru Europskog prvenstva čime smo stvorili dodatno pozitivno ozračje u momčadi pred vrlo važan, ili bolje reći odlučujući i to vrlo težak meč s Češkom. Pogotovo jer se naš suparnik nakon poraza od Španjolaca sada mora vaditi na nama. I uz to su po kvaliteti Česi puno bolji od Turaka.
Što vam se svidjelo u Igri “kockastih” protiv Turaka, a gdje eventualno mislite da možemo biti i bolji?
– Prije svega bih naglasio našu homogenost i požrtvovnost u dvoboju s Turskom. Svi naši reprezentativci disali su kao jedan i ova tri boda su došla kao nagrada za to. Naravno, tu treba izdvojiti našeg Luku Modrića koji ih je vodio, koji je pokazao i u reprezentativnom dresu da je dohvatio tu razinu koju ima u Real Madridu. On je postao svjestan da je najbolji igrač ove reprezentacije, da reprezentacija ovisi o njemu i on je tu odgovornost preuzeo i dirigirao je savršeno našom igrom. Ne mislim pritom samo na fantastičan pobjednički pogodak, nego na sve, držao je sve konce naše igre u rukama.
Nepresušno zadarsko vrelo
Trenutačno su trojica Zadranina dio reprezentacije na EP-u, a na vrata kuca i četvrti Dominik Livaković. Razlog za ponos nas Zadrana?
– To je sjajan podatak. Jer kada gledamo broj stanovnika jednog Zadra i postotak koji činimo u bilo kojoj reprezentaciji na Europskom prvenstvu, mislim da smo uvjerljivo vodeći. Nisam neki statističar, ali mislim da ne griješim u ovome slučaju. Zadar može biti ponosan na Luku Modrića, Danijela Subašića, Šimu Vrsaljka i sutra vrlo vjerojatno Dominika Livakovića. Jedan Zadar koji ne slovi za nogometni grad ovime dokazuje da je nepresušno vrelo talenata u ovome sportu bez obzira na to što je NK Zadar pao na ovako niske grane. Sa svom trojicom sam jako dobar, prijatelji smo i vidio sam se s njima na dodjeli nogometnih “oscara” gdje sam bio predstavnik Hajduka, a uoči njihovog odlaska u Francusku. Pričali smo tada i poželio sam im sve najbolje. Iskreno nisam ih kontaktirao nakon Turske jer smatram da im takve stvari mogu odvlačiti pozornost, a ni ja kao igrač nisam volio tijekom važnih događanja komunicirati porukama ili nešto slično.
Krucijalno pitanje u ovome trenutku može li Hrvatska pobijediti Češku čime bi kolo prije kraja riješila pitanje prolaska skupine?
– Sigurno da može, Hrvatska ima tu kvalitetu za pobjedu nad Češkom. Ali, da će biti lako to sigurno neće. Češka ima vrlo dobru reprezentaciju, jaku tehnički i prije svega fizički odlično pripremljenu. Rosicky i Čech su im jedine prave zvijezde, ali to ne znači da su zbog toga manje kvalitetni. Vrlo su homogeni, čvrsti i igraju u puno jačem ritmu od Turaka. Moram priznati da me interesira kako ćemo odgovoriti na njihov žestoki ritam. Poimenice smo sigurno kvalitetniji od njih, uostalom mi po tom segmentu spadamo među četiri najjače reprezentacije na EP-u. Ali ne igra toliko pojedinačna kvaliteta koliko momčadska igra. Ona nas mora dovesti do pobjede nad Česima. Smatram da im moramo nametnuti naš ritam igre, našu igru i da onda možemo računati na pobjedu. Oni će vrlo vjerojatno nešto otvorenije protiv nas krenuti nego što je to bio slučaj protiv Španjolaca gdje su također imali svoje prilike. Mislim da tu leži naša šansa i da je možemo i moramo iskoristiti. Vjerujem da ćemo uz naš pravi nastup i pristup protiv Čeha arhivirati nova tri boda – kazao je na kraju razgovora Saša Bjelanović.