Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na bazenu Kolovare ostavili ružan trag

15.06.2017. 22:00
Na bazenu Kolovare ostavili ružan trag


Završetak osnovne škole donio je na zadarskom bazenu Kolovare devastaciju. Osnovci, potpisani kao bivši učenici OŠ Stanovi išarali su grafitima betonske površine i dio gledališta, a nakon njihovog vandalskog obilježavanja završetka osnovne škole, pokazali su još jednom koliko u odgoju mladeži škola i kućni odgoj, imaju sve manje utjecaja.
Naime, jedno od kultnih zadarskih okupljališta, gotovo je 70 godina odolijevalo najezdama raznih devastatora, ali ovog puta se pokazala sva nemoć u nastojanju da djeca ne nagrđuju jednu od posljednjih oaza slobodnog kupanja u moru i svoje okupljalište tijekom ljetnih mjeseci.
Bazen Kolovare sve više gubi sportsku dimenziju te postaje gradsko kupalište o kojem se grad ne brine sustavno za razliku od nekih drugih, sličnih gradskih okupljališta. Posebno brine izostanak reakcije starijih posjetitelja na bazenu. Nitko nije prekorio, upozorio ili spriječio djecu u njihovom vandalskom pohodu, bojeći se optužbi za fizičko ili verbalno nasilje nad maloljetnicima. Posljednjih godina, na bazenu djeluje spasilačka služba, koja samom pojavom često sprječava slične pokušaje. No, unatoč činjenici da je sezona kupanja počela i da je već dva tjedna bazen Kolovare prepun mladeži, spasitelji još nisu počeli s radom. Srećom, zahvaljujući privatnoj inicijativi kafića Bazen, jutro poslije stampeda je osvanulo barem očišćeno od smeća kojim se mogao napuniti solidan kontejner. Međutim, ne zadugo. Popodne je izvršena nova “invazija”. Grafiti, od kojih neki i krajnje neprimjernog sadržaja, ostali su neobrisani najavljujući novi trošak za čišćenje. O svemu tome htjeli smo jučer popričati s direktorom Zadarskog športa Jurom Dilberom, ali na naše pozive nije odgovarao.