Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Premijera “Glasa Medviđe” 26. lipnja u Kazalištu lutaka

15.06.2017. 22:00
Premijera “Glasa Medviđe” 26. lipnja u Kazalištu lutaka


“Glas Medviđe” novi je 50-minutni dokumentarni film redatelja i scenarista Luke Klapana, koji će se građanima premijerno prikazati 26. lipnja u 18 sati u Kazalištu lutaka Zadar.
– Ovaj film odlučio sam snimiti u dogovoru s Udrugom civilnih stradalnika Domovinskog rata, nakon što sam već ranije snimio film “Pridraga – ratna sjećanja”. Osim što sam redatelj i scenarist sam filma, tzv. “One man crew”, u šali je rekao Klapan.
U Medviđi je za vrijeme Domovinskog rata ubijeno 18 civila, među kojima i civili srpske nacionalnosti, koje, mišljenja je Klapan, zaslužuju isti pijetet i poštovanje kao i sve ostale žrtve Domovinskog rata što je redatelj želio pretočiti u film.
Najmlađa žrtva ovog svirepog četničkog zločina, za koji još nitko nije odgovarao, imala je 18, a najstarija 88 godina. U Medviđi, srcu Bukovice, kako je neki zovu, za vrijeme Domovinskog rata ubijeno je 18 nedužnih hrvatskih civila.
Medviđa je redatelja odvijek intrigirala, to srce Bukovice kako se mjesto još naziva, davno prije bila je gušće naseljena, nego primjerice gradovi Obrovac i Benkovac. U Domovinskom ratu 9. veljače 1993. u zaseoku Erstići krenuo je krvavi pokolj nedužnih civila, od kojih je najmlađa žrtva imala tek 18, a najstarija 88 godina.
Ovo je 13 njegov dokumentarni film u devet godina bavljenja filmskim stvaralaštvom, suvremene društvene i etnografske tematike, a da je sve priznatiji redatelj potvrđuje i činjenica što će se njegov posljednji dokumentarac, “Tragovima naših predaka”, prikazivati na završnoj večeri Filmskog festivala u Puli, 22. srpnja.
– Ne znam hoću li osvojiti kakvu nagradu, ali mi je nagrada već samo što se moj film prikazuje na renomiranom festivalu, kazao je Klapan, a što samo povrđuje ozbiljnost njegovih radova.