Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrančić smanjio plaće za 10 posto

Autor: Teuta Babajko Jamičić

15.07.2009. 22:00
Vrančić smanjio plaće za 10 posto

Foto: Zvonko KUCELIN



Plaće umanjene za 10 posto, prema jučerašnjoj odluci dr. Vrančića, dobit će i zaposlenici dječjih vrtića “Sunce” i “Radost”, Gradske i Znanstvene knjižnice, Hrvatske kazališne kuće i Javne vatrogasne postrojbe
Odlukom zadarskog gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića, plaće dužnosnika, službenika i namještenika Gradske uprave od mjeseca srpnja umanjene su za deset posto. Plaće umanjene za 10 posto, prema jučerašnjoj odluci dr. Vrančića, dobit će i zaposlenici dječjih vrtića “Sunce” i “Radost”, Gradske i Znanstvene knjižnice, Hrvatske kazališne kuće i Javne vatrogasne postrojbe, dakle svi korisnici Proračuna Grada Zadra, kao i direktori, odnosno ravnatelji trgovačkih društava i ustanova, kojima visinu plaća utvrđuje zadarski gradonačelnik.
Ovakva odluka o smanjenju plaća primjenjivat će se do kraja ove godine, što je, kako je pojasnio dr. Vrančić, jedna od mjera štednje i stabilizacije Gradskog proračuna u vrijeme gospodarske krize i recesije.
Odluka teška srca
– Svima onima, koji plaću dobivaju iz Gradskog proračuna, iste će od srpnja biti smanjene za 10 posto. Takvu odluku donio sam teška srca, no u cilju štednje i stabilizacije Gradskog proračuna u vrijeme gospodarske krize i recesije. Situacija na lokalnom i dražavnom nivou zahtjeva takve mjere, stoga molim sve one na koje se odnosi odluka o smanjenju plaća za deset posto za razumijevanje, govori dr. Vrančić dodajući kako će se ova odluka primjenjivati do kraja godine, nakon čega ovisno o situaciji s Gradskim proračunom, istu gradonačelnik može povući ili izmijeniti.
Odluka o smanjenju plaća za deset posto, koju je jučer donio zadarski gradonačelnik, ne odnosi se na komunalna poduzeća u većinskom vlasništvu Grada Zadra, ali dr. Vrančić je najavio kako će i s njima razgovarati o rezanju troškova.
Istovremeno s odlukom o smanjenjenju plaća i najavljenim razgovorima s čelnicima gradskih komunalnih poduzeća o rezanju troškova, Gradska uprava se priprema i za rebalans proračuna. Naime, zajedno s rebalansom Državnog proračuna s nacionalne razine, odnosno od Vlade RH, lokalnim jedinicama samouprave stigla je preporuka za smanjenje potrošnje. Takva preporuka jedinicama lokalne samouprave znači samo jedno, a to je rebalans proračuna za koji su u Gradu Zadru ovih dana i počele pripreme. Rebalans Gradskog proračuna, najavljuje dr. Vrančić, bit će donesen do rujna ove godine.
Dug 80 milijuna kuna
– I bez preporuka s državne razine, Gradskom proračunu potreban je rebalans. To sam vidio čim sam došao u Gradsku upravu. Naime, Grad Zadar ima svojih financijskih poteškoća i bez problema koji se događaju na državnoj razini. Stoga, je rebalans Gradskog proračuna neizbježan i prijeko potreban, govori gradonačenik dr. Vrančić, pojašnjavajući kako dospjela dugovanja i dugovanja koja će tek doći na naplatu do koja godine iznose oko 80 milijuna kuna.
Zbog velikih dugovanja, odnosno rupe u Gradskom proračunu, koja se procjenjuje na 70, odnosno 80 milijuna kuna, zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, otkazao je sve planirane građevinske investicije za ovu godinu, a gotovo svi aktualni radovi privremeno su obustavljeni.
– Situacija koju sam zatekao u Gradskoj upravi je teška i ozbiljna, zbog koje moramo odustati od brojnih projekata. Iako nema potrebe za dramatiziranjem, očito je kako se pretjeralo s potrošnjom u odnosu na stvarne financijske mogućnosti. Stoga u ovoj, a vrlo vjerojatno i početkom sljedeće godine do proljeća, morat ćemo se odreći svih planiranih investicija i objekata, govori dr. Vrančić, koji se ispričao javnosti zbog obećanja koja neće moći ispuniti te zamolio građane za strpljenje, jer kako kaže, nije znao za tešku situaciju koju je zatekao u gradskoj blagajni.
Zbog štednje i stabilizacije Gradskog proračuna, sve predviđene investicije, kao što su cestogradnja, javne površine, vrtići, škole… zaustavljene su do kraja godine. Obustavit će se i već ugovoreni projekti poput izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže u Arbanasima, kanalizacijske mreže u Diklu, spojne ceste između novog Bokanjca i Ulice Hrvatskog sabora. Neće ništa biti ni od rekonstrukcije brojnih drugih cesta u gradu. Jedino je siguran nastavak izgradnje infrastrukture na Crvenim kućama i kolektora “Smiljevac”, jer za te projekte dijelom postoje namjenska sredstva.
– U tijeku je priprema rebalansa Gradskog proračuna. Morat ćemo napraviti velike rezove kako bi uštedjeli i stabilizirali proračun, zaključio je dr. Vrančić, najavljujući kako će rebalans proračuna biti donesen do mjeseca rujna ove godine.