Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zahtijevan program sonata i sonatina

Autor:

15.07.2009. 22:00
Zahtijevan program sonata i sonatina

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Na 49. Glazbenim večerima u Sv. Donatu u srijedu navečer nastupio je zadarski pijanist Jurica Šoša, koji je prije nekoliko tjedana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu uspješno odsvirao svoj završni koncert na magistarskom studiju.
Jurica Šoša jedan je od najuspješnijih zadarskih pijanista mlađe generacije. Tijekom školovanja osvaja razne nagrade na natjecanjima, a najznačajnije među njima jesu prva nagrada na državnom natjecanju 2001., posebna nagrada HDS-a za najbolju izvedbu djela hrv. autora, te Rektorova nagrada sveučilišta u Zagrebu. Od značajnijih nastupa sam ističe koncerte s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u Kneževom dvoru gdje je svirao 3. Beethovenov koncert, sa Zadarskim komornim orkestrom izvodio je Mozartov koncert KV 415, u najznačajnijem pijanističkom ciklusu u Zagrebu Piano fortissimo svirao je Lisztov 1. Koncert za klavir i orkestar. Nakon razdoblja koncertiranja po Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, vratio se u Zadar gdje predaje glasovir u Glazbenoj školi Blagoja Berse, postaje dirigent gradskog zbora Zoranić, a vodi i muške klape Petar Zoranić te Pakoštane.
Studij je završio u klasi profesora Đorđa Stanettija, no usavršavao se i kod uglednih klavirskih pedagoga kao što su V. Krpan, K. H. Kamerling, V. Paravan, R. Muraro…
Samo odabirom zahtjevnog programa nazvanog Sonate i sonatine, zadarski profesor klavira pri Glazbenoj školi Blagoja Berse dao je naslutiti da se radi o ambiciozno zamišljenom koncertu.
Kao promotor hrvatske glazbe izveo je Sonatinu Borisa Papandopula, a zatim je uslijedila jedna od najzahtjevnijih sonata Sergeja Prokofjeva op. 14 br. 2.
Drugi dio koncerta bio je rezerviran za neobično lijepu Sonatinu Mauricea Ravela. Samo djelo u sebi skriva mnoge tehničke izazve, s kojima se niti sam on nije na koncertima hvatao u koštac. No zato je Šoša ‘ubrao’ dugi pljesak publike koji je potvrdio uspješnu izvedbu.
Za sam kraj izveo je temperamentnog Liszta (Aprés une lecture de Dante, Fantasia quasi sonata).
Izvedbe Jurice Šoše bile su popraćene burnim pljeskom, koji je doslovce značio potvrdu njegova uspješnog izvođenja zahtjevnih dionica.